Diyarbakır'da bir lisede koridorlara ve bahçeye asılan kara tahtalarla, öğrencilerin duygu ve düşüncelerini rahatça ifade etmeleri sağlanıyor.
Yenişehir ilçesindeki Ahmet Arif Anadolu Lisesi öğrencileri, duygu ve düşüncelerini, önerileri ile çeşitli konulardaki beklentilerini koridorlara ve bahçeye bırakılan tahtalara yazıyor.
Okul Müdürü Ferhat Deniz Kaya, öğrencilerin tahtalar vasıtasıyla hem güzellikleri hem de olumsuzlukları dile getirdiğini söyledi.
Öğrencilerin tahtalara yazdıkları yazılar ve çizdikleri resimlerle kendilerine mesaj verdiğini anlatan Kaya, "Öğretmenlerinden, idareciden, okuldan ve ailelerinden, gelecekten beklentilerini dile getiriyorlar." dedi.
Öğrencilerin iletişim aracı oldu
Kaya, "Her insan bir değil. Kimi var kalemle kimi de konuşarak kendini ifade eder. Bu çerçevede öğrencilerin sağlıklı şekilde iletişim kurabilmelerini istedik. Bir nebze de olsa o iletişimi yazı vasıtasıyla sağlamaya çalıştık." diye konuştu.
Bazı öğrencilerin çok güzel yazılar yazdığına işaret eden Kaya, "Bu tahtalar vasıtasıyla duvar yazıları misali, çocuklardaki cevherleri keşfediyoruz." ifadesini kullandı.
Öğrencilerden bazılarının bu tahtalar sayesinde yazma tekniğinin geliştiğini anlatan Kaya, "yazar olabilecek kabiliyette" öğrencilerin bulunduğunu söyledi.
Kaya, "Eğitimin temeli sevgidir, bu da onları sevdiğimizin bir göstergesidir. Tahtaya ne yazarlarsa yazsınlar biz o sözleri dikkate alıp, o şekilde hareket ediyoruz." diye konuştu.
Bu yazılardan yola çıkarak birçok faydalı faaliyetlerde bulunduklarını dile getiren Kaya, öğrencilerinin kendilerini tehdit eden kişileri dahi tahtalara yazdığını, bu durumlarda hemen gereğini yaptıklarını bildirdi.
Kaya, şunları kaydetti:
"Öğrenci okulun duvarına, masasına ve sırasına zarar vermiyor. Tebeşir bırakıyorum, 'Git oraya ne yazıyorsan yaz' diyorum. Öğrenci de her şeyini yazıyor. Okulda bazı şeylerin değiştiğini görünce de kendini sorgulamaya çalışıyor, bu çocukları topluma kazandırmış oluyoruz. Bu tahtalar, öğrencilerimizin ayrılmaz bir parçası olmuş. Şu an tahtaları sökmeye çalışsam öğrencilerde bir yıkım olur."
- Öğrenciler memnun
11. sınıf öğrencisi Ferhat Aktunç da tahtaların, idareci ve öğretmenlerine soramadıkları soruların cevaplarını almalarına yardımcı olduğunu belirtti.
Eğitimle ilgili özlü sözler ve şiirlerle öğretmenlerine de "gönderme yaptıklarını" anlatan Aktunç, "Çözemediğimiz sorular olunca tahtaya yazıyoruz. İstek ve mesajlarımızı yazıyoruz. Okulun sosyal medyası gibi kullanıyoruz. Öğretmenlerimiz de yazıları okuyup bizlere dönüş yapıyor." diye konuştu.
Öğrencilerden Buse Çelik ise tahtalar sayesinde kendilerini ifade edebildiklerini söyledi.
Öğretmenlerini öven ya da eleştiren yazılar da yazdıklarını kaydeden Çelik, "Tahtalar okulumuzun sosyal medya aracıdır. Orada her şeyi paylaşabiliyoruz. Diğer sınıflarla belki bir iletişimimiz yok ama buraya yazarak iletişime geçiyoruz." dedi.
Heval Yaşar da duygularını, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla ilgili düşüncelerini yazdıkları tahtaların, kendileri için büyük anlamı bulunduğunu ifade etti.
Kendisinin daha çok şiir ve özlü sözler yazdığını belirten Yaşar, "Günlük dedikoduları da bu tahtalara yazıyoruz. Tahtaları internet, sosyal medya ve günlük gazete gibi kullanıyoruz." diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz