Yapılacak sınavda bütün öğrencilere başarılar dileyen Prof. Dr. Saraç, şunları söyledi:
"İki aşamalı uygulanmasının sebeplerinden birisi, öğrencilerden gelen talepler bütün yüksek öğretim planlamalarının tek bir sınava endekslenmemesi yönündeydi. Öğrenciler, elde ettikleri bütün birikimlerini sınavda ortaya koyarak başarılı sonuçlar elde etmeye çalışacaklar. Sınav sonrasında ikinci aşamaya da gayretli bir biçimde çalışmaları icap eder. YÖK olarak sınavların ölçme ve değerlendirme usulünün sıhhatli bir biçimde kurgulandığına inanıyoruz. Bu sınavların adalet zemininde insanların yüksek öğretime erişimini sağladığına inanıyoruz. Bu istikamette de bu sınavlar gerçekten başarılıdır. ÖSYM’de son yıllarda artan yetkinliğiyle bu sınavları bihakkın, başarılı bir biçimde yerine getiriyor."
Bir soru üzerine, bu yıl sınava girenlerin yüzde 30'unun mevcut üniversite öğrencileri olduğunu belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bununla ilgili olarak eğitim bilimcilerin çalışma yaptıklarını belirtti. Çalışma sonrasında ortaya çıkan sonuçları ve bu sonuçlar sonrasında aldıkları kararları da açıklayan Prof. Dr. Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Üniversiteye giren öğrencilerin okudukları programlarda tam anlamıyla tatmin olmadıkları veya bilinçli bir tercih yapamadıkları nedenlerine bağlı olarak yeniden sınava girme ihtiyaçlarını hissediyorlar. Bundan dolayı daha sıhhatli tercih yapabilmeleri amacıyla YÖK olarak bazı düzenlemeler yaptık. Bunlardan birisi tercihteki üniversite program sayısında düşürme oldu. Bunu yaparken veriler üzerinde ciddi analizler yaptıktan sonra tercih sayısı düşürme kararı alındı. Bir de YÖK olarak öğrenci ve onları yönlendiren velilerine yönelik olarak Yüksek Öğrenim Öğrenci Program Atlasını hizmete sunduk. Cep telefonları ile bile girilebilecek bu imkanla daha bilinçli tercih yapabilecekler. Girecekleri programların bir önceki öğrenci ve öğretim üyesi profillerini de içeren gerek duyulan bütün ihtiyaçlarını bütüncül bir biçimde görebilecekleri bir sistemdir. Bu Yüksek Öğrenim Öğrenci Program Atlasını şimdiye kadar ulaşılamayan verilerle, çok gerçekçi bir biçimde programların bir nevi röntgeni kurulmuş oldu. Giren öğrencilerin başarı ortalamaları, her testteki ayrı ayrı yaptıkları netleri içeren program öğrencilerimize ve velilerine büyük kolaylık sağlayacak. Bu yıl sınava girecek öğrencilere ve velilerine sanal rehber niteliğinde bir programdır."
Kaynak: DHA