Milli Eğitim Bakanlığı ile AB Türkiye Delegasyonu arasında, “Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi” projesi imzalandı. İmzalanan proje kapsamında farklı branşlardan 6 bin civarında öğretmen, 2 yıllığına geçici olarak atamaları yapıldı. 3 Ekim 2016 tarihinde başlatılan ve 23 ilde uygulanan proje, bu yıl sona eriyor.
Proje kapsamında, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) girmiş 6 bin civarında öğretmen, yapılan mülakat ve güvenlik soruşturmasının ardında, geçici olarak çadır kentler, konteynır kentler ve bazı okullarda mesai saatlerinden sonra, Suriyeli çocuklara eğitim vermeye başladılar.
Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi (PİCTES) projesi kapsamında görev yapan 6 bin civarında öğretmen, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kendilerine de kadro verilmesini istiyor.
Proje bu yıl sona eriyor
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu arasında yapılan PİCTES projesinin süresi 2 yıl olarak belirlendi. İlk etapta 23 ilde sürdürülen proje bu yıl sona eriyor. Projenin sona erecek olması nedeniyle, görev yapan 6 bin civarında öğretmen, işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya.
Projenin maliyeti
300 milyon avro bütçeli proje 23 ilde uygulamaktadır. Proje kapsamında 390 bin Suriyeli öğrenciye 5 bin 555 sınıf öğretmeni, Türkçe öğretmeni, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni, 94 Arapça öğreticisiyle Arapça dil öğretimi hizmeti, 495 rehberlik danışmayla danışmanlık hizmeti verilmektedir.
PİCTES projesinin uygulandığı iller
İlk etapta PİCTES projesinin uygulandığı pilot iller; İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, İzmir, Ankara, Konya, Antalya, Kayseri, Adana, Mersin, Malatya, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Diyarbakır, Şanlıurfa, Siirt, Kilis, Batman ve Mardin illeridir.
PİCTES projesi kapsamında çalışan öğretmenler kadro istiyor
PİCTES projesi kapsamında Şanlıurfa Bozova Geçici Eğitim Merkezi’nde çalışan sınıf öğretmeni Kadri Akay, projenin bu yıl sona erecek olması nedeniyle, kendilerine de kadro verilmesini istedi.
Akay, “İç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan yüzbinlerce Suriyeli öğrenciye eğitim vermek için bir proje geliştirildi. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu arasında, ‘Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi’ projesi imzalandı. Sözleşmeden önce Antalya ilinde 2 haftalık bir eğitime tabi tutulduk. Eğitimimizi başarıyla bitirdikten sonra TÖMER sertifikamızı aldık. Sınıf öğretmeni olarak göreve başladık. Yapılan mülakat ve güvenlik soruşturmasının ardından göreve başladık. Günde 7, haftada 35 saat ders veriyoruz. Sözleşmeli öğretmenlerle aynı şartlarda göreve başlamamıza rağmen, projenin bu yaz sona erecek olması nedeniyle işsiz kalmakla karşı karşıyayız. Bizler çok zor şartlar altında çalıştık. Emek verdik. Fakat şimdi işsiz kalma endişesini yaşıyoruz. 5 bin ücretli öğretmene kadronun verileceği gündemde. Evet, onlara da kadro verilsin. Fakat bizlere de verilsin. Ücretli öğretmenlerle aynı şartlarda başladık. Emeğimizin heba olmasını istemiyoruz. 6 bini aşkın öğretmen yaz ayından itibaren işsiz kalmayla karşı karşıya. Bu kadar öğretmenin umutları boşa çıkarılmamalı. Devlet okullarında kalıcı olarak istihdam edilmeyi bekliyoruz. Bu kadar öğretmen mağdur edilmemeli. Sesimizin duyulmasını istiyoruz.” dedi.
PICTES projesi nedir?
“Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi” projesi, Milli Eğitim Bakanlığı ile AB Türkiye Delegasyonu arasında “Türkiye’deki Suriyeli Mülteciler için Mali İmkân” anlaşması (FRIT) çerçevesinde imzalanan sözleşme ile Suriyeli çocukların Türk Eğitim Sistemine entegrasyonunda Milli Eğitim Bakanlığının faaliyetlerini desteklemeyi amaçlayan bir projedir. Proje süresi 2 yıl ile sınırlı olup, faaliyetler 3 Ekim 2016 tarihi itibariyle başlamıştır. Bakanlık proje kapsamında doğrudan hibelendirilmiştir.
Kaynak: Diyarbakır Söz