Projesi olanlar "Mevlana" ile yurt dışına çıkacak

YÖK, "Türk yükseköğretim sisteminin dünyaya açılan penceresi" olarak nitelendirilen "Mevlana Değişim Programı"na getirdiği yenilikle proje tabanlı bir sistemi hayata geçirdi

Projesi olanlar

YÖK, "Türk yükseköğretim sisteminin dünyaya açılan penceresi" olarak nitelendirilen "Mevlana Değişim Programı"na getirdiği yenilikle proje tabanlı bir sistemi hayata geçirdi.

Buna göre, programda belirlenen alanlarda üniversitelerce hazırlanacak projeler, öğrenci ve öğretim elemanı değişimi yoluyla gerçekleştirilecek ve YÖK tarafından desteklenecek.

YÖK yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren yürütülen "Mevlana Değişim Programı" kapsamında yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarıyla öğrenci ve öğretim elemanı değişim hareketliliği devam ediyor.

Mevlana Değişim Programı kapsamında, bugüne kadar yaklaşık 5 bin 500 öğrenci ve öğretim elemanı değişime katıldı. Yurt içindeki 103 üniversitenin 61 farklı ülkede toplamda bin 922 üniversiteyle imzaladığı Mevlana Değişim Protokolü bulunuyor.

PROGRAMA 3 YENİLİK EKLENDİ

YÖK, Mevlana Değişim Programı'nda yurt dışı işbirliklerinde yeni fırsatlar getirecek bir uygulamayı hayata geçirdi. Buna göre, Mevlana Programı, 2016-2017 eğitim ve öğretim yılından itibaren "proje tabanlı", "ülke odaklı" ve "alan odaklı" olmak üzere 3 farklı şekilde devam edecek.

"Proje Tabanlı Mevlana Değişim Programı" ile YÖK Yürütme Kurulunca belirlenen alanlarda üniversiteler tarafından hazırlanacak projeler, öğrenci ve öğretim elemanı değişimi yoluyla gerçekleştirilecek ve YÖK tarafından desteklenecek.

Programın "ülke odaklı" hedefi kapsamında, tüm alanlarda Arnavutluk, Fas, Kırgızistan, Malezya, Suudi Arabistan, Azerbaycan, İngiltere, Kosova, Malta, Tunus, Cezayir, İran, Libya, Romanya, Türkmenistan, Cibuti, Kazakistan, Makedonya, Sudan, Umman ve Yemen olmak üzere 21 ülkeyle öğrenci ve öğretim elemanı değişimi yapılacak.

"Alan odaklı" hedef kapsamında ise aralarında ABD, Japonya, Mısır, Kuveyt, Filistin'in de bulunduğu 28 ülkeyle sosyal ve beşeri bilimler, fen ve mühendislik bilimleri, sağlık bilimleri gibi alanlar bazında öğrenci ve öğretim elemanı değişimi gerçekleştirilecek.

BAŞVURULAR 29 NİSAN'A KADAR YAPILACAK

YÖK tarafından, üniversitelerden talep edilen projelerle ilgili olarak 159 alan belirlendi.

"Proje Tabanlı Mevlana Değişim Programı" ile yükseköğretim sisteminin uluslararasılaşması süreçlerinde, niteliğin arttırılmasına yönelik hedeflere uygun olarak yükseköğretim kurumları arasında işbirliğinin teşvik edilmesi ve güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Değişim faaliyeti, yurt içindeki ve yurt dışındaki yükseköğretim kurumları ile bu kurumların öğrenci ve öğretim elemanlarını kapsıyor.

Başvurular, proje ortağı olan iki üniversiteden de istenilen tüm bilgi ve belgelerle yurt içindeki üniversite rektörlükleri kanalıyla 29 Nisan 2016'ya kadar YÖK'e resmi yolla yapılacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz