Tek hafta üç oturum!

Bu yıl 2 milyondan fazla adayın gireceği ve aileleriyle birlikte milyonların nasıl bir model olacağını merakla beklediği Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı ayrıntılarını YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından açıklandı.

Tek hafta üç oturum!

Adı "Yükseköğretim Kurumları Sınavı" olan sınav, haziran ayında tek hafta sonunda 3 oturumda gerçekleştirilecek. Uygulama önümüzdeki ilk sınavda başlayacak Sistemin ana hatları şöyle olacak

HABER MERKEZİ

YÖK Başkanı Profesör Yekta Saraç milyonlarca insanın merakla beklediği üniversiteye giriş sınavlarında yapılacak köklü değişiklikleri açıkladı.  Saraç, yeni sistemde aksayan tarafları giderecek ve öğrenci üzerindeki stresin azaltılmasını hedefleyen bir sistemin gerekli olduğunu söyledi. Saraç daha önce de değindiği sınav sürecinin dört aya yayılmasının sonlanacağını sınavın bir hafta sonunda bitireleceğini söyledi. Sınavda ayrıca MEB müfredatı esas alınacak.

PUAN TÜRLERİ AZALACAK, TÜRKÇE-MATEMATİĞİN ÖNEMİ ARTACAK

Saraç ayrıca 18 olan puan türü sayısının da düşürüleceğini söyledi. Bu noktadaki en önemli değişiklik ise Türkçe ve Temel Matematik alanları bütün puan türleri için önem arz edecek.

İKİ AYRI OTURUM

Sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak değiştirilecek. Adaylar iki ayrı teste katılacak. İlk oturum Türkçe ve Temel Matematikten oluşacak. Sınav Haziran ayında bir hafta sonu yapılacak. İkinci oturum aynı gün öğleden sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri sınavları yapılacak.

Dil sınavı ise Pazar günü uygulanacak. Yabancı Dil'de soru sayısı 80 olarak belirlenmiş durumda.

Birinci oturum bütün adaylar için zorunlu olacak ve sorular MEB'in ortak müfredatından oluşacak. İlk oturumda 40 Türkçe, 40 Matematik sorusundan oluşacak. İlk oturumdan sonra adaylar için öğlen arası verilecek. Türkçe ve Matematik sorularının ağırlığı eşit olacak. İlk oturuma giren adaylar ön-lisans bölümlerinden tercih yapabilecek. Tercih için adayların en az 150 puan alması gerekiyor.

İlk oturumdan 180'den fazla puan alan adaylar lisans bölümlerinden tercih yapabilecek. Temel Yeterlilik Testi'nden alınan 200 puanın 2 yıllık geçerliliği olacak. Adaylar isterse bir sonraki sene puanlarını kullanabilecekler.

İKİNCİ OTURUM

İkinci oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya'dan 40, Sosyal Bilimleri 40, Matematik 40 ve Fen Bilimleri 40 sorudan oluşacak. Oturumların süresi daha sonra belirlenecek.

İkinci oturumda Sözel Bölümler için Edebiyat-Coğrafya'nın yüzde 50 Sosyal Bilimlerin yüzde 50 ağırlığı olacak. Sayısal için Matematik yüzde 50, Fen Bilimleri yüzde 50, Eşit ağırlıkta da Matematik ve Türkçe yüzde 50 ağırlıklara sahip olacak.

Lisans yerleştirme puanı hesaplanırken Temel Yeterlilik Testi'nin ağırlığı yüzde 40 ikinci oturumun ağırlığı yüzde 60 olacak.

SINAV SAATİ

Sınavın sahibi olan YÖK olarak ÖSYM Başkanımızla bu hususu masaya yatırdık. Geçen seneki sıkıntılı durumların örnekleri bu sene yaşanmayacak. Bir takım güvenlik endişeleri var ama bu güvenlik endişesi ile sınav konforu arasında da bir denge tutturmamız lazım. Güvenlik ve sınav konforu arasında bir denge oluşturulacağı hususunu ben ÖSYM Başkanımızdan duydum. Sınavın başlama saati ayrı bir husus, gelişen olumsuzlukları doğuran gelişmeler başka bir husus. İkinci hususta bir değişiklik olacak diye düşünüyorum.

Temel Yeterlilikler Sınavı'nın iki ana ayağının olması husus dünyadaki en yaygın kullanılan bir sistemle benzerlik gösteriyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler