Rektörlük Yarışı Kızıştı

Çelen, “Gelişmenin itici ve temel öğesi insandır. Tüm projelerimizi hayata geçirirken ‘insan odaklı’ çalışarak, bizi farklı kılacak yaklaşımımızı da geliştirmiş olacağız. Rektörlüğe bu duygu ve düşüncelerle aday oldum“ dedi.

Rektörlük Yarışı Kızıştı

Muhammet YILDIZ/M. Can TUNÇ

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, DÜ Rektörlüğü için adaylığını açıkladı. Çelen, genelde üniversitenin, özeldeyse fakültelerin, enstitülerin, yüksekokulların, hastanenin, öğrencilerin, çalışanların ve öğretim üyelerinin çözüm bekleyen birçok sorunuyla ilgili beklentisi bulunduğunu söyledi.

Problemleri çözebilmek adına yola çıktığını dile getiren Çelen, "Gelişmenin itici gücü ve temel öğesi insandır ve üniversite olarak üstün nitelikli insan kaynağımızın kendisini özgürce ifade edebildiği uygun çalışma ortamının sağlanması, sahip olduğumuz kurumsal potansiyelin açığa çıkması için 'olmazsa olmaz' ön koşuldur. Tüm projelerimizi yaşama geçirirken insan odaklı çalışarak, bizi farklı kılacak yaklaşımımızı da geliştirmiş olacağız."

Rektörlük seçimlerinin üniversiteye ve akademisyenlere yakışır bir şekilde geçmesini dileyen Çelen, akademik birimlerin fiziksel mekanların geliştirilmesi, yenileştirilmesi, mevcut inşaatların en kısa sürede tamamlanıp sahibi olan kurumlara teslim edilmesi, ek binaların yapılması, yol ve benzeri altyapı sorunlarının çözülmesinin gerçekleştirecekleri projeler arasında olduğunu dile getirdi.

Dicle Üniversitesi'nde rektörlük yarışı giderek kızışıyor. Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları anabilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen'de, 12 Temmuz’da yapılacak olan rektörlük seçimlerinde aday olduğunu açıkladı. Çelen, neden aday olduğunu ve hazırladığı projeleri düzenlediği basın toplantısında anlattı.

ÜNİVERSİTE OLARAK İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİLİZ

Üniversitede rektörlük adaylığını soyunan isimler arasında en genç aday olarak dikkatleri üzerine çeken Prof. Dr. Çelen, Dicle Üniversitesi’nin çok köklü bir üniversite olmasına rağmen birçok konuda hala istenilen seviyeye ulaşmadığını ifade etti. Bağrında bir çok üniversite çıkaran Dicle Üniversitesinin istenilen seviyeye ulaşması için aday olduğunu belirten Çelen, “Bunlardan en önemlisi bence Diyarbakır ili ve bölgeyle entegrasyonumuz konusunda hala istenilen noktada değiliz. Ünivesitenin şehirle entegrasyonu konusunda gerek sivil toplum kuruluşları gerekse diğer sağlık kuruluşları ve bilim yuvalarıyla kesin bir entegrasyonu görev verilirse yapmayı düşünüyorum. Son dönemde öğretim üyeleri içerisinde beyin göçü çok fazla olmuştur. Üniversitemizi, öğretim üyelerini ve bilim adamları açısından mutlaka her anlamda üst düzeye getirerek beyin göçünü önlemek gerekir. Bir diğer konu öğrenci sayımızdır. Köklü üniversitelerle karşılaştırdığımızda hala yetersiz. Öğrenci sayısını arttırmak öncelikli ilkelerimizden olmalıdır” diye konuştu.

“MEVCUT ADAYLAR İÇERİSİNDE EN GENÇ ADAYIM”

Mevcut adaylar içerisinde yaş olarak en genç aday olduğuna dikkat çeken Çelen, “Dicle Üniversitesi rektörlüğü çok zor bir görev. Çalışkanlık ve dinamizm en önemli faktör. Bu anlamda genç akademisyenlerin de bu noktalarda görev alması çok etkin olacaktır. Çünkü ne kadar genç ve dinamik bir potansiyeliniz varsa bu işe ayıracağınız zaman da çok olacaktır diye düşünen ve çalışkanlığı ilke edinen biri olarak bu görevin üstesinden çok rahatlıkla gelinebileceğini düşünüyorum“ ifadelerini kullandı.

PROPLEMLERİ ÇÖZMEK ÜZERE YOLA ÇIKTIK

Problemleri çözebilmek adına yola çıktığını dile getiren Çelen, şöyle konuştu: "Gelişmenin itici gücü ve temel öğesi insandır ve üniversite olarak üstün nitelikli insan kaynağımızın kendisini özgürce ifade edebildiği uygun çalışma ortamının sağlanması, sahip olduğumuz kurumsal potansiyelin açığa çıkması için 'olmazsa olmaz' ön koşuldur. Tüm projelerimizi yaşama geçirirken insan odaklı çalışarak, bizi farklı kılacak yaklaşımımızı da geliştirmiş olacağız. Dicle Üniversitesi Rektörlüğüne bu duygu ve düşüncelerle aday oldum."

ÜNİVERSİTEYE VE ADAKEMİSYENLERE YAKIŞIR BİR SEÇİM

Rektörlük seçimlerinin üniversiteye ve akademisyenlere yakışır bir şekilde geçmesini dileyen Çelen, akademik birimlerin fiziksel mekanların geliştirilmesi, yenileştirilmesi, mevcut inşaatların en kısa sürede tamamlanıp sahibi olan kurumlara teslim edilmesi, ek binaların yapılması, yol ve benzeri altyapı sorunlarının çözülmesinin gerçekleştirecekleri projeler arasında olduğunu dile getirdi.

ÖZLÜK HAKLARINI İHLAL ETMEMEK İÇİN

Çelen, konuşmasını şöyle tamamladı:  "Öğretim üyelerinin bilimsel çalışmalarında gerekli teknik, altyapı, finansal destek ve ödül teşviğini sağlamak. Öğretim üyelerimizin özlük haklarına saygı göstererek, başta atama ve yükseltmeler olmak üzere hiçbir konuda ve hiçbir nedenle özlük haklarını ihlal etmemek. Fakültelerin sorunlarını ve çözümlerini ilgili öğretim üyeleriyle istişare ederek ortak çözüme ulaştırmak. Bu şekilde nitelikli, etki değeri yüksek, atıf alan araştırmaların sayısı arttırılarak üniversitemizin dünya üniversiteleri sıralamasındaki yeri üst basamaklara taşınacaktır. Hedefimiz, tabulardan uzak, özgür düşünen ve tartışabilen, araştırma faaliyetlerinde yer alarak bilimsel metodolojiyi öğrenmiş, ülkemiz sorunlarına duyarlı ve bu konularda kafa yoran vatandaşlar olarak öğrencilerimizi mezun etmek olacaktır."

YAPMAYI HEDEFLEDİKLERİNİ AÇIKLADI

Çelen seçilmesi halinde, Dicle üniversitesinde yapmayı hedeflediklerini de şöyle sıraladı.

•           Öğretim Üyelerinin bilimsel çalışmalarında gerekli teknik, alt yapı, finansal destek ve ödül teşvikini sağlamak.

•           Öğretim üyelerimizin özlük haklarına saygı göstererek, başta atama ve yükseltmeler olmak üzere hiçbir konuda ve hiçbir nedenle özlük hakları ihlal etmemek.

•           Döner sermayeden öğretim üyelerine dağıtılacak performans payının en üst seviyeden verilmesi için gerekli çalışmaları ve düzenlemeleri sağlamak.

•           Fakültelerin sorunlarını ve çözümlerini ilgili öğretim üyeleri ile istişare ederek ortak çözüme ulaşmak.

•           Üniversitemizin, Diyarbakır ili ile entegrasyonunu sağlamak.

•           Toplum yararına projeleri desteklemek

•           Hastanemizin tüm bölgeye hitap etmesi nedeniyle hasta yakınlarına yönelik nitelikli yaşam alanları oluşturmak, Bu nedenle başta otel projesi olmak üzere hasta yakınlarına yönelik sosyal iyileştirme sağlamak.

BİLGİ TOPLUMU OLABİLMEK

•           Bilgi toplumlarının öncüsü durumundaki üniversitelerin birincil amacı, nitelikli eğitim-öğretim hizmeti sağlamanın yanı sıra, ileri düzeyde bilimsel araştırmalar yaparak ürettikleri bilimsel bilgileri toplum yararına sunmaktır. Bu gerçekten hareketle dönemimizde Üniversitemizde öğretim üyelerimizin araştırma projelerine tam destek verilecek, araştırmacının önündeki bürokratik engeller ortadan kaldırılacaktır. Bu şekilde nitelikli, etki değeri yüksek, atıf alan araştırmaların sayısı arttırılarak üniversitemizin Dünya Üniversiteleri sıralamasındaki yeri üst basamaklara taşınacaktır.

•           Nitelikli araştırmalar yapan öğretim üyelerimiz, maddi ve manevi olarak desteklenecek; mekan kullanımları ve ekip/ekipman desteğinde kendilerine pozitif ayrımcılık yapılacaktır.

•           Tıp Fakültesi bünyesinde Alanlarında yetkin ve etkin, sorumluluk sahibi bilim insanları arasından bir Proje Değerlendirme Kurulu, sağlık, sosyal, fen, mühendislik alanları dikkate alınarak belirlenecektir.

•           Bu kurulun sunulan her projeyi en kısa zamanda değerlendirerek destek şekli konusunda verdiği kararlar, yönetimimizce uygulamaya koyulacaktır. Projesi desteklenmeyen veya yeterli destek alamayan araştırmacılar için, gerekirse projesini savunmak üzere Kurula karşı açık savunma oturumu talep edebilecek düzenlemeler de yapılacaktır. Proje yazımını teşvik etmek üzere, proje önerisi kabul edilmese dahi, proje sunan her araştırmacıya proje yazım desteği ve teşvik pirimi verilecektir.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler