Yükseköğretime sınavsız geçiş hakkı bulunan adaylar ile 13 Mart’ta uygulanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve 18-19-25-26 Haziran’da gerçekleşen Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarına göre adaylardan alınan tercihler doğrultusunda, 2016-ÖSYS yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri tamamlandı. Yerleştirme sonuçları, ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenilebilir. Yerleştirme sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.
KAYITLAR 15 AĞUSTOS’TA BAŞLIYOR
ÖSYM’den yapılan açıklamaya göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 15-19 Ağustos, elektronik kayıtlar ise 12-16 Ağustos arasında yapılacak. Kayıt için adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekiyor.
LİSEDEN MEZUN OLAMAYANA GEÇİCİ KAYIT
Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklar. Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacak. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 30 Aralık’a kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları gerçekleştirilecek. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacak.
E-KAYIT ZORUNLU DEĞİL
YÖK’ün duyurusuna göre, tüm devlet yükseköğretim kurumları ile isteyen vakıf üniversiteleri, dileyen öğrenciler için e-devlet’ten kayıt olma imkânı sunacaklar. Elektronik kayıt (e-kayıt) ilk yerleştirme için yapılacak. Ek yerleştirmelerde kullanılmayacak bu nedenle öğrencilerin, yerleştiği üniversiteye bizzat başvurmaları gerekecek.
Öğrenci için zorunlu olmayan e-kayıt işlemleri isteğe bağlı olarak gerçekleştirilecek. Bu yöntemi tercih etmeyen veya zorunlu nedenlerle yapamayan öğrencilerin kayıt yaptırmak için yerleştiği üniversiteye başvurması gerekiyor. Özel yetenek programları ile yükseköğretim kurumlarınca uygun görülmeyen bölümler (sağlık raporu isteyen programlar gibi) elektronik kayda dâhil edilmedi.
Kayıt işlemini elektronik ortamda yapan öğrenciler, duyurulan tarihlerde ders kaydına gitmeleri ve istenen belgeleri sunmaları, ayrıca diğer şartları sağlamaları durumunda ders kaydı yapabilecekler.
Kaynak: Diyarbakır Söz