Diyarbakır’ın Dağkapı Meydanı’nda bir araya gelen eğitimciler, özlük haklarına dair taleplerinin görmezden gelindiğini belirterek açıklamada bulundu. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun (ÖMK) iptal edilmesini isteyen eğitimcilerin açıklamasına kentteki kurumlar ve siyasi partiler de katıldı.
Açıklamayı okuyan Diyarbakır Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Zuhal Sezer, ÖMK’nin eğitim emekçilerini itibarsızlaştırdığını belirterek “Türkiye'de aynı işi yaptıkları halde farklı statü ve maaşlarla çalışmak zorunda kalan başka bir meslek grubu yoktur. Öğretmenler arasında halen var olan aday, sözleşmeli, kadrolu, ücretli ayrımına yenilerini eklenirken, eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısına öğretmenlik mesleği de eklenmek istenmektedir. Öğretmenlerin, eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunları Milli Eğitim Bakanlığı’nın gündeminde değildir. Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza ve geleceğimize yönelik taleplerimiz görmezden gelinmekte, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz yok sayılmaktadır” dedi.
'KARİYER SINAVI DERHAL İPTAL EDİLSİN'
Sezer, Eğitim emekçilerini taleplerini şöyle sıraladı:
-19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi,
-Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi,
-Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması,
-Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi,
Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi,
-Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi,
-Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması.”
'YANLIŞTAN ÇOK GEÇ OLMADAN GERİ DÖNÜLMELİDİR'
MEB’e çağrıda bulunan Sezer, “Ay sonunu getiremeyen, kirasını ödeyemeyen, faturalarını ödemekte zorlanan bir eğitim emekçisinin mesleğini sağlıklı şekilde yapabilmesi ve nitelikli bir eğitim verebilmesi mümkün değildir. Eğitim emekçilerinin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret, sağlıklı çalışma koşulları ve güvenli gelecektir. Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrımız; kariyer basamakları sınavını yapmaması ve Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu bütün sonuçlarıyla birlikte derhal iptal etmesidir. Eğitim sendikalarının ortak sesi duyulmalı, yapılan yanlıştan çok geç olmadan geri dönülmelidir” dedi.
Açıklamanın ardından grev halayı çeken eğitimciler, eylemlerini sona erdirdiler.
Kaynak: Diyarbakır Söz