Kapatılan vakıf üniversitelerinin mezuniyet aşamasındaki öğrencileri, diplomalarını koordinatör üniversiteden alacak.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan vakıf üniversitelerinde okuyan öğrencilerin işlemleriyle ilgili usul ve esasların uygulanması sürecinde sıkça sorulan sorulara yanıt verdi.
YÖK'ün internet sitesinde yer verilen bilgilendirmeye göre, mezuniyet aşamasında olan fakat ek sınav, not yükseltme sınavı gibi işlemler nedeniyle henüz mezun olamayan öğrencilerin staj, ek sınav gibi işlemleri koordinatör üniversite tarafından yürütülecek. Öğrenciler, diplomalarını da koordinatör üniversiteden alacak. Bu öğrencilerden tercih yapmış ve yerleştirilmiş olanların da tüm işlemleri yine koordinatör üniversite tarafından yapılacak.
Öğrencilerin yerleştirme süreci veya özel öğrencilik durumlarında derslerin transferinde, programın müfredatı esaslı değil program yeterlilikleri esas alınan bir intibak uygulanacak.
Öğrencinin daha önce aldığı ve başarılı olduğu tüm dersler kredileri ile sayılarak intibak yapılacak ve yalnızca mezuniyet için gerekli olan Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) kredisi dikkate alınarak, dersler belirlenecek.
Öğrencinin özel öğrenci olarak eğitim aldığı yükseköğretim kurumuna intibakı yine aynı yöntemlerle yapılacak. Öğrencilerin eğitimini başarıyla tamamlayarak, mezuniyeti hak etmesi durumunda, yerleştiği yükseköğretim kurumu tarafından herhangi bir intibak işlemi yapılmadan diploması düzenlenecek.
DEVAMSIZLIKTA ÖĞRENCİNİN EĞİTİME BAŞLADIĞI TARİH ESAS OLACAK
2016-2017 eğitim-öğretim yılında yerleştirildiği veya özel öğrenci olarak devam edeceği yükseköğretim kurumunda yerleştirme veya kayıt sürecine bağlı gecikmeler nedeniyle oluşan devamsızlık durumlarına yönelik olarak, öğrencilerin devam durumları kayıt süreçleri tamamlanıp eğitime başladıkları tarih itibarıyla değerlendirilecek.
Yerleşme ve kayıt süreci tamamlanıncaya kadar olan sürede öğrencilerde devam şartı aranmayacak.
Akademik yıl için ücret talep edilmeyecek
ÖSYM tarafından yerleştirilen yükseköğretim programında eğitime devam edeceklerin gelecek yıllara yönelik ödenmiş kayıt ücretleri varsa, bu durumlarını belgelerle kanıtlanmış olması halinde öğrenciden ilgili akademik yıl için ücret talebinde bulunulmayacak.
Yatay geçişle başka bir yükseköğretim kurumuna geçen veya ÖSYM tarafından yerleştirildiği yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmeyecek ve eğitim ücretini peşin ödeyen öğrencilerden ödedikleri ücretlerin iadesini talep edenlerin, kanıtlayıcı belgelerle beraber 670 Sayılı KHK’nın 5. maddesi gereğince, KHK’nın yayımlandığı tarihten itibaren 60 gün içinde Maliye Bakanlığına başvuruda bulunmaları gerekiyor.
Yatay geçiş yapan öğrenciler, intibak işlemlerinde ve öğrenim ücreti ödemesinde yatay geçiş yaptıkları yükseköğretim kurumunun esaslarına tabi olacak. KHK kapsamındaki bursluluk durumu yatay geçiş için geçerli olmayacak.
Taksitli ödeme için Maliye Bakanlığının görüşü alınacak
Öğrenim ücretlerinin taksitler halinde ödenip ödenmeyeceği ise Maliye Bakanlığının görüşü alındıktan sonra açıklanacak. Ayrıca, ÖSYS sonucunda burslu öğrenci olarak yerleştirilmemiş ancak ÖSYS Kılavuzunda yayımlanan ilgili üniversiteye ait koşullarda yer alan şartları sağladığı için öğrenim ücreti muafiyeti tanınan öğrencilerin de ödemelerini nasıl yapacağı, yine Maliye Bakanlığının görüşünün alınmasının ardından belli olacak.
Türkçe eğitim-öğretim yapan programdan İngilizce eğitim-öğretim yapan programa geçen ve hazırlık sınıfı okuması gereken öğrencilerin öğrenim ücreti miktarları da Maliye Bakanlığından görüş alınmasının ardından, açıklanacak.
"Yerleştirme süreçleri zaman almaktadır"
Kılavuzda belirtilmeyen ancak kapatılan üniversitenin mütevelli heyeti, senatosu veya yönetim kurulu organları tarafından verilen "öğrenim ücreti muafiyetleri" devam etmeyecek.
Bilgilendirmede, öğrencilerin yerleştirme süreçlerine yönelik olarak da sürecin ÖSYM tarafından gerçekleştirildiği ve en kısa sürede tamamlanması için yoğun bir çaba harcandığı vurgulandı.
Bunun tipik bir LYS yerleştirmesi olmadığına dikkat çekilen bilgilendirmede, "10 yıl geriye kadar gidilmesini gerektirecek öğrencilerimiz olduğundan ve her öğrenci kendi yılındaki kılavuz esaslı yerleştirileceğinden süreç oldukça kompleks ve karmaşıktır. Bu nedenle de yerleştirme süreci zaman almaktadır. Bu gecikmenin öğrencilerimiz açısında mağduriyete sebep olmaması için gerekli tedbirler alınmaktadır." ifadelerine yer verildi.
Kaynak: Diyarbakır Söz