“Gıda hilekarları”

At etinden gıda boyalı baharatlara; Bakanlık 1211 gıdada 'hile' tespit etti. Tağşiş listesine Diyarbakır’dan 54 lokanta ve firma girdi. Vatandaşlara kırmızı et yerine kanatlı et veya sakatat yedirdikleri belirlendi.

“Gıda hilekarları”

Tarım ve Orman Bakanlığınca bu yıl gerçekleştirilen 860 bin gıda denetiminde, olumsuzluk tespit edilen işletmelere yönelik 76 milyon 582 bin 794 lira idari para cezası verildi. Tarım ve Orman Bakanlığınca belli aralıklarla yayınlanan son tağşiş listesine Diyarbakır’dan 54 lokanta ve firma girdi. Diyarbakır Söz Gazetesi olarak vatandaşlara kırmızı et yerine kanatlı et veya sakatat yediren firma ve işletmeleri sorumlu yayıncılık ilkesi gereği yayınlıyoruz.

Tarım ve Orman Bakanlığından edindiği bilgiye göre, ülkede gıda güvenilirliğinin sağlanması ve tüketicilerin aldatılmasının önlenmesi için gıda ve bunlarla temas eden malzeme üreterek piyasaya sunan işletmelere yönelik sıkı takip yapılıyor. Resmi kontroller, yıllık denetim programlarının yanı sıra şüphe, şikayet, ihbar, TİMER, CİMER ve Alo 174 Gıda Hattı kapsamında şikayet edilen ürün ve firmalara yönelik olarak da gerçekleştiriliyor. Bu kontroller, uygun sıklıkta ve gıda maddesinin taşıdığı riskle orantılı yapılıyor.

DENETİMLER SIKLAŞTIRILDI

Riske dayalı denetim sisteminde, işletmenin hijyen durumu, önceki kontrollerden edinilen bilgi ve deneyimler ile gıda işletmecilerinin uyguladıkları otokontrol sonuçları göz önünde bulunduruluyor. Gıda işletmelerinin risk esaslı denetim sıklığı 1 ay ile 1 yıl arasında değişiyor. Bu çerçevede, bu yıl gıda işletmelerine 860 bin 415 denetim yapıldı. Denetim sonucunda olumsuzluk tespit edilen işletmelere yönelik 10 bin 675, toplamda 76 milyon 582 bin 794 lira idari para cezası uygulandı. 108 işletme için ise cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

DİYARBAKIR'DAKİ LOKANTALAR

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığınca yayınlanan listede Diyarbakır’dan 54 lokanta ve işletme yer alıyor. Kırmızı et diye, kebap ve lahmacunlarda vatandaşa sakatad ve kanatlı et yediren firmaların çoğunun kamuoyu nezdinde lüks sayılabilecek seviyede algısı bulunuyor.

İŞTE, DİYARBAKIR'DAKİ İŞLETMELER

Diyarbakır Söz Gazetesi olarak vatandaşlara kırmızı et yerine kanatlı et veya sakatat yediren firma ve işletmeleri sorumlu yayıncılık ilkesi gereği yayınlıyoruz. Vatandaşları hayal kırıklığına uğratan ve kandıran bu lokanta ve firmaların listesi ise şu şekilde;

KIRMIZI ET'E KANATLI ET KARIŞTIRILMIY

Uğur Lahmacun, 7 Kardeşler Sofra Salonu, Amed Lahmacun ve Pide Kebap Salonu, Aspava Lahmacun Pide ve Kebap Salonu, Aydın Usta Ocakbaşı, Babil Sofra Salonu, Bir Tat Lahmacun, Birtat Lokantası, Buhara Lahmacun, Büyük Hal Lokantası , Ciğerci Nihat Usta, Dicle 2 Pide ve Lahmacun Salonu, Dicle Ciğercisi , Dicle Lahmacun Pide ve Kebap Salonu, Diyarbakır Köftecisi ve Ciğercisi Halim Usta'nın Yeri, Dörtyol Et Lokantası, Durak Kahvaltı Salonu, Eflatun Özel Eğitim Özel Sağlık Spor Turz. İnş. San. ve Tic. A.Ş. Yemekhanesi, Halil İbrahim Sofrası, Hanedan Sofra Salonu, Helin Börek Salonu, Hevsel Lahmacun Pide Kebap Salonu, Hira Lahmacun ve Kebap Salonu, Hostam Piknik Döner, Kardeşler Kahvaltı Çorba Salonu, Kaya Nak. Gıda İnş. Tem. San. Turz. Tic. Ltd. Şti. (Ciğerci Emin), Kebapçı Mehmet Ustanın Yeri, Keyfi Diyar Kebap Lahmacun -

ARALARINDA LÜKS İŞLETMELER

Köfte Dünyası, Köşem Ocakbaşı, Meşe Lokantası, Metina Sofra Salonu, Miran Lahmacun Pide ve Kebap Evi, aif Usta Lahmacun Pide Salonu, Namlı Hatay Döner, Navroj Lokanta, Nokta Döner Salonu, Nokta Döner ve Dürüm, Organize Kebap Salonu, Osman'i Lezzet Durağı, Öz Buhara Lokantası, Öz Fidan Lahmacun Pide ve Kebap Salonu, Öz Şanlı Et Çiftliği, Özgür Ocakbaşı, Sanayi Lokantası, Sanayi Lokantası, Sarmaşık Sofra Salonu, Satar Taşımacılık Tem. Turz. Gıda İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti, Şirin Lahmacun ve Izgara, Tatbak Ciğercisi, Tavacı Hacı Usta, Tavacı Sabri Usta, Yaprak Ocakbaşı, Yılmazlar Sosyal Hizmetler,

TÜKETİCİ İÇİN ŞİKAYET İMKANI

Tüketicilere gıda güvenilirliğiyle ilgili her türlü ihbar, şikayet ve talebini, Türkiye'nin her yerinden "174" numarasını arayarak ya da mobil uygulama, canlı destek (webchat) ve e-posta yoluyla bildirebilme imkanı sağlandı.

Tüketicinin denetim mekanizmasına etkin katılımının sağlanması amacıyla kurulan "Alo 174 Gıda Hattı"na faaliyete geçtiği 14 Şubat 2009'dan bugüne kadar gıdayla ilgili bilgi edinme, ihbar ve şikayet kapsamında 641 bin 483 başvuru yapıldı. Bu başvuruların 639 bin 365'i sonuçlandırıldı ve 50 bin 467 başvuruda denetimler sonucunda cezai işlem uygulandı.

Web tabanlı yazılım sayesinde gelen başvurulara anında ulaşılarak eş zamanlı takibi sağlanırken, şikayette bulunan tüketiciler, Alo 174'ü tekrar arayarak ya da kendisine verilen başvuru numarası aracılığıyla "http://www.alo174.gov.tr" adresi üzerinden başvurusunun sonucunu öğrenebiliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler