5 bin nüfusa sahip beldede yaşayan kalabalık ailelere mensup gençlerin evlerinde uygun çalışma ortamı olmaması nedeniyle öğretmenlerce 2007'de 90 metrekarelik tek odalı kullanılmayan bir okul binası kütüphane olarak düzenlendi.
Kütüphanede sessiz bir ortamda ders çalışma fırsatı bulan, buradaki kaynaklardan faydalanan gençlere farklı branşlarda 8 öğretmen de mesai dışında gönüllü olarak eğitim desteği sunuyor.
Son 3 yıldır Şırnak Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün de destek verdiği kütüphane son 10 yılda sınavlara hazırlanan 100'ü aşkın genç üniversiteli oldu. Tercih ettikleri üniversitelerin farklı bölümlerinde eğitim gören gençler beldenin gururu oldu.
Kütüphanenin yeni sakinleri ise beldedeki ağabeyleri ve ablaları gibi hayallerine kavuşmak için çalışırken, geleceğe de umutla bakıyor.
- "Bu kütüphane sayesinde mezun olduk ve üniversiteyi kazandık"
Üniversite öğrencisi Faruk Ediş, kütüphane sayesinde Fırat Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü'nü kazandığını söyledi.
Ediş, kısıtlı imkanlara rağmen iyi bir sonuç elde ettiklerini belirterek "Kardeşimle bu kütüphane sayesinde mezun olduk ve üniversiteyi kazandık. Hocalarımız kısıtlı imkanlara rağmen gelip, ders verdiler. İmkanlar daha da iyileştirilirse buradan daha fazla öğrenci faydalanır ve üniversiteye yerleşir." dedi.
Kütüphanede çalışan öğrencilerden 18 yaşındaki Metin Ayaz, kendileri için oluşturulan ortamdan en iyi şekilde yararlandıklarını, gönüllü öğretmenler sayesinde eksiklerini tamamladıklarını anlattı.
Sabahları kütüphanede 4 saat ders yaptıklarını, öğleden sonra da eğitimlerin ders saatlerine göre devam ettiğini aktaran Ayaz, ders aralarında bahçede arkadaşları ile sohbet ettiklerini, bazı öğrencilerin enstrüman çaldığını dile getirdi.
- "Çok kişi üniversite hayaline kavuştu"
Fatma Tunç, öğretmenlerin başarıları için kendilerine zaman ayırdığını, evlerinin kalabalık olmasından dolayı kütüphanede sakin bir ortamda ders yaptığını ifade ederek şöyle devam konuştu:
"Kısıtlı imkanlara rağmen son derece iyi şartlarda eğitim görüyoruz. Hem kaynaklardan yararlanıyor hem de hocalarımızdan eğitim alıyoruz. Çok kişi üniversite hayaline kavuştu. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesini kazanmayı hedefliyorum. Böyle bir kütüphanemiz olduğu için çok mutluyuz."
Dilan Bayram da hedeflerinin büyük olduğunu, iyi yerlere gelmek istediklerini dile getirdi.
- "Ortak hedefimiz okumalarını sağlamak"
Gönüllü eğitim veren öğretmenlerden Halide Yıldız, kütüphane ile çok sayıda öğrencinin üniversite hayalini gerçekleştirdiğini belirtti.
"Köyümüzde üniversite okumak isteyenlerin potansiyeli çok yüksek." diyen Yıldız, sabahları Şırnak'ta görev yaptığı okulda eğitim verdiğine, öğleden sonra da kütüphanede öğrencilere destek sunduğuna işaret etti.
Kütüphaneye ilginin artması ile Şırnak Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'ne ulaşarak kitap ve malzeme desteği aldıklarını vurgulayan Yıldız, sadece geçen yıl programlı ve sistemli çalışmanın ürünü olarak 25 öğrenciden 21'inin üniversiteyi kazandığını söyledi.
Yıldız, "Bir kişinin elinden tutulursa, hakikaten topluma, vatana, millete hayırlı bir evlat olabilir. Bu şuurla bir araya geldik. Ortak hedefimiz onların okumasını sağlamak. Mesai dışında burada çocuklara bir şeyler öğretmek için çaba harcıyoruz." dedi.
Eğitim verdikleri öğrencileri hayata da hazırladıklarına dikkati çeken Yıldız, bahçeyi birlikte düzenlediklerini, yakın zamanda onlara soba kurmayı dahi öğreteceklerini dile getirdi.
Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Kadırhan, beldedeki kütüphane için gerekli imkanların sunulduğunu söyledi.
Kütüphanede öğretmenlerin büyük fedakarlık göstererek gönüllü çalıştıklarını ancak bu öğretmenlere maaş verilmesi için çalışmalarının sürdüğünü belirten Kadırhan, öğrenciler için fotokopi makinesi dahi alındığını anlattı.
Kadırhan, üniversitelerin çeşitli bölümlerini kazanan gençlerle gurur duyduklarını, imkanlar ölçüsünde bu tür eğitim çabalarına destek sunacaklarını kaydetti.
Kaynak: Diyarbakır Söz