Öğretmenlere yüksek lisans

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, öğretmenlerle ilgili önemli bir kararı duyurdu. Öğretmenlere yüksek lisans zorunluluğu geliyor. Safran bu kararın öğretmenlerin motivasyonunu düşürmeden mesleki alanda onları geliştirmek için alındığını söyledi.

Öğretmenlere yüksek lisans

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Safran, liselere yerleştirmelerle ilgili Hürriyet’e konuştu. Çalışmaların tamamlandığını belirten Safran, “Bu yıl lise yerleştirmeleri çok daha sorunsuz geçecek” dedi. Safran, geçen yıl adrese dayalı yerleştirmelerde yaşanan sorunları önlemek için bu yıl Anadolu ve meslek liselerinin dağılımlarının sağlıklı bir şekilde yapıldığını söyledi. “Mahalle mahalle, semt semt, cadde cadde üzerinde çalışıldı” diyen Bakan Yardımcısı, her bölgede Anadolu ve meslek lisesinin bulunacağı açıkladı. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun taslağının tamamlandığını da belirten Safran, “Kanun öğretmene statü, saygınlık kazandırma adına var” dedi. Prof. Dr. Safran’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

AÇIKTA KİMSE KALMAYACAK

Bu yıl lise yerleştirmeleri çok daha sorunsuz geçecek. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tüm hazırlıklarını tamamladı. Yaklaşık 25 gün önce çalışmalar bitti. Açıkta kimse kalmayacak. Bakan Yardımcımız Mahmut Özer, tüm il milli eğitim müdürleriyle toplantı yaptı. İllerdeki kontenjanları okul bazında belirledi. Bu sene hiçbir öğrenci, veli tedirgin olmayacak. Yerleşim çok sağlıklı yapılacak. Anadolu ve meslek liselerinin dağılımları son derece sağlıklı oldu. Mahalle mahalle, semt semt, cadde cadde üzerinde çalışıldı. Her bölgede Anadolu lisesi ve meslek lisesi olacak. Hatta meslek liseleri birden çok kayıt bölgesine de açılacak. Bu yıl meslek liselerine rağbet olacağını düşünüyorum. Sektörle birçok protokol yapıldı. Meslek lisesindekiler, en şanslı öğrenciler olacak.

 ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU TASLAĞI HAZIR

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun taslağı tamamlandı. Bunu sivil toplum kuruluşlarıyla ve diğer paydaşlarımızla paylaşmak istiyoruz. Onların görüşü alındıktan sonra tamamlandı diyebiliriz. MEB’in elindeki kanun taslaktır. Bu, birçok görüşle, mantıklı yaklaşımla değiştirilebileceği, eklemeler, çıkarmalar olabileceği anlamına geliyor. Öğretmenlik mesleğine başlama anından sonuna kadar öğretmeni ilgilendiren her konu kanun metninde yer alıyor. Kanun öğretmene statü, saygınlık kazandırma adına var.

KONTENJANLAR YENİDEN BELİRLENECEK

Toplum örgütleri ve birtakım eğitim kuruluşları öğretmenlik mesleğinin geleceği ile ilgili mayıs ayı gibi bir toplantı düzenleyecek. Milli Eğitim olarak biz de oraya katılacağız. Ancak fakültelerin öğrenci kontenjanını belirlemek bizim dışımızda bir şey. Biz sadece öğretmen ihtiyacımızı bildiririz, YÖK de kontenjanı belirler.

ÖĞRETMENE YÜKSEK LİSANS

Öğretmenlere yüksek lisansla ilgili bir çalışma var. Ama bu öğretmenleri rahatsız etmeden olacak, illa zoraki yapılacak bir şey değil. Kariyere bağlı olarak yapılacak. Mesleki motivasyonları ve gelişimlerini sağlamaları konusunda onları rahatsız etmeden, tedirgin etmeden gönüllülük esasına göre motive edip mesleki gelişimlerini sağlamayı düşünüyoruz.

NELER OLDU?

Geçtiğimiz yıl Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin kaldırılmasının ardından getirilen liselere geçiş sistemi birçok karışıklığa yol açmıştı. Liselere yerleştirme sonuçları açıklandığında 91 bin öğrencinin açıkta kalması, binlerce öğrencinin istediği okula yerleşememesi tartışma yaratmıştı. Adrese dayalı yerleştirmelerde bazı öğrenciler bölgesinde Anadolu lisesi olmadığı için imam hatip ya da meslek lisesine girmek zorunda kaldıklarını iddia etmişti. Tartışmaların ardından yeni yayımlanan kılavuzla tercih şartları esnetilmiş, öğrencilere istedikleri okullara gitmeleri için nakil talep etme hakkı verilmişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler