Son açıklamalara göre, İstanbul’da 330 bine yakın Suriyeli sığınmacı yaşıyor. Buldukları işlerde çalışan, bir bölümü kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile geçici olarak başta kira olmak üzere ekonomik destek alan Suriyeli aileler çocuklarının eğitim sorununu çözebilmek amacıyla çeşitli adımlar attı. Eğitim yaşında olmalarına rağmen ev ve ülkelerini terk ederek aileleri ile İstanbul’a gelmek zorunda kalan Suriyeli sığınmacıların çocuklarından küçükbölümü bölgelerindeki ilkokullara devam ederken, dil ve uyum sorunları ortaya çıktı.
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Suriyeli çocuklara yardım etkenin en başta insani bir sorun olduğunu söyledi. Bu çocukların da iyi bir geleceğe sahip olma hakları bulunduğunu vurgulayan Yıldız, ikamet izni bulunan, Türkiye'ye normal yoldan gelenlerin Milli Eğitim’e ait okullarda ‘denkliğe’ tabi tutulduğunu ve öğrenci statüsünde okuduklarını hatırlattı. Yıldız, Suriyeli çocukların eğitimi ile ilgili şöyle dedi:
"Yasal olarak gelenlerin yanı sıra oturma izni olmayan, ülkelerindeki olaylardan dolayı burada olan çocuklarımız var. Bunlar için belediyelerimiz, kamu kurum, kuruluşları, derneklerin açmış oldukları merkezler, kurslar var. Bunlara ‘Okul’ demeyelim. Ülkelerinden gelen hocalar, çocuklara Suriye müfredatına göre Arapça eğitim veriyor. Suriyeli işadamlarının desteklediği bu merkezlerde çocuklara eğitim veriyorlar. Onlarla resmi boyutta sadece bir protokol imzalıyoruz. İl milli eğitim müdürlüğü olarak onların faaliyetlerine çok fazla karışmıyoruz. Bakanlığımızın yayınladığı bir ders çizelgesi; ‘Esnek ders anlayışı’ var. Türkçe ders kitabı istedikleri takdirde, bizden böyle bir ihtiyaçları varsa Türkçe öğretmek üzere Halk Eğitim üzerinden öğretmen görevlendiriyoruz. Normal okullarımızda da Suriyeli çocuklar var. İstanbul’da 40’a yakın derneklerin kurduğu bina var. Onlarla işbirliğimiz var ancak, denetim yetkisi bizde değil."
Kaynak: DHA