Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Bilim ve Sanat Merkezleri'ne (BİLSEM) gidecek özel yetenekli öğrencileri tespit etmek için bugün Türkiye genelinde ilk kez merkezi sınav yapacak.
TÜRKİYE'DE İLKEZ YAPILACAK
Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, BİLSEM öğrenci seçimi, ilkokul 2, 3 ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik 64 il ve ilçe merkezinde bugün saat 10.00'da gerçekleştirilecek. Sınava, 228 bin öğrenci katılacak. Sınavda, 2. sınıf öğrencilerine 30 soru için 60 dakika, 3. sınıf öğrencilerine 40 soru için 75 dakika, 4. sınıf öğrencilerine 50 soru için 90 dakika verilecek. Merkezi sınavda önce yazılı bir teste alınacak öğrenciler, daha sonra da Weschler Nonverbal (WNV) Yetenek Testi'ne tabi tutulacak. Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek.
BELGESİ OLMAYANLAR ALINMAZ
Öğrenciler sınava sadece öğrenim gördükleri okul müdürlükleri tarafından onaylanmış sınav giriş belgesi ile girecek. Onaylı sınav giriş belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava alınmayacak. Sınava cep telefonu, telsiz, çağrı cihazı gibi iletişim araçları; databank, dizüstü bilgisayar, el bilgisayarı, cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat gibi her türlü bilgisayar özelliği olan cihazlar ve benzeri teçhizat; fotoğraf makinesi, kamera ile gelenler bina içine alınmayacak. Sınav soru ve cevap anahtarı 24 Mart'ta http://www.meb.gov.tr internet adresinden yayımlanacak.
11 yaşındaki Emir’i sınıf öğretmeni Bilim ve Sanat Merkezi’ne (BİLSEM) yönlendirene kadar ailesi üstün yetenekli olduğunu bilmiyordu. Emir BİLSEM’e başlayana kadar, derslerinde sıkıntıdan defterlerini kesen, içe kapanık bir çocuktu. Özel eğitimin ardından daha sosyal ve öğrendiklerinden keyif olan bir çocuk haline döndü.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) üstün yetenekli çocukların okul sonrası özel eğitim sunduğu seçenek; BİLSEM’ler. Ailelere ve uzmanlara göre BİLSEM’ler çok önemli ama eksikleri var.
BİLSEM’ler ilkokul 4. sınıftan sonra üstün yetenekli öğrencilerin okul sonrasında yeteneklerine uygun alanlarda desteklendiği kurumlar. Öğrenciler BİLSEM’lerde akıl ve zekâ oyunlarından arkeolojiye, mekatronikten uzay bilimlerine kadar pek çok alanda haftada 4 saat etkinlik ve proje tabanlı bir eğitim alıyor. BİLSEM’lere zekâ ve yetenek sınavları sonrasında kayıt yaptırılıyor. İlki 1996 yılında kurulan BİLSEM’ler eskiye oranla Türkiye genelinde artık daha yaygın. 64 ilde 72 BİLSEM bulunuyor. Yaklaşık 14 bin üstün yetenekli çocuk, okul sonrası bu merkezlerde eğitim alıyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz