Eğitimciler, KPSS sorularının zorluk derecesinin beklentilerin altında olduğunu ifade etti. Tarih öğretmeni Mehmet Çağrı Öztürk, Genel Kültür testindeki 27 tarih sorusunu değerlendirdi. Soruların net ve anlaşılır olduğunu söyleyen Öztürk, “Sorularda yüzde 85 oranda verilen öncüllerden çıkarımda bulunma yapılması gereken sorular mevcuttu. Müfredat dışı olabilecek soru yoktu” dedi.
Tarih öğretmeni İsmail Adıgüzel, “Sorulara kalite ve belirleyicilik açısından bakıldığında birkaç soru dışında beklentinin oldukça altında kaldığını söyleyebiliriz. ÖSYM’nin bu soru eğilimini devam ettirip ettirmeyeceği bilinmemekle birlikte, 2024-KPSS’de bilgi ağırlıklı soruların çoğunlukta olması muhtemel” diye konuştu.
‘FİZİKİ COĞRAFYA SORULARI ESKİYE GÖRE ZORDU’
Coğrafya öğretmeni Sinan Sevim, fiziki coğrafyadaki sorularda gözlenen zorluk derecesinin, beşerî coğrafya soruları ile dengelenmiş olduğunu anlattı: “Genel anlamda sorular, yorum ve bilginin birlikte harmanlandığı şekilde hazırlanmış. Özellikle fiziki coğrafya kısmında klasik soru kalıbı dışında, fiziki coğrafyanın birkaç unsuru aynı soru içerisinde kullanılmış. Yer şekillerine ait unsurların tam konumları istenmiş. Ayırt ediciliği yüksek sorular hazırlanmış fiziki coğrafyada. İklim bilgisi, coğrafi konum gibi temel konulardan soru tercih edilmemiş. Daha spesifik örneklerin olduğu bölgesel ölçekten yerel ölçeğe indirilen sorular tercih edilmiş. Bu bağlamda değerlendirildiğinde fiziki coğrafya sorularının eskiye nazaran biraz daha zor olduğu söylenebilir. Beşerî coğrafya kısmında ise soruların genel anlamda çok zor olmadığı, madenler ve enerji kaynakları gibi konularda daha basit sorular seçildiği söylenebilir. Bununla beraber beşerî coğrafya içerisinde ulaşım soruları ayırt edici özellik taşıyor. Tüm sınavın geneli değerlendirildiğinde ayırt edici soruların, beşerî coğrafya içerisindeki ulaşım soruları olduğu söylenebilir.”
Vatandaşlık öğretmeni Mine Köse, 2023 KPSS Genel Kültür kısmında vatandaşlık dersi için yer alan 15 soruyu değerlendirdi. Köse, “Bu 15 soru içerisinde altı güncel, dokuz vatandaşlık alan sorusu yer almış. Dokuz soru içerisinde yürütme organından, idare hukukundan, temel hukuk kavramlarından ve temel hak ve hürriyetlerinden soru bulunuyor. Bu yıl sınavda öğrencilere yasama organından, yargı organından ve anayasa tarihinden soru sorulmamış. Cevabın basit olduğu düşünülen sorularda bile öncül ya da uzun şıklarla sorular dikkatli okumayı ve bazı yerlerde muhakeme gerektiriyordu. Öğrencilere yöneltilen altı güncel bilgi, her yıl olduğu gibi geniş bir yelpazeye sahip genel kültür alanına sahip sorulardan oluşmaktaydı” diye anlattı.
‘SORULAR ADAYLARIN YÜZLERİNİ GÜLDÜRDÜ’
Eğitim Bilimleri sorularını değerlendiren Dr. Elif Kurşunlu, “2023 KPSS Eğitim Bilimleri sınavı, Genel Yetenek Genel Kültür sınavına kıyasla adayların yüzünü güldürdü. Sınav soruları, açık ifadeleri ve belirgin anahtar sözcükleri ile hem bilinmesi gereken temel ve önemli kavramları yokladı hem de çeldirici şıklarda tartışmaya yol açacak ifade barındırmadı. Diğer yandan bazı uzmanlar ve öğrenciler, eğitim bilimleri sınavının bir ya da iki sorusu için itiraz dilekçesi oluşturacaklarını ifade etti. Öğretmenlerin atama mücadelesini belirleyecek olan ve 6 Ağustos’ta yapılacak olan sınavın üçüncü oturumu, Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) için adaylar hız kesmeden çalışmalarını sürdürüyor” ifadelerini kullandı.
‘GEÇMİŞ YILLARA GÖRE DOĞRU CEVAP DAHA RAHAT BULUNABİLİYORDU’
Sınava giren Almanca öğretmeni Esra Acar, sorular hakkında “Genel Kültür ve Genel Yetenek bölümünde ölçme ve değerlendirme güvenilirliği orta sevideydi. Kaliteli soruların yanında çok basit sorular da vardı. Sorular, güncel ve yoruma dayalıydı. Geçmiş yıllara göre birçok soru, şıklar elendiğinde doğru cevap daha rahat bulabiliyordu” dedi.
2023-KPSS sonuçları, açıklanmasından itibaren iki yıl süreyle geçerli olacak ancak öğretmen adayları için 2023-KPSS'de elde edilecek puanların geçerlilik süresi bir yılla sınırlı kalacak. Sınav sonuçları 25 Ağustos'ta açıklanacak.
Kaynak: Diyarbakır Söz