Okulların açılmasına sayılı günler kalırken, kırtasiye malzemeleri fiyatlarına bir yılda yüzde 600'e varan zamlar yapıldı. Aileler de esnaflar da zamlara tepkili.
Okullarda ilk zil 12 Eylül'de çalacak. Okulların açılmasına kısa bir süre kalırken, kırtasiye malzemelerine yapılan fahiş zamlar nedeniyle aileler kara kara düşünüyor. Ekonomik kriz nedeniyle alım güçleri tükenen aileler, kırtasiye ürünlerine gelen zamlara tepkili. Öğrencilerin temel ihtiyaç listelerinde yer alan malzemeler, geçtiğimiz yıllara oranla katlandı. Geçen yıl 40 liradan satılan okul çantası bu yıl 160 liraya; silgi 2 liradan 5 liraya; kurşun kalem 3 liradan 15 liraya; 40 sayfalık çizgili defter 5 liradan 12 liraya; 60 yapraklık çizgili defter 8 liradan 15 liraya; 18'li pastel boya 8 liradan 40 liraya; 12'li keçeli kalem 12 liradan 25 liraya; A4 fotokopi kağıdı 18 liradan 90 liraya; büyük sulu boya 18 liradan 35 liraya; makas 5 liradan 18 liraya; çift gözlü açacak ise 2 liradan 12,5 liraya yükseldi.
ESNAF DA DERTLİ
Diyarbakır’ın Ofis semtinde kırtasiye dükkanı bulunan Kadir Evirgen, kendilerinin de ürün almakta zorlandığını aktardı. Türkiye’de birçok ürünün ithal olduğunu söyleyen Evirgen, zamların aileleri de zor duruma soktuğunu kaydetti. Evirgen, "Çok basit bir ürünü bile yurt dışından ithal ettiğimiz için eksik ünlerimizi tamamlayamıyoruz. Krizin geldiği nokta bu” dedi.
İHTİYAÇ LİSTESİ 3'E KATLANDI
Kırtasiye malzemelerine gelen zamlara değinen Evirgen, devlet okullarında geçtiğimiz yıl temel ihtiyaç listesinin 600 ile 700 TL arasında değiştiğini ancak bu yıl bu rakamın 3'e katlandığını aktardı. Evirgen, özel okulların ihtiyaç listesinin ise geçtiğimiz bin 500 TL olduğuna işaret ederek, "Verilen listeler bu yıl 3 kat arttı. Mesela geçen sene bir defteri 10 liraya satıyordum. Aynı ürünü bu yıl 22 liraya satıyorum. En fazla pahalanan ürün ise okul çantaları oldu. Geçtiğimiz yıl 100-150 liradan sattığımız bir çantayı bu yıl 400-600 liraya satıyoruz. Şuan orta hali bir aile, öğrencisinin tüm masraflarını karşılamaya kalkışsa en az bin 500 TL harcaması olacaktır” diye kaydetti.
AİLELER TEPKİLİ
İki çocuğu üniversitede ve bir çocuğu lisede okuyan Ayhan Porsuk, kırtasiye ürünlerine gelen zamlar nedeniye bazı ailelerin çocuklarını okula gönderemediğini söyledi. Porsuk, "Kırtasiye malzemeleri yüzde 200 yüzde 300 zamlanmış durumda. Ülkede eğitim artık ikinci, üçüncü plana düşmüş. Bir kalem 3 liradan 15 liraya, bir defter 5 liradan 20 liraya çıkmış durumda. Geçen yıl ortalama 300-400 TL’ye yaptığımız okul masrafını şu anda bin 200, bin 300 TL’ye zar zor yapabiliyoruz. İnsanlar çok zor durumda. Çocuklarını okutamıyorlar. Çocuklar sokakta çalışmak zorunda kalıyor” şeklinde konuştu.
FOTOKOPİCİLERE YÖNELDİLER
Berat Şeker adlı üniversite öğrencisi, kitaplara yapılan zamlara tepki gösterdi. Kitap alamadıkları için fotokopilerini çekmek zorunda kaldıklarını aktaran Şeker, "Normal fiyatları 40-50 lira olan en ince test kitaplarının fiyatları 150-160 lira civarında. Fotokopiden çıkaralım diyoruz ama fotokopiler de çok kötü oluyor. Kırtasiyeyle aralarında 20 ile 25 TL fark oynuyor. Kırtasiyelerden çok fotokopici var. Sadece kırtasiye açısından değil, genel anlamda ekonomik kriz bizi çok kötü etkiliyor. Bırakın okul eşyalarını, normal kıyafet alamıyoruz” diye dert yandı.
‘BU VİCDANSIZLIKTIR’
“Çocuğunu okutmaya çalışsan en kötü ihtimal 15 bin TL vermek zorundasın” diyerek duruma isyan eden Süleyman Güneş adlı yurttaş ise, koronavirüs salgını öncesi 3 liradan aldığı defterin 15 liraya çıktığını aktardı. Güneş, "Yine geçen sene 6 liradan aldığımız bir kalemin fiyatı, bu yıl 25 liraya yükseldi. Bu vicdansızlıktır. Artık halkı düşünsünler ve bu hayat pahalılığına son versinler" çağrısı yaptı.
Kaynak: Diyarbakır Söz