Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puan ve yüzdelik dilimleri sil baştan hesaplandı. LGS yabancı dil puanlarının ayrı hesaplanması yüzünden doğru cevap ortalamaları yüksek olan Almanca ve Fransızca dilinden sınava girenler, İngilizceden sınava girenlere göre 6 ile 8.5 puan daha az puan almıştı. Velilerin itirazı sonuç verdi.
PUAN VE YÜZDELİK DİLİMLER YENİDEN HESAPLANDI
Eğitim uzmanı Pervin Kaplan’ın blogunda verdiği bilgilere göre Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) puanları dün gece tekrar hesapladı ve düzeltti. Bu öğrencilerin LGS puanı 6 ile 8.5 arttı ve yüzdelik dilimleri de değişti.
İLGİLİ HABER: LGS'DE YABANCI DİL PUAN KAYBETTİRDİ
Ancak aralarında Amerikan Robert, Alman, Saint Joseph Fransız lisesi gibi kontenjanları dolan okullara 6 ya da 8.5 eksik puan yüzünden giremeyen öğrenciler olduğunu söyleyen veliler bu kez de “Çocuklarımızın bu hak kaybı nasıl giderilecek?” diyor.
HATA NEREDEN KAYNAKLANIYORDU?
Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanlarının açıklanmasından sonra veliler yabancı dilde yapılan farklı hesaplamanın aynı sonuçlara sahip öğrenciler arasında adaletsizliğe neden olduğunu saptamıştı.
Bu farklılığa LGS’de standart puan hesaplamasının ortalaması düşük derslere daha fazla puan verilerek yapılması neden olmuştu. Bu durumda Almanca ve Fransızca dillerinden sınava giren öğrencilerin çoğu özel okulda okuduğu için doğru "ortalaması" yüksek olmuş, ortalaması düşük olan İngilizcede doğru yapanlara göre yaklaşık 6 ile 8.5 puan arasında puan kaybetmişti.
İNGİLİZCEYE KARŞI FRANSIZCA VE ALMANCA KAYBETTİ
Veliler, yaşanan sorunu şöyle dile getirmişti:
“Yabancı dil sınavı her dil için ayrı değerlendirildi. Ortalaması düşük derslerden doğru yapanlar daha yüksek puan aldı. Özel okullarda okudukları için Almanca ve Fransızca derslerinden sınava giren yaklaşık 700 öğrencinin ortalamalarının yüksek olunca onlar daha düşük puan aldı. İngilizceden sınava giren 970 bin öğrencinin ortalaması düşük olduğu için de bu dersten doğru yapanların puanı daha yüksek geldi. İngilizcede 1 olan yabancı dil katsayısı yaklaşık 1.742'ye ulaştı. Bu da sınavda aynı doğru, yanlışlara, boşlara sahip öğrenciler arasında 6 ile 8.5 puanlık farka neden oldu. Bu adaletsizlik yabancı dil sonuçlarının Fransızca, Almanca ve İngilizce için ayrı ayrı hesaplanmasından kaynaklandı. Bu puanlar ayrı değil, birlikte hesaplanmış olsa bu adaletsizlik olmayacaktı."
KILAVUZDA DA YER ALMIYOR
LGS kılavuzunda da yabancı dil puanlarının ayrı hesaplanacağına dair bir bilgi olmadığını söyleyen veliler, bakanlığa bu hesaplamayı düzeltmesi için itiraz etmişti.
YÜZDELİK DİLİMLER VE PUANLAR DEĞİŞTİ
MEB, dün gece Almanca ve Fransızcadan sınava giren öğrencilerin puanlarını tekrar hesapladı. Bu öğrencilerin puanlarında 6 ile 8.5 puanlık artış olurken, yüzdelik dilimleri de değişti.
KONTENJAN DOLAN OKULLARA GİREMEYECEKLER
Çocuğunun puanı ve yüzdelik diliminde nasıl bir değişiklik olduğunu bakın bir veli nasıl anlattı:
“Kızım Fransızcadan sınava girdi. İngilizceden sınava giren aynı doğru ve yanlışlara ve boşlara sahip öğrenciyle arasındaki fark 8.5 puandı. Bu düzeltmeden sonra sıralamada 800 kişi yükseldi. Puanı 454. 5933 iken, puanı 463.0483 oldu. Genel yüzdelik dilimi 0.22’den 0.12’ye yükseldi. İl yüzdelik dilimi de 0.32’den 0.19’a çıktı. Benim çocuğum çok istediğimiz okula zaten girmişti. Ama bu hatalı hesaplama yüzünden 6, 7, 8 puanla Robert, Alman ya da kontenjanını dolduran okullarda kayıt hakkını kaybeden öğrenciler ne olacak? Kayıtları kapanan okullara bu çocuklar bu hatalı hesaplama yüzünden giremedi.”
Bir başka veli şöyle konuştu: “Benim kızım Alman Lisesi’ne bu hesaplama yüzünden giremedi. Ne olacak şimdi? ”
DEVLET LİSELERİ İÇİN DE TERCİHLERİ DEĞİŞTİRECEK
Çocuğu Almancadan sınava giren bir başka veli ise puan düzeltilmesinden sonra yüzdelik dilimlerin de değiştiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Biz devlet liseleri için tercih yapacaktık. Bu düzeltmeden sonra tercih listemizi değiştireceğiz. Giremeyeceği okullara bile şimdi girme şansı olacak. Yabancı liseler için bu hesaplamayı düzeltmedi geç kaldılar ama en azından devlet liseleri için tercih yapacaklar doğru puanlamayı ve yüzdelikleri kullanabilecekler.
Kaynak: Diyarbakır Söz