Eğitim Sancılı Başlıyor

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile Kürdi-Der, “anadilde eğitimi” gerekçe göstererek 2015-2016 eğitim öğretim yılının ilk haftasının boykot edilmesi çağrısında bulunması gerilim yarattı.

Eğitim Sancılı Başlıyor

Yeni eğitim öğretim yılının bugün itibariyle başlarken, hendek kazılan mahallelerde yaşayan öğrenci velileri ile öğretmenler, okullara nasıl ulaşacağını düşünürken DTK’dan “anadilde eğitim” için 1 haftalık okulları boykot kararı çağrısı gelmesi bölgedeki tansiyonu yükseltti. Türkçe eğitim veren okulların “asimilasyon” yaptığını iddia eden DTK, öğrenci ve velilerden boykot çağrısına uymasını isterken, hendek kazılan mahallelerde YDG-H üyelerinin okul önlerinde bekleyeceği ve boykota uymayanları geri çevireceği öğrenildi.

BOYKOTA DESTEK VERENLER

Boykot çağrısına Eğitim-Sen’in yanı sıra DİSK, KESK de destek veriyor. HDP'de yazılı açıklamayla, DTK'ın bir haftalık okul boykotuna destek verdi. Parti Eş sözcüleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü yaptıkları yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdiler;

"Bizler biliyoruz ki, eğitim hakkı temel bir haktır ve bütün yurttaşlarının nitelikli, eşit, demokratik, parasız ve anadilinde eğitim hakkına ulaşmasını sağlamak devletlerin en temel görevlerindendir. Bu hakkın yerine getirilmemesine karşı direnmek de haktır.

Bu nedenle Demokratik Toplum Kongresi’nin ve pek çok demokratik kitle örgütünün “ulusal kimliklerimiz, kimliğimiz ve onurumuz, anadilde eğitim hakkını elde etmek için ve bu uğurda verilen direniş ve mücadele için devlet okullarının başladığı 28 Eylül’den itibaren bir hafta boyunca çocuklarınızı asimilasyon değirmeni olan sistemin okullarına göndermemeye ve bu okulları boykot etmeye çağırıyoruz” diye yükselttiği “anadilinde eğitim hakkı için bir haftalık okul boykotu” çağrısını anlamlı buluyor ve destekliyoruz.

EĞİTİM-SENDE KATILDI 

Buarada, Eğitim-Sen 1 No'lu Şube Başkanı Dilek Adsan, Eğitim-Sen Diyarbakır binasında düzenlediği basın toplantısında okul boykotu çağrısına destek vereceklerini söyledi. Adsan, eğitim ve öğretim yılının tekrar sorunlu bir şekilde açıldığını söyledi.  

ÖĞRETMENLER KAÇIYOR

2015-2016 eğitim öğretim yılı artan çatışmaların ve silahların gölgesinde açıldı. Eğitim-Sen’in Ağrı, Bingöl, Tunceli, Diyarbakır, Hakkâri, Kars, Mardin, Urfa, Şırnak ve Van’daki anket çalışmasına göre eğitimcilerin büyük çoğunluğu bölgede sağlıklı bir eğitim yapılamayacağını düşünüyor.

15 Eylül’de yapılan öğretmen atamalarının yüzde 67’sinin bölge illerine yapıldığı vurgulanan çalışmada, yıllar sonra ataması yapılmış çok sayıda öğretmenin endişe ve tedirginlik içinde göreve başlayacağına dikkat çekildi. Farklı şehir ve ilçelerden 1087 kişiyle yapılan ankete göre eğitimcilerin sadece yüzde 11’i sağlıklı bir eğitimin olacağını belirtti.

BU KOŞULLARDA EĞİTİM

Yüzde 89’u ise bu koşullarda eğitim öğretimin sağlıklı yapılamayacağını düşünüyor. Çatışmaların yoğun bir şekilde yaşandığı Hakkâri ve Şırnak’ta ise bu oran yüzde 97’ye çıkıyor. Katılımcıların yüzde 41 gibi yüksek bir oranı, tayin isteyeceğini söylüyor. Özellikle Batı’dan gelen öğretmenlerin önemli bir bölümü en kısa sürede bölgeden ayrılmak istediğini belirtiyor. Hakkâri’de öğretmenlerin yüzde 80’i kendisini güvende hissetmediği için başka bir ilde çalışmak istiyor. Tayin düşünmeyenlerin oranı ise yüzde 59.

Kaynak: Diyarbakır Söz