''Doğu Yorum Korosu''nun Devlet Resim Heykel Müzesi'ndeki konserini, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Erol Erdinç ile davetliler izledi.
Bakan Günay, konserin ardından yaptığı konuşmada, projenin mimarı olan koro şefi Yunus Dabakoğlu ve kardeşlerine tüm ülke, millet ve sanat adına teşekkür ederek, Bitlis Valisi, Güroymak-Norşin Kaymakamı ve öğretmenlerini de böyle bir projede yer aldıkları için kutladı.
Yetkililerden projeyi İstanbul, İzmir, Antalya ve hatta yurt dışına taşımalarını isteyen Günay, ''Bu akşam bize ihtiyacımız olan sesi, birlikteliği hissettirdiniz. Dinlerken, dünyayı çocuklar idare etse diye düşündüm. Çocuklar idare etse belki de hiç kavga olmaz. Belki de hiç çatışma olmaz. Ama dünyanın kuralı, çocuklar idare etmiyor. Onların nasıl eğitileceğine, ne yiyeceğine, ne giyeceğine, ne kadar okuyacağına, ne okuyacağına ne meslek seçeceğine hep biz karar veriyoruz. O zaman aklımızı başımıza devşirelim. Çatışma, kavga, eşitsizlik, yokluk, yoksulluk, ayrımcılık olmayacak bir dünyayı bu çocuklara bırakmaya çalışalım.''
''Bir dünya bırakın biz çocuklara, ıslanmış olmasın gözyaşlarıyla'' şarkısını anımsadığını dile getiren Günay, gözyaşlarıyla ıslanmamış, düşmanlığın olmadığı, sadece barışın ve dostluğun hakimiyet sürdüğü bir dünya istediklerini söyledi.
Günay, Türkçe, Kürtçe, Arapça, İngilizce, Fransızca, hangi dilden söylenmiş olursa olsun sadece dostluğun, sevginin, kardeşliğin ve barışın terennüm edildiği şarkılar ve türküler duymak istediklerine dikkati çekerek, ''Bir ulusun türkülerini yapanlar, yasalarını yapanlardan daha güçlüdür. Dünyamızı türküler yönetsin. Yasalar değil, türküler yönetsin'' dedi.
Son zamanlarda bu güzel sahnenin böyle bir etkinliğe sahne olmadığını dile getiren Günay, şunları kaydetti:
''Bu akşam ne yazık ki Ankaralıların büyük bir kısmı bunu duymamış. Duymayanlar çok üzülecek. Ama bunu tekrar edeceğiz. Hatay Medeniyetler Korosu ile iftihar ediyordum. Yani Anadolu'nun farklı inançlarının, farklı dillerinin, kültürlerinin seslerini bir arada terennüm eden, Müslüman, Hristiyan, Türk, Kürt, Alevi, Sünni hep beraber türküler söyleyen korolarımız çıkmıştı. Şimdi bunu çocuklar yaptı. Çocukların yapmasının bir başka özel anlamı var. Çocuklar bu duyguyla büyür giderlerse, onların dünyası bizim yaşadığımız dünyadan inşallah daha güzel olur.''
''Bitlis'ten çıkması daha farklı''
Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz da Türkiye'nin çok değişik korolar gördüğünü, ancak ''Doğu Yorum Korosu''nun farklı olduğunu söyledi.
Projenin Bitlis'ten çıkmasının ise daha farklı bir olay olduğuna işaret eden Yılmaz, ''Çocuklarımız her dilden çok güzel şarkılar söyledi. Esas amacımız şarkı söylemek değil. 'Bizim yüreğimiz o kadar büyük ki öyle bir aç dil değil, dünya bizim yüreğimize sığabilir' dediler. Koro, tüm dünyaya bu mesajı vermek için kuruldu. Koromuz, hem Türkiye'de hem dünyada bir ilk'' diye konuştu.
Güroymak Kaymakamı Turan Yılmaz ise kendilerinin yıllarca çabalayıp, anlatamadıklarını çocukların, dünya dillerinden esintilerle aktarmaya çalıştığını vurguladı.
Çocukların mesajlarının çok net olduğunu belirten Yılmaz, koroda yer alan öğrencilerin artık kendilerine daha fazla güvendiğini ve geleceğe daha büyük umutlarla baktıklarını kaydetti.
Kaynak: Diyarbakır Söz