Eğitimcilerden LGS sınavı öncesi önemli uyarılar

Sözel ve sayısal alan olmak üzere 2 oturumda gerçekleştirilecek olan Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı öncesi eğitimciler, sınava girecek olan öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.

Eğitimcilerden LGS sınavı öncesi önemli uyarılar

Liselere Geçiş Sistemi (LGS), sözel ve sayısal alan olmak üzere 5 Haziran 2022 Pazar günü 2 oturumda gerçekleştirilecek.

Yurt içi ve yurt dışında tüm sınav merkezlerinde Türkiye saati ile birinci oturum 09.30'da, ikinci oturum ise 11.30'da başlayacak.

Sınava ilişkin konuşan eğitimci Dudu Nurkaya, LGS öncesi öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.

Öğrencinin ilkokul birinci sınıftan başlayıp sekizinci sınıfın sonuna kadar süren 8 seneyi içeren bir sınav hazırlık sürecinden oluştuğunu dikkat çeken Kaya, "Öğrencilerimiz bu zorlu süreçte bir yıl boyunca yoğun bir şekilde hazırlanarak stres, kaygı düzeylerini ve motivasyon düzeyleriyle başa çıkmaktan zorlanıyorlar." dedi.

"TEKNOLOJİYLE GEÇİRİLEN VAKİTTE ÖĞRENDİKLERİ BİLGİLER UNUTULABİLİR"

Sınava 6 gün kala uyarılarda bulunan Nurkaya, "Günlük iki-üç tane deneme çözebilirler. Mutlaka sınava üç gün kala çalışmayı bırakmalılar. Sınava üç gün kala yapılan tekrarlar bakılan konular kafa karışıklığına sebep oluyor. Sınav esnasında yanlış yapılmasına karşı karşıya kalınabiliyor. Perşembe gününden başlayıp çalışmayı bırakmalılar. Kalan günlerde aileleriyle vakit geçirebilirler. Kendilerini yormayacak şekilde küçük küçük yürüyüşler yapabilirler. Kafalarını dağıtmak için kitap okuyabilirler ve film izleyebilirler. Üç günlük boşlukta bütün zamanını teknolojiyle geçirmemeleri lazım. Çünkü teknolojiyle geçirilen vakitte öğrendikleri bilgiler unutulabilir. Bu konuda onların aleyhine söz konusu olabilir. Teknolojiyle vakit geçirebilir ama bu zamanında ve sınırlı olması lazım. Sabahtan akşama kadar bilgisayar oyunları filmler vs. olmaması lazım. Her şey kontrollü ve özünde olması gerekiyor." diye belirtti.

"BU SINAV HAYATIN SONU DEĞİLDİR"

Nurkaya, "Sınavdan bir- iki gün önce kesinlikle yemek yeme alışkanlıkları değiştirmemeleri lazım. Yağlı fast-food tarzı ağır yiyecekler yiyip kendi metabolizmalarını bozmamaları gerekmektedir. Mutlaka iki-üç gün kala uyku düzenlerini bozmamaları lazım. Saat kaçta yatıyorlarsa o saatte yatıp sınav saatinden bir- iki saat önce kalkıp mutlaka kahvaltı yapıp sınava girmeleri gerekiyor. Sınavdan sonra sınavı iyi- kötü geçmiş olabilir. Kendisi iyi geçmiş ama sınav kötü gelmesi söz konusu olabilir. Sınav sonuçları ne olursa olsun. Kendilerine olan güvenleri ve inanmaları bırakmamaları gerekmektedir. Çünkü bu sınav hayatın sonu değildir. Her bir sınav yeni bir başlangıç demektir. Önlerinde herkesin gidebileceği güzel bir lise hayatı var. Lise hayatının sonunda da gidebileceği sınav var. Bu sınavı bırakıp diğer sınava odaklanmak gerekmektedir." dedi.

"ÖĞRENCİLERİMİZİN EN BÜYÜK İHTİYACI AİLENİN DESTEĞİDİR"

Velilere de uyarılarda bulunan Nurkaya, "Velilerimiz öğrencilerimizin sınav hazırlık sürecinden öğrencilerimizin en büyük ihtiyacı ailenin desteğidir. Destek teşvik edici olmalıdır. Öğrencilerimiz için bu destek çok kıymetlidir. Velilerimiz bu desteği ve teşvik edici güveni onlardan esirgemesinler. Velilerimiz o çok çalıştı sen çalışmadın kıyaslamasına girmesinler. Öğrencilerimize örnek verilecekse daha büyük başarılı hayat hikâyelerinden abilerden-ablalardan örnek vererek onlara teşvik etmelidir. Kıyaslama öğrencinin hayatına çok büyük olumsuzluklara sebebiyet verebilmektedir. Öğrenci ailesinin güvenini arkasında hissetmelidir ki o güven duygusuyla sınava girmelidir. Sınav sonucu ne olursa olsun, hayatın sonu değildir." diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler