Gün içerisinde öğrenilen her şeyin pratiğinin yapıldığı ev ödevleri, kimi eğitimciler tarafından gerekli bulunurken, kimileri tarafından da gereksiz bir zaman kaybı olarak görülüyor. Hatta bazı ülkelerde ödevlerin yerine ne yapılması gerektiğini inceleyen eğitim bilimciler, farklı çalışmalar ortaya koyuyor. Ailelerin ödevlerle ilgili tutumları da eğitim hayatındaki verimin sürekliliği açısından oldukça mühim. Çocuğunuza ödevlerini yaparken nasıl yardım etmeniz gerektiğine ilişkin çok önemli sekiz madde.
1- Tartışın
Ödevin konusuyla ilgili pek bir şey bilmiyor olmanız ziyadesiyle normal. Her şey gibi müfredat da değişiyor. Fakat bu, çocuğunuzla konu hakkında konuşamayacağınız anlamına gelmez. Ödevin verildiği derste neler yaptıklarını sorun, ödevi daha da anlatmasını isteyin. Onunla sohbet etmeniz pek çok yönden ödevin sosyal hayatına dahil olmasını sağlar.
2- Teşvik edin
Ödev üzerinde uğraşması ve eğitim hayatının sorumluluğunu alması için onu teşvik edin. Ödevini bitirince, içinden çıkamadığı bir sorunu çözünce de takdir edin. Bu, hem duygusal hem de bilişsel açıdan çocuğunuza yardımcı olmanızı sağlar.
3- Araçları kullanın
Öğretmeninden çocuğunuzun ödevleriyle ilgili destek alın. Sözgelimi ödevlerini takip edebileceğiniz bir çizelge rica edin. Ödevlerine ve derslerine ilgi göstermeniz, onu ciddi bir şekilde okul hayatına hevesli hale getirecektir.
4- Rutin içerisine dahil edin
Çocukların günlerinin rutin olması, alışkanlık kazanabilmeleri açısından oldukça mühim. Her gün belli saatler arasında dersleriyle ilgilenmeleri, yıllar sonra bile devam edecek alışkanlıkların doğmasını sağlar.
5- Çalışma alanı yaratın
En önemlilerinden birisi bu. Her gün oturup dersleriyle ilgilenebileceği bir alana sahip olması, onun için büyük bir itici güç olacaktır. Hatta bunu havalı bulacağını bile söyleyebiliriz. O masayı gördüğünde, aklına doğrudan yapması gereken ödevler ve ilgilenmesi gereken dersler gelecek.
6- Farklılıklara açık olun
Her çocuğun farklı bir öğrenme şekli vardır. Sizinle aynı şekilde öğrenmesini, sizinle aynı yöntemde çalışmasını bekleyemezsiniz çocuğunuzdan. Onu değiştirmek yerine, kendince bulduğu yöntemlerin tamamını takdir ederek hayatına uygulamasını izleyin.
7- Kaynakları kullanın
İnternet de kütüphaneler de koca birer derya. Hepsinden yararlanın. Çocuğunuzun yararlanması için de elinizden geleni yapın. Bir bilginin güvenilir olup olmadığını birlikte araştırın, internet koca bir derya olmasına rağmen her gün içine bir ton yanlış bilgi akıtılıyor.
8- Birlikte okuyun
Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun ilk öğretmeni olduğunuzu asla unutmayın. Çocuğunuzu öğrenmeye ve okumaya teşvik etmenin en iyi yolu, onunla birlikte okumaktır. Öte yandan, hayatına kitap okumayı dahil etmiş, bir rutine oturtmuş tüm ebeveynlerin çocuklar için ilham kaynağı olduğunu da unutmayın.
Kaynak: Diyarbakır Söz