Yenişehir ilçesinde Kalkınma ve Milli Eğitim Bakanlıklarınca açılan GAP Diyarbakır Gençlik ve Kültür Evi'nde 18 yaşından büyüklere okuma yazma öğretiliyor. Üç ayda bir yenilenen kurslara, her kayıt döneminde 100'ü aşkın kişi katılıyor.
İlerleyen yaşına rağmen okuma azmini yitirmeyen kursiyer Sultan Atakol (53), engelli çocuğunun tedavisi için sık sık hastaneye gittiğini, işlemleri sırasında okuma yazma bilmediği için sıkıntı yaşadığını söyledi.
Okumanın azmi yüksek
Oğlunun rahatsızlığı dolayısıyla okula gidemediğini dile getiren Atakol, "Çocuğuma bir şeyler öğretmek için okuma yazma öğrenmek istiyorum. 'Oğlum için başaracağım.' dedim ve bunu başardım." ifadesini kullandı.
Kursa katılan 4 çocuk annesi Behiye Aslan (39) ise bu yaşta eğitim almasını takdir edenlerin olduğuna dikkati çekti. Hastanelerde işlem yaparken evrakları götüreceği yeri bulma konusunda sıkıntı yaşadığını anlatan Aslan, şöyle devam etti:
"Hastanede yazıları okuyamadığım için karşılaştığım kişilere soruyordum. Bazıları sormamı hor gördü. Bu beni çok üzdü. Bundan dolayı kursa başladım. Kendi işimi kendim yapabilmek ve çocuklarıma daha iyi bakmak için kursa geldim. Allah razı olsun, hocamız bize yardımcı oldu, okuma yazmayı öğrendim. Okuduğumu gören eşim ve çocuklarım mutlu oluyor."
- "Yazamadığım için ağladım"
Hayriye Tuncay ise ailesinin engellemesinden dolayı okuldan uzak kaldığını söyledi. Çalıştığı iş yerinin kapandığını ve kıdem tazminatını alamadığını, bunun için dava açtığını ifade eden Tuncay, "Avukata vekalet vermek için gittiğimiz noterde ismimi yazamadığım için ağladım. Çok zoruma gitmişti. Bu kursu görünce gelmeye karar verdim. Okuma yazma kursuna geldiğim için çok mutluyum. Gençler okusun, okumak çok önemli. Bizim gibi ezilmesinler." dedi.
Artık okuma yazma bilmeyenlere olabildiğini vurgulayan Tuncay, "Başkasına yardım edebilmek beni mutlu ediyor. Annem okuduğumu görünce çok sevindi. Çevremdeki insanlar tebrik etti." diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz