Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş, tercihlerini yapacak üniversite adaylarına önemli tavsiyelerde bulundu. İşte o tavsiyeler:
Puana göre tercih yapmayın!
- Puana göre tercih yapılmaz. Çünkü her yıl sınava giren adayların başarı durumlarına göre puanlar farklılıklar göstermektedir. Biz bir yıl önce yerleşen adayların puanlarını dikkate alarak bir değerlendirme yaptığımızdan dolayı puanlar arasında çok farklılıklar vardır. Ama başarı sıralamalarında daha az oynamalar olmaktadır. Başarı sıranızı dikkate alınız.
Puan boşa gidecek kaygısıyla tercih yapmayın!
- Puanım şu bölümlere yetiyor, puanımın boşa gitmemesi için bu bölümleri yazayım mantığı ile tercih yapılmaz. Tercihte önemli olan istektir. Bu istekler de sizin kendinizle ilgili beklentilerinizden oluşmalıdır. Yani kişisel özellikleriniz neler, hangi alanlarda mutlu olursunuz, hangi alanlarda yeteneklerinizi daha üst düzeyde kullanabilirsiniz bunları araştırarak tercih yapılır. Yani seçmeyi düşündüğünüz bölümü iyi araştırın, tanıyın, o bölümlerde görevli hocalarla, o bölümlerde okuyan öğrencilerle görüşünüz.
Üniversitenin adına bakıp tercih yapmayın!
- Üniversite adına göre tercih yapılmaz. Eğitim süreniz sonunda aldığınız diploma hayat boyu taşıyacağınız bir etikettir. Bir üniversite sizlere sağladığı olanaklar, vizyonu, misyonu, akademik kadrosu, uygulama alanları ile size neler katıyor, eğitim süreniz boyunca yapmak istediğiniz çalışmaları ne kadar destekliyor? Üniversite seçmeden önce seçmeyi düşündüğünüz üniversiteyi iyi tanıyınız.
Sıralamanızın üzerindeki bölümleri yazmaktan çekinmeyin!
- Ölü tercih olur diyerek sıralamanızın üstündeki bölümleri yazmayarak tercih yapılmaz. Oluşan puanlar ve başarı sıraları sizden bir yıl önce sınava giren öğrencilerin tercih eğilimlerine göre oluşur. Bu nedenle her yıl puan ve başarı sıraları değişmektedir. Tercih listenizin üst sıralarında başarı sıranızdan yüksek olan bölümleri yazmaktan çekinmeyiniz.
Puanı belli olmayan bölümlerden korkmayın!
- Puanı belli olmayan bölümlere puanım yetmez ya da bu bölümün puanı yok kesin yerleşirim diye tercih yapılmaz. Yeni açılan veya geçen yıl kontenjanı dolmayan bölümlerin puanları ve başarı sıraları oluşmadığından dolayı aynı bölümlerin bir önceki yıl farklı üniversitelerdeki başarı sıralarını dikkate alarak tercih listenizde yer verebilirsiniz. Yeni bölümler için araştırma yapınız.
Bir yer olsun da… diyerek tercih yapmayın!
- Mutlaka bir yere yerleşmeliyim diyerek tercih yapılmaz. Yerleştirme sonuçları açıklandığında tercih döneminde sadece bir yere yerleşmeliyim diyerek listenize aldığınız hiç istemediğiniz bir bölüme yerleştiğinizi sonuç ekranında görmek sizi mutlu eder mi? Yoksa buradan farklı bölümlere nasıl geçiş yapabilirim diye mi düşünmeye başlarsınız? Bu duygu karmaşasını yaşamamak için tercih listenizi göndermeden önce tercih listeme aldığım tüm bölümler gerçekten istediğim bölümler mi, okurken mutlu olacağım alanlar mı sorularını bir kez daha kendinize sorunuz eğer cevabınız “Evet” ise tercih listenizi gönderiniz.”
Kaynak: Diyarbakır Söz