Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi Diş Hekimi Bayram Demir, okul çağına gelen çocukların diş sağlığının ihmal edilmemesi için ebeveynlere uyarıda bulundu. Okul döneminde, çocukların 6 ayda bir diş hekimine muayene olmaları gerektiğini belirten Demir, "Çocuklar, kreş döneminden 3’üncü sınıfa kadar hem aile hem de okuldaki öğretmenler tarafından yönlendirilirse daha iyi olur. Okullar açılınca genelde ağız ve diş sağlığı aksatılıyor. 6 ayda bir mutlaka diş hekimine muayeneye gidilmelidir” diye konuştu.
‘GÜNDE EN AZ 2 DEFA FIRÇALAMAK GEREKİYOR’
Çocukların günde en az iki defa dişlerini fırçalamaları gerektiğini ifade eden Dr. Demir, “Asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durmaları gerekiyor. Lifli yiyecekler kendi kendine bir fırçalama özelliği gösterdiği için onları tavsiye ediyoruz. Onun dışındaki bütün yemekler bir süre sonra aside dönüşmektedir. Çocuklarda günde en az 2 defa fırçalama gerekiyor. Bunun dışında her yemekten sonra fırçalanırsa iyi olur. Uyurken oluşan kalıntılar, sabah uyanınca fırçalanmaz ise çürüğe neden olacağından mutlaka akşam fırçalanması gereklidir. Kahvaltıdan sonra yapılan fırçalanmayı istememizin nedeni ise gün içerisinde oluşacak asidik uygulamaların önüne geçer” ifadelerini kullandı.
‘OKUL AÇILINCA YAPILMASI GEREKENLERİ UNUTUYORUZ’
Ebeveyn ve çocukların okul açıldığında diş sağlığına gösterdiği özeni azalttıklarını belirten Demir, şunları söyledi:
“Okulda yiyecek yenildikten sonra mutlaka fırçalanmalı, okul çantalarında mutlaka fırça ve macun bulundurulmalıdır. Ebeveynler, ‘tatil oldu, hemen dişleri halledelim’ diyerek gerekli özeni gösteriyorlar. Fakat okullar açıldıktan sonra hem ebeveynler hem de çocuklar okul telaşına kapılınca, mutlaka yapılması gerekenleri unutuyoruz. Rutin olarak 6 ayda bir muayene olmaları gerekiyor. ‘Okullar açıldı. Biraz beklersek, bir şey olmaz’ gibi söylemlerin önüne geçmeliyiz. Bunları yapmazsak öncelikle süt dişlerimiz çürür. Süt dişlerin önemi ise daimi dişler çıkana kadar çene gelişimimize yardımcı olan önemli olan vücudumuzun elemanlarıdır. İlerideki daimi diş sağlığını yüzde yüz etkileyecek, bir süreçtir.”
Kaynak: Diyarbakır Söz