Örgün eğitimi herkes alamaz

Örgün liselerden açık öğretim liselerine geçişlerde son yıllarda ciddi artış görülmesiyle ilgili Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, herkesin örgün eğitim çerçevesinde eğitim alması mümkün olmayabildiğini söyledi.

Örgün eğitimi herkes alamaz

Son zamanlarda örgün liselerden açık öğretim liselerine geçişlerde ciddi artış görünüyor. Açık lise okuyanların sayısı 1,5 milyonu buldu. Konuyla ilgili Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, yaptığı açıklamada, açık öğretimin bir fırsat olduğunu ancak bu fırsatın suistimal edilmemesi gerektiğini aktardı.

Okullarımızda eğitim öğretimin örgün ve yaygın eğitim olarak sürdürüldüğünü belirten Selvi, “Örgün eğitim, sistem içerisinde okullarda yüz yüze eğitim yöntemiyle veriliyor ve sistemde okul türleri tanımlanmış. Buna göre müfredatları var ve eğitim de bu çerçevede gerçekleşiyor. Yaygın eğitime baktığımız zaman, yaygın eğitimde örgün eğitimin dışındaki eğitim alanlarını ihtiva ediyor. Elbette ki herkesin örgün eğitim çerçevesinde eğitim alması mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda açık öğretim uygulaması bu arkadaşlarımız için uygun okul türlerinin açık öğretim yoluyla alınmasına imkan veriyor. Bu bir fırsattır ve pek çok öğrencimiz de bu çerçevede eğitimlerini devam ettiriyor. Mesela meslek liselerinde, İmam Hatip Liselerinde, genel lisede öğrencilerimiz hem kendi birtakım meşgalelerini yapmış olup işleri sürdürmeye devam ediyor hem de eğitimlerini alıyorlar. Bu da bir imkan sunuyor.” dedi.

ÖRGÜN EĞİTİM

Açık öğretimle ilgili Türkiye’de yıllar içerisinde ciddi bir birikmişliğin olduğuna dikkat çeken Selvi, devamında şunları aktardı:

“Sınıf tekrarı yaşayan öğrencilerimiz açık öğretime gitmek zorunda kalıyor. Açık öğretime gittiği zaman örgün eğitim sisteminden çıkmış oluyor. Burada eğitimini alan çocuklara baktığımız zaman bunların yaklaşık 15'te biri ancak eğitim öğretim faaliyetlerini düzenli bir şekilde sürdürüyor ve mezuniyetini gerçekleştiriyor. Bu da şunu gösteriyor ki, sınıf tekrarı ile giden öğrencilerimiz eğitim öğretime açık lise yöntemiyle gerekli hassasiyet gösterilmediği için önem vermiyorlar. Aynı zaman da bu eğitimlerinden mahrum kaldıklarını gösteriyor. Bu doğrultuda bir takım tedbirler alındı. Geçen yıl özellikle Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda almış olduğu tedbirlerle önemli miktarda öğrencinin açık öğretime eğitimlerini tamamlamasına katkı verdi.”

AÇIK ÖĞRETİM

Devamında Selvi, “Ama bir de bir başka problemimiz var. Şimdi örgün eğitim kurumlarında gözde okullar olarak bildiğimiz okulların öğrencileri başta olmak üzere açık liseye geçmek sureti ile son sene bu öğrenciler üniversite sınavlarına hazırlanıyorlar. Halbuki bizim eğitim öğretimimiz liselerde 4 yıldır ve bu çocuklarımız fen lisesinde, sosyal bilimler lisesinde, sınav başarısı yüksek Anadolu liselerinde, gözde imam hatip ve endüstri meslek liselerinde okurken oradaki eğitim öğretimini açık liseye kaydırıyor ve sınava hazırlanıyor. Bunun mutlaka çözülmesi gerekiyor. Bu çocuklarımız yıllarca eğitimini aldıkları esas kendilerini yetiştiren okuldan mezun olmalılar. Bu doğrultuda mutlaka bazı tedbirlerin alınması gerektiğini düşünüyoruz. Açık lise bir imkandır ama kalabalık bir öğrenci gurubuna hizmet veren neredeyse Anadolu liseleri yakınına sahip bir eğitim öğretim alanını oluşturmamalı.” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz