MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce yürütülen MESGEP, 35 ilde özel politika gerektiren grupların hayat kalitelerinin yükseltilmesine katkı sağlayacak mesleki eğitim faaliyetlerinin planlanması ve uygulanması için ihtiyaç duyulan bilgilerin üretilmesi amacıyla 2013'de başladı.
Proje kapsamında bugüne kadar 18 bin 95 kişi, meslek edindirme kurslarına başvurdu. Bu kapsamda açılan bin 18 kursta, 15 bin 383 kişi halen eğitim alıyor.
Projeye en fazla ev hanımları ilgi gösterdi. Meslek sahibi olmak isteyen 7 bin 497 ev hanımı MESGEP'e başvurdu. Hiçbir mesleği olmayıp meslek edinmek isteyen 3 bin 911 kişi, ikinci grubu oluşturdu.
Engeli dolayısıyla eğitime devam edemeyen 934 kişi, güvenlik nedeniyle göç eden bin 193, cezaevlerinde kalan veya tahliye olup meslek öğrenmek isteyen 2 bin 636 kişi kurslara başvurarak meslek sahibi oldu.
Şiddet mağduru 222 kadın, muhtaç durumdaki dul ve yetim 362 kişi ile eğitime erişim fırsatı bulamayan bin 340 kişi MESGEP ile 35 ilde meslek edinerek istihdama katıldı.
- 81 ilde 52 alanda eğitim
MEB 2017 Stratejik Planı'nda yer alan MESGEP'in sürdürülebilirliğini sağlamak için 81 ili kapsayacak şekilde uygulanması planlanıyor.
MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünce, örgün mesleki ve teknik eğitimin yaygınlaştırılması için verilen eğitimlerin 2016-2017 eğitim öğretim yılında başlayıp kademeli olarak 12 meslek grubundan 52'ye çıkartılması amaçlanıyor.
Mesleki ve teknik eğitimdeki öğrencilerin atölyelerde nitelikli eğitim alabilmesi amacıyla atölye donanımı ve pratik eğitimlerinde kullanılacak malzemelerin temini için 10 yıl süresince ihtiyaç olan ödeneğin aktarılması ile sektörün talebi doğrultusunda kişilerin mesleki yeterliliklerinin kazandırılması sağlanacak.
Bakanlık, kurslar için gerekli olan 7 milyon 530 bin liralık bütçeyi illere aktardı.
Kaynak: Diyarbakır Söz