Kitabevi sahipleri, okuma oranlarının azaldığı günümüzde her yıl tatil dönemleri, yaz aylarının bu oranı çok daha fazla düşürdüğünü söylüyor.
Kırtasiye ve kitabevi işletmecisi Veysi Güney, okulların kapanmasıyla birlikte kitap satışlarında düşüş yaşandığını söyledi. Bu düşüşün daha önceki yıllara oranla çok daha fazla olduğunu vurgulayan Güney, gelişmiş ülkelerde ise kitap satış ve okuma oranlarının arttığına işaret etti.
“HAYAT PAHALILIĞI DA BUNU ETKİLİYOR”
Özellikle Türkiye’de yaz aylarında okuma oranlarının bayağı düştüğünü aktaran Güney, “Bunun sebebi sadece okulların kapanması değil, aynı zamanda hayat pahalılığından da kaynaklanıyor. Hayat pahalılığı Türkiye’de birçok sektörde olduğu gibi kitap sektörünü de vurmuş bulunmaktadır.” dedi.
Kitap fiyatlarının yüksek oluşunun da kitap satışlarını düşürdüğünü ifade eden Güney, bu düşüş nedeniyle kırtasiye ve kitap sektörünün olumsuz etkilendiğini kaydetti.
“BOŞ VAKİT OLMASINA RAĞMEN İNSANLAR KİTAP OKUMUYOR”
“Avrupa ülkelerinde ise yaz aylarında kitap okuma oranı daha fazla artıyor. Bunun sebebi ise oradaki insanlar okulların kapanmasıyla kendilerini kitap okumaya vermektedirler ama maalesef ülkemizde bu durum tam tersi yaşanıyor” diyen Güney, şöyle devam etti: “Tatile gidenler normalde boş vakitleri çok fazla olmasına rağmen kitap okumuyorlar. Bu da ciddi anlamda bir sıkıntıdır. Gençler ve çocuklar bu tatil sürecinde bol bol kitap okumalılar. Yayıncılara da çağrımız; Kendi kâr marjlarından feragat edip kitap fiyatlarında düşüş yapmalarıdır ki, insanlar daha fazla kitap alıp okuyabilsin.”
Bir diğer kitabevi işletmecisi Mehmet Şirin Yağmahan ise genellikle yaz aylarında kitap okuma oranlarının düştüğünü aktardı.
“KİTAPSIZ BİR YAŞAM OLAMAZ”
Kitap satışları ve yoğunluğunun genelde eylül ayı okul döneminde yaşandığını dile getiren Yağmahan, şu tavsiyelerde bulundu:
“Şu an çok sakin. İnsan bedenini dinlendirmesi için günlük en az 1-2 saat kitap okuması lazım. Bence kitapsız bir yaşam olamaz. İnsan ne kadar gezse de kitabın verdiği o havuz bilgisi kadar bilgi alamaz. Kitabın yerini ne internet, ne televizyon ne telefon ne de sosyal medya hiçbir şekilde dolduramaz. Çünkü kitap insanın bilgisine daha çok katkı sağlar ve bilincimizi dinç tutar. Yani tatil deyip kendimizi salmayalım. Günü en azından birkaç yaprak da olsa kitapla geçirelim.”
Kaynak: Diyarbakır Söz