60 bin girişimci adayı dahil oldu

KOSGEB Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz, son 1,5 yıl içinde 60 bin girişimci adayını sisteme dahil ettiklerini söyledi.

60 bin girişimci adayı dahil oldu

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB)’nın Girişimcilik Destek Programı kapsamında, Anadolu Girişimci İşadamları Derneği (AGİD) ile KOSGEB Adana Hizmet Merkez Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ programına katılan kursiyerlere sertifikaları düzenlenen törenle verildi. Törende bir konuşma yapan KOSGEB Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz, “Ekonomik hayatımızın vazgeçilmezi olan KOBİ’lerimizin arasına katılma iradesini ortaya koyuyorsunuz. Girişimcilik Türkiye’de zor bir alan. Girişimci olmak önce cesaret ister. Sizler, AGİD’le yaptığınız işbirliği ile yarının KOBİ’leri olma iradesini gösterdiğiniz için öncelikle sizleri tebrik etmek istiyorum.” dedi.

EN ÖNEMLİ DESTEK ALANIMIZ GİRİŞİMCİLİK FAALİYETİDİR

KOSGEB olarak 2009 yılında, bir değişim ve dönüşüm başlattıklarının altını çizen Hüseyin Tüysüz, “Bunlardan en önemli destek alanımız girişimcilik faaliyetidir. Hem girişimcilik konusunu Türkiye’ye yaygınlaştırmak, farkındalığını ortaya koymak hem de iş kurmak isteyenlerin iş planı ile tanışarak ekonomik hayata hazırlanma sürecini sağlıklı bir şekilde yürütebilmemiz adına böyle bir faaliyeti başlattık. Tabii, Türkiye’de girişimcilik 1998 yıllarında KOSGEB’in öncülüğünde başlayan bir yaklaşım olmakla beraber, 2010 yılına gelindiği süre içerisinde toplamda geriye dönük baktığımızda 6 bin tane girişimci adayına ulaşmışız. KOSGEB Başkanlığı’ndaki bu değişim sürecinde bu eğitimleri stratejik ortaklarımızla, İş-Kur, Ticaret Odalarımızla, belediyelerimizle, üniversitelerimizle ve derneklerimizle işbirliği içerisinde bunları yaygınlaştırmanın arzusu içerisinde olduk. Bu girişimcilik eğitimi seferberliği talebimize bütün bu kuruluşlar cevap verdi. Bu cevabım karşılığında 12 yılda 6 bin girişimci adayını eğitmişiz ama son 1,5 sene içerisinde ise yaklaşık 60 bin adayımızı bu sistem içerisinde aldık. Bu kapsamda stratejik ortağımız AGİD’e de özellikle teşekkür ederim.” diye konuştu.

1 MİLYON TL’YE KADAR DESTEK VERİYORUZ

    Sadece 60 bin girişimci adayını eğitmekle kalmayıp bunları farklı desteklerle de ekonomik hayata hazırlamak durumunda olduklarını belirten Tüysüz, “Siz girişimcilere, ileride firmanızı kurup iş planınızı KOSGEB’e getirdiğinizde asıl teşekkürü o zaman yapmak istiyoruz. 27 bin TL hibe kaynak, daha sonra 70 bin TL geri dönüşlü bir kaynakla desteğimizi açmak istiyoruz. Biz bu teşekkürü devam ettirmek istiyoruz. KOBİ olacağınızdan dolayı 150 bin TL’lik hibe KOBİ Proje desteğinden de faydalandırmak istiyoruz. Ortak ihtiyaçlarınızı beraber karşılama iradesini gösterirseniz 750 bin TL’lik ‘işbirliği güç birliği’ destek programından da yararlanmanızı bekliyoruz. Eğer, süreçlerinize inovatif bir katkı sağlayacak olursanız Ar-Ge ve İnovasyon, Endüstriyel Uygulama Destek programlarınızdan da 1 milyon TL’ye kadar yararlanabilirsiniz.” diye konuştu.

TALİH BİLE HAZIR OLANLARA GÜLER

    Dünyanın çok büyük değişim ve dönüşüm içerisinde olduğunu söyleyen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar da, “Günümüzde, bu değişim ve dönüşümü iyi algılayabilir, çağı iyi okuyabilirseniz, bu değişimi hayatınıza adapta edebilirseniz başarılı olabiliyorsunuz. Aksi taktirde ayakta durmanız mümkün değil. Sanayici de olsanız, bürokrat da olsanız, nerede olursanız olun bu değişim ve dönüşümü kavrayabilmek önemli. Sonuçta, bisikletin üzerinde gidiyoruz. Daha fazla pedal çevirmek zorundayız. Pedalı çevirmediğimiz zaman düşeceğimiz bir dünyada yaşıyoruz. Kendimizi her gün yenilemek, kendi dünyamızda yeni şeyler katmak mecburiyetindeyiz. Katmadığımız zaman rekabet edebilmemiz, ayakta kalabilmemiz mümkün değil. Bir kitapta okumuştum, diyor ki, ‘talih bile hazır olanlara güler’. Dolayısıyla hazır olmak gerekiyor. Olmadığınız zaman bu dünyada rekabet edemiyorsunuz. Bu anlamda, KOSGEB’in çok önemli projeleri var. KOSGEB’in belirli şartlar içerisinde verdiği finansal destek büyük bir imkandır. Bu imkanı iyi değerlendirmek gerekiyor. Umutsuz olmadan, ‘ben de bir şeyler başarabilirim’ düşüncesiyle hareket ederek belki önümüzdeki 10 yıl içerisinde içinizden Türkiye’nin en büyük sanayici ve işadamları çıkabilir.” ifadelerini kullandı.

"İŞİNİ KURAN FİRMALARI AGİD ÜYELERİ İLE KARDEŞ FİRMA YAPACAĞIZ"

    AGİD Başkanı Ahmet Coşkun da, KOSGEB’le işbirliği yaparak 30 kişiye kurs sağladıklarını söyledi. Coşkun, “2012 yılı içinde 240 kişiye aynı eğitimi vermek istiyoruz. Ayrıca, İş-Kur’la birlikte yapacağımız organizasyonda da 325 kişiye meslek edindirme kursu vermeyi planlıyoruz. Eğitimlerini tamamlayıp kendi işini kuran kursiyerlerimizle, üyelerimizle kardeş firma yapıp tecrübelerinden faydalanmalarını sağlayacağız.” diyerek girişimci adaylarına müjde verdi. İş adamlarına yönelik çalışmalarının dışında bu tip faaliyetlerin yanı sıra yeni projeleri de hayata geçireceklerini söyleyen Coşkun, “Derneğimizin bir şubesini açma çalışmamız var. Orada daha büyük eğitim salonları olacak.” dedi.

    Konuşmaların ardından kursiyerlere sertifikaları verildi. Törene Sosyal Güvenlik Kurumu Adana İl Müdürü Muhammed Gerçek, Adana Vergi Dairesi Başkanı Serdar Aksoy, KOSGEB Adana Hizmet Merkezi Müdürü Hamit Sucu, Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ve kursiyerlerin yakınları katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz