2.Elde temkinli canlılık

Yıllık enflasyonun yüzde 50’nin altına düşmesi ve banka kredilerindeki faiz oranlarının hali hazırda yüksek olması, yazı durgun geçiren oto galericilerdeki satışlarda hafif canlılığa neden oldu. Daha çok alt segment araçlarda hareketliliğin yaşandığı belirtilirken, yılbaşında asgari ücret, vergiler ve diğer kalemlere yapılacak olan zamların enflasyonu arttırabileceği korkusu 2. El araçlarda yeniden durgunluk oluşturması korkusu hakim.

2.Elde temkinli canlılık

Diyarbakır ve Türkiye genelinde yazı durgun geçiren oto galericiler, pandemi sırasındaki tedarik zincirindeki aksamalar ile faiz düşüklüğü neticesinde artan döviz fiyatlarının etkisiyle 2022 yılı sonuna kadar adeta satış rekorları kırmıştı. Ancak genel seçim sonrası ekonominin dümenine geçen Mehmet Şimşek’in enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmek için izlediği yüksek faiz politikası araç satışlarını durma noktasına getirmişti.

YERLİ VE ALT SEGMENT ARAÇLARDA GÖZLENEN HAREKETLİLİK

Son baharla birlikte 2. Elde özelliklede alt segment araçlarda hafif hareketliliğin gözlendiği sektörün nabzını Söz Haber ekibi tuttu. Yenişehir ilçesindeki Otocenter Galericiler Sitesindeki esnafların birçoğu günü siftah yapmadan geçirirken, ucuz diye tabir edilen alt segment araçları satan esnaf hareketlilikten memnun.

Öte yandan Ticaret bakanlığının yakın tarihte yürürlüğe soktuğu ve araç satımında dolandırıcılığı önleme maksatlı “Güvenli Ödeme Sistemi” uygulaması oto galericilerde satışlardaki durgunluğun ise bir başka sebebi olarak gösteriliyor.

“GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ” DURGUNLUĞUN BİR BAŞKA NEDENİ

Otocenter Galericiler Sitesi Başkanı Mehmet Dönmez, Söz Haber muhabirine yaptığı açıklamada, son bir yılı durgun geçirdiklerini ve sitede 20 iş yerinin bu nedenle kapandığını veya el değiştirdiğini söyledi. Üst segment araçlardaki durgunluğun yüksek vergiler nedeniyle sürdüğünü aktaran Dönmez, “Güvenli Ödeme Sistemi durgunluğun bir başka nedeni. Müşteri arabayı galeriye bırakınca yarısının parasını veriyor. Senet veya öbür türlü satışlarda sistem nedeniyle satış yapamıyoruz. Buda durgunluğa neden oluyor. Ayrıca banka kredilerinin yüksek olması da bizi etkiliyor.18 yıldır bu sektördeyim. Vergilerin düşmez ve artmaya devam ederse bu işi bırakma noktasına gelebiliriz” dedi.

PANDEMİDE ARAÇ GÖRÜLMEDEN SATILIYORDU

Galeri esnaflarından Kadri Kaymak ise, yaygın olarak bilinen ve daha çok alt segment yerli araçların satışlarının daha çok olduğunu ifade ederek, “2020 yılı ortalarında başlayan pandemi ile birlikte satışlarımız çok iyiydi. Hatta araç satışları o kadar yüksekti ki, aracı görmeden bir başkasına satılıyordu. Ancak son bir veya bir buçuk yıldır sektörde durgunluk hakim. Yerli ve ucuz olan araçların sirkülasyonu daha fazla oluyor bu dönemde. Bir aracı değerinin biraz aşağısına verdiğinizde satış yapabiliyorsunuz” diye konuştu.

2. EL ARTIK YATIRIM ARACI OLMAKTAN ÇIKTI

Bir diğer galerici Ömer Candan da, kontrol altına alınmaya çalışılan yüksek enflasyonun alım gücünü çok etkilediğini ve bu nedenle daha önceleri yatırım olarak görülen 2. El araçların tercih edilmediğine dikkati çekti.

UCUZ ARAÇ DÖNEMİ

Abdülkadir Dönmez isimli bir başka galerici ise, pandemi ve yüksek kur sonrası şişen piyasanın dengeye oturmasını beklediklerini ve şuanda hiçbir aracın değerinde satılmadığını vurguladı. Müşterinin pazarlık neticesinde fiyat düşürdüğünü, bununda kar oranlarında değişmelere neden olduğunu kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz