Saraç, YÖK Konferans Salonu'nda düzenlenen "Tıp Dallarında Asistan Eğitimi Çalıştayı"nın açılışında yaptığı konuşmada, toplantıda tıpta uzmanlık eğitimi, araştırma görevlilerinin sorunları ve çözüm önerilerinin ele alınacağını ifade etti.
Yeni YÖK olarak değer verdikleri en önemli kavramın, kalite ve akademik mükemmeliyet olduğuna işaret eden Saraç, 2015 verilerine göre dünyada 2 bin 420 dolayında tıp fakültesi bulunduğunu, Çin, Hindistan, ABD ve Brezilya ile diğer bazı ülkelerde tıp fakültesi sayısının 150'nin üzerinde olduğunu belirtti.
7 milyar nüfuslu dünyada 2 bin 420 tıp fakültesinden yılda ortalama 389 bin hekimin mezun olduğunu aktaran Saraç, diğer taraftan 2015'te 36 ülkede hiç tıp fakültesi bulunmadığını söyledi. Saraç, Sahra Altı Afrika bölgesindeki 26 ülkede bir veya iki tıp fakültesi bulunduğuna işaret etti.
Saraç, tıp alanında verimli eğitim reformlarını takip ederken yükseköğretim kurumu olarak hedeflerinin, insana verdikleri değeri merkeze alarak bireyin ve toplumun sağlığını koruyan, hastasına iyi bakan, memleketini iyi tanıyan ve insan sevgisi ile dolu yetenekli hekimler yetiştirmek olduğunu anlattı.
Yetiştirdikleri genç hekimlerden, karar verici olmalarını, dünyayı ve özellikle hizmet verdikleri toplumu iyi tanımalarını beklediklerini dile getiren Saraç, "Hekimlerimiz eğitimlerini tamamladıklarında Türkiye'nin sağlık sorunlarını bilmelidirler ve mezun olduktan hemen sonra bu sorunların üstesinden gelebilecek bilgi, beceri ve tutumlarla donanmış olmalıdırlar. Sizleri yetiştirirken, tıpta uzmanlık eğitimini verirken eğitim-araştırma ve eğitim-hizmet dengelerini korumamız gerektiğinin altını çizmek istiyorum." değerlendirmesini yaptı.
Kaliteli eğitimin yanında, kaliteli hizmet sunulması ve aynı zamanda da yüksek düzeyde araştırmalar gerçekleştirilmesi gerektiğine işaret eden Saraç, "Ama unutmayın, kaybedecek ve boşa harcayacak bir günümüz bile yok. Genç arkadaşlarım, mutlaka çok çalışmalıyız, buna mecburuz ve bunları yapabilecek şartlara sahibiz." dedi.
- "Klasik eğitim değerlerini de kaybetmemek gerekiyor"
Bugün yüksek teknolojinin hızla ve en sık kullanıldığı alan olan tıp biliminin, toplum için pahalı maliyetleri bünyesinde taşıdığının altını çizen Saraç, bu süreçlerin iyi yönetilememesi ve yozlaşabilmesi, insanı insan yapan kavramların değer yitirmesi durumu ile bugün daha sık karşılaşılır hale gelindiğini söyledi. Saraç şunları kaydetti:
"(Klasik tıp mesleği anlayışının içine kazanç kavramının girmesi, birtakım yozlaşmaların yanı sıra eşitsizlikleri de beraberinde getiriyor mu) diye bir sorunun bu noktada hepimizin gündemini işgal etmesi gerekiyor. Bu nedenle verdiğimiz eğitimde güncel bilimi takip ederken, bizim yetiştiğimiz süreçlerin bir parçası olan klasik eğitim değerlerimizi de kaybetmemek gerekmektedir."
- "40 bin koşulu için geri dönüşler çok olumlu"
Saraç, tıp fakültesine girebilmek için ilk 40 binde yer alma şartını koyduklarını anımsatarak bu düzenlemenin geri dönüşlerinin olumlu olduğunu aktardı.
"Tıp fakülteleri gerçek araştırma merkezlerini ön plana çıkararak ülkemizde yürütülen klinik araştırmaların verimliliğini ve etkinliğini artırmak konusunda gayret içinde olmalıdır." diyen Saraç, çok yakın bir zamanda gerçek araştırma merkezlerine yönelik bir teşvik sistemini planladıklarını ifade etti.
- "Doktora programları ciddiyetle gözden geçirilmeli"
Türkiye'de devlet üniversitelerinde 73, vakıf üniversitelerinde 27 olmak üzere toplam 100 tıp fakültesi bulunduğunu, bunlardan 84'ünün aktif olduğunu, diğerlerinin henüz eğitime başlamadığını bildiren Saraç, bu fakültelerdeki öğrenci sayısının 75 bin, öğretim üyesi sayısının ise 13 bin dolayında olduğunu kaydetti.
Bu fakültelerden yeni açılanlarında sıkıntılı süreçler yaşandığını bildiklerini dile getiren Saraç, "Gelişmiş üniversitelerimizin özellikle temel bilimler alanlarında doktora programlarını ciddiyetle gözden geçirmeleri gerekmektedir. Bu süreçte biz gereken desteği vermeye hazırız. Tıp eğitimi, Türkiyemizin dünyada en iyi olduğu alanlardan biridir. Araştırmalarımız dünyanın en iyi dergilerinde yer almakta, tıp fakültesi olan üniversitelerimiz, fakültelerinin yayın sayısı ve niteliği ile gurur duymaktadır. Bunu hatırlayarak gelişmekte olan alanlarda da hepimizin gayreti ile büyük adımlar atılabileceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.
Bu toplantının çıktılarını çok önemsediklerini vurgulayan Saraç, somut önerileri en kısa sürede yapabileceklerini bildirdi.
YÖK Başkanı Saraç, 100 tematik alanda 2 bin kişiye yönelik başlatılan YÖK doktora burslarının bu yılın eylül ayı itibarıyla bin 800 liraya yükseltildiğini hatırlattı.
Kaynak: Diyarbakır Söz