İtfaiyeden öğrencilere yangın eğitimi

300 öğrenciye itfaiyenin görevleri, nelere müdahalede bulunduğu, yangın söndürmede kullanılan, kıyafetler, araç ve malzemeler hakkında eğitim verdi.

İtfaiyeden öğrencilere yangın eğitimi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, kent merkezinde okul öncesi ve ortaokullarda eğitim gören 300 öğrenciye yangın eğitimi verdi. Kayapınar ilçesi Mahabad Bulvarı’nda İtfaiye Daire Başkanlığı Merkezi’ndeki eğitime Nuriye Çelebi Eser Anasınıf Kuran Kursu 150,Afacanlar Anaokulu 50 ve Gazi Ortaokulu’ndan 100 olmak üzere toplam 300 öğrenci katıldı. Öğrenciler İtfaiye merkezinde gruplar şeklinde gezdirildi. Eğitimde itfaiye ekipleri, öğrencilere yangın söndürmede kullandıkları araç, malzeme, İtfaiye erlerinin giydikleri kılık ve kıyafetleri ile İtfaiye binasının fiziksel yapısını tanıtı.

YANGINA MÜDAHALE

Genel tanıtımın ardından itfaiyenin görevlerinin neler olduğu, itfaiyenin sadece yangınlara değil doğal afetlere, boğulma vakalarına herhangi bir mekanda mahsur kalan vatandaş ve hayvanları mahsur kaldıkları yerde kurtarma amaçlı müdahalede bulunduğunu aktardı. Öğrenciler itfaiye, yangın, arama ve kurtarma çalışmalarında merak ettikleri soruları itfaiye personeline yöneltti. Öğrencilerin merak ettikleri soruları yanıtlayan personeller ayrıca yangın anında öğrencilerin neler yapmaları gerektiği konusunda bilgilendirmelerde de bulundu. Eğitim öğrencilere yangın çeşitlerinin anlatılması ve öğrencilerin itfaiye araçlarına bindirilerek alanda gezdirilmesiyle devam etti. Eğitimi tamamlanan öğrenciler itfaiye ekipleri ile birlikte fotoğraf çektirdi.

Eğitim Gazi Ortaokulu öğrencilerine yönelik yapılan yangın söndürme tatbikatı ile sona erdi. Tava üzerinde oluşturulan yangın tam teçhizatlı itfaiye kılık ve kıyafeti giyen personeller tarafından söndürüldü. Bu bölümde öğrenciler yangına nasıl müdahale edildiği ve ne şekilde söndürülebileceğini pratikte görme şansı yakaladı.

++++

Meslek liseli "mühendisler" geliyor

Milli Eğitim Bakanlığınca, bu yıl merkezi sınavla öğrenci yerleştirilecek 449 Anadolu teknik programı uygulayan lisede "çekirdekten mühendis yetiştirilmesi" vizyonu doğrultusunda fen liseleri ayarında müfredat uygulanacak

Bu liselerde, 4 yıl boyunca fen liselerinde olduğu gibi çoğunlukla dil ve anlatım, Türk Dili ve Edebiyatı, matematik, fizik, kimya ve biyoloji ağırlıklı dersler işlenecek. Alanlarına direkt merkezi sınavla yerleştirilecek öğrenciler, 11'inci ve 12'nci sınıf sonunda, yaz aylarında işletmelere giderek sektör deneyimi kazanacak.

DİYARBAKIR-Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), bu yıl merkezi sınavla öğrenci yerleştirilecek 449 Anadolu teknik programında, "çekirdekten mühendis yetiştirilmesi" vizyonu doğrultusunda fen liseleri ayarında müfredat uygulanacak.

MEB yetkililerinden alınan bilgiye göre,Türkiye genelinde 3 bin 583 meslek lisesi bulunuyor. Bu okullardan 449'u Anadolu teknik programı uygulayan liseden oluşuyor. MEB'in merkezi sınav ile öğrenci alacak okulları arasında bulunan 449 meslek lisesinin Anadolu teknik programlarına merkezi sınavla öğrenci yerleştirilecek. Meslek lisesi bünyesinde hem meslek hem Anadolu teknik programı varsa meslek bölümlerine sınavsız öğrenci kaydedilecek.

Mesleki ve teknik Anadolu lisesi sayısının, açıklanan bin 366 okul arasında sayıca fazla olmasının tesadüfi olmadığı, son yıllarda mesleki ve teknik eğitimde yapılan olumlu çalışmaların bir sonucu olduğu belirtildi.

Meslek liselerinde eğitim, sektörle birlikte planlanmaya başlandı. Bu liselerde, sektörün istekleri doğrultusunda alanlar açılıyor, öğretmenler fabrikalarda eğitim alıyor, dil eğitimi için yurt dışına gönderiliyor. Protokoller imzalanarak okulların atölyeleri donatılıyor. Öğrenciler, okulda aldıkları teorik eğitimi fabrikalarda pratiğe dökerken isterlerse işletmelerin eğitim birimlerinde işletmenin uzmanlarından da eğitim alabiliyorlar.

- Kontenjan 19 binin üzerinde

Türkiye'de araştıran, geliştiren, tasarlayan, üreten ve keşif yapan çekirdekten yetişmiş mühendislere ihtiyaç duyuluyor.

Meslek liselerinde de bu vizyon doğrultusunda değişiklik yapılarak fen liseleri ayarında bir program oluşturuldu. Bu kapsamda 81 ilde planlanan 449 mesleki ve teknik Anadolu lisesinde 19 bin 140 kontenjan oluşturuldu. Bunlardan 26'sı özel program ve proje uygulayan (tematik) lise olarak belirlendi. Öğrenciler, 449 Anadolu teknik lisesinde, 48 farklı alanda eğitim alacak.

Öğrenciler, 449 okuldan birini tercih ettiklerinde 4 yıl boyunca fen liselerinde olduğu gibi çoğunlukla dil ve anlatım, Türk Dili ve Edebiyatı, matematik, fizik, kimya ve biyoloji ağırlıklı dersler görecekler. Bu çerçevede, öğrenciler 11'inci ve12'inci sınıf sonunda, yaz aylarında da işletmelere giderek sektör deneyimi kazanacak. Öğrenciler, tercihlerini yaparken istedikleri alana doğrudan yerleştirilecek. Diğer programlarda olduğu gibi 12'inci sınıfta 3 gün işletmeye gitmeyecekler, onun yerine yaz aylarında staj yapacak.

Ayrıca denizcilik alanını tercih etmek isteyen öğrenciler için de yetenek sınavı yapılacak. Yetenek sınavında başarılı olmayan öğrenciler denizcilik alanını tercih edemeyecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz