Öğretmenlere sigara semineri

Yeşilay Cemiyeti Diyarbakır Temsilcisi Yasin Yıldız tarafından Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şubesi üyelerine yönelik 'Sigaranın zararları ve sigara içmeyle mücadele' konusunda seminer verildi.

Öğretmenlere sigara semineri

Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şubesi'nde düzenlenen seminere katılanlara hitap eden Yasin Yıldız, dünyada en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı maddelerden birisi ve hatta ilkinin sigara olduğunu söyledi.

ÖĞRETMENLER SİGARA İÇMEYECEK

Sigarının sadece kullanan bireyi değil, toplumun tamamını etkileyen, çok önemli bir psikososyal sorun olduğunu belirten Yıldız, "Bugünkü duruma bakıldığında şu anki kullanım durumu değişmezse 2020'de 10 milyona yakın kişinin sigara kullanımına bağlı hastalıklardan öleceğini ve ölümlerin yüzde 70'i gelişmekte olan ülkelerde meydana geleceğini gösteriyor. Dünyada 1,1 milyar sigara tiryakisi var. Sigaradan her yıl 4,9 milyon kişi ölüyor, yani günde 13 bin kişi bundan dolayı hayatını kaybediyor. Türkiye'de 17 milyon sigara tiryakisi var, bu da yetişkin nüfusun yüzde 44'ünü oluşturuyor. Sigaradan her yıl 120 bin kişi ölüyor, bu da günde 300 kişiye tekabül ediyor. Her yıl 35 milyon insan sigarayı bırakmaya teşebbüs etmekte ancak, çoğu bırakma çabasından birkaç gün sonra yeniden kullanmaya başlamaktadır.

Günde yaklaşık yarım paket içen bir insan her gün beynine 300 nikotin vuruşu gönderiyor demektir" dedi.

Yasin Yıldız seminerinde sigaranın yol açtığı sağlık sorunları hakkında da bilgi verdi. Yıldız, "Sigaranın yol açtığı sağlık sorunlarından bazılarını şöyle sıralayabiliriz. Kalp damarlarında tıkanıklık. Bronşların daralması sonucu akciğer rahatsızlıkları. Beyin damarlarında tıkanma ve buna bağlı felç. Ayak ve bacak damarlarında tıkanma. Midede gastrit, ülser ve mide kanseri. Burunda koku alma güçlüğü, sinüzit. Ciltte sararma, kırışıklık cilt kanseri. Prostat kanseri. Ağız kokusu ve dişlerde sararma.

Libido azalmasına bağlı cinsel yetersizlik, çocuk sahibi olamama. Gebelikte sigara ya da tütün kullanımı; erken doğum, bebek ölümü. Düşük doğum ağırlığına neden olmaktadır" şeklinde konuştu.

"YAŞLANDIKÇA SİGARAYI BIRAKMAK ZORLAŞIR"

İnsanların sigaraya genç yaşlarda başladığını belirten Yasin Yıldız, ancak yaşlandıkça onu bırakmanın zorlaştığını söyledi. Yıldız, "Ergenlik döneminde sigaraya başlayan çocukların, hayatları boyunca sigara bağımlısı olmaları, sigara içmeyen ergenlere göre daha fazladır. Gençlerin 3'te 1'i sigarayı denemektir ve bunların yarısı sigara bağımlısı olma riski taşımaktadırlar. Ne yazık ki, hayatındaki ilk iki sigarasını tamamen bitiren gençlerin yüzde 85'i sigara bağımlısı olmaktadır. Kısacası bir kere

başlayınca bir daha zor bırakılmaktadır. Sigara başlama yaşı 11'e düşmüştür. Sigaraya başlama nedenleri ise akran etkisi, büyüme isteği, sigaranın kolay ulaşılabilirliği, rol modellerinin sigara içici oluşu, görsel basın, film, klip, gizli reklam ve promosyonlar alarak sıralanabilir" diye konuştu.

ANNE VE BABALARA UYARI

Yeşilay Cemiyeti Diyarbakır Temsilcisi Yasin Yıldız, seminerde öğretmen anne ve babalara da uyarılarda bulundu. İyi bir anne ve baba olmak için yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Yıldız, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Sorunu küçümsemeyin. Sigara ve çocuk hakkında önyargılarınızın farkına varın, böylece iletişimi aksatma olasılığını azaltırsınız. Onu etiketlemekten kaçının, çünkü 'kullanıcı olarak' etiketlenen çocuk ve öğrenciye yaklaşmak çok zordur. Bağımlılık yapıcı maddeler hakkında bilgi sahibi olun. Çocukla konuşurken açık, samimi ve inandırıcı olun. Çocuğa konuşması için bir fırsat verin. Genellemeler yapmaktan kaçının. Söylediği şeylere ani tepki vermeyin. Korkularınıza dayanarak konuşmayın. Özendirmemeye dikkat edin. Merakı arttırmayın. Öğüt vermeyin.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler