"Eğitim Her Engeli Aşar"

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer: ''Sloganıyla umutları tazeleyen 'Eğitim Her Engeli Aşar' projesi önemli tecrübeler sağlayan ve sonuçlarıyla önemli katkılar getiren bir projedir''

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, sloganıyla umutları tazeleyen ''Eğitim Her Engeli Aşar'' projesinin önemli tecrübeler sağlayan ve sonuçlarıyla önemli katkılar getiren bir proje olduğunu belirterek, ''Bu tecrübelerden hareketle, özel eğitim yönetmeliğimizi de bugünlerde değiştirerek, önümüzdeki günlerde çok daha etkin hizmetler sunabileceğimiz ikinci mevzuat düzenlemesi de yapmak üzereyiz'' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayesinde gerçekleştirilen, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Beyazay Derneği'nin paydaş olarak yer aldığı ''Eğitim Her Engeli Aşar'' kampanyasının üçüncü ve son yıl toplantısı, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da katıldığı toplantıda konuşan Dinçer, Türkiye için engellilik alanındaki dönüm noktalarından birinin 2005 yılında Özürlüler Kanunu'nun çıkması olduğunu, bu kanunla ülkedeki engelli bireylerin AB ülkelerindeki haklara ve eğitim imkanlarına kavuştuğunu anlattı.

Sürecin en önemli aşamasının, bu düzenlemelerin hayata geçirilmesi olduğunu ifade eden Dinçer, 7 yıl gibi kısa sürede bakım hizmetlerinden rehabilitasyona, eğitimden istihdama her alanda önemli mesafeler katedildiğini söyledi.

Yapılan farkındalık çalışmalarıyla toplumun engellilere ilişkin algısında da önemli değişiklikler olduğunu vurgulayan Dinçer, bu alandaki sorunların çözülmesi ve problemlerin ortadan kaldırılması için yapılması gereken daha çok iş olduğunu kaydetti.

''Sorunları çok daha çeşitli ve ağır''

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, toplumu engellilerin sorunları kadar hakları hakkında da duyarlı hale getirmek, söz konusu hakların kullanılması için elverişli ortamı hazırlamak ve bu hakların takibini yapmak için herkese çok büyük iş düştüğünü ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Engelli bireylerin gerek aile içinde gerekse toplumsal hayatta karşılaştıkları sorunlar çok daha çeşitli ve ağır. Bu sorunların önemli bir kısmı da bilinçli veya bilinçsiz bir sürü engellilere dönük ayrımcı tutumlardan kaynaklanmaktadır. Bu alanda elimizdeki en büyük araçlardan biri eğitimse diğeri ise bu hususta yapacağımız, çok taraflı işbirlikleri olacaktır. Hükümetin ve bakanlığın gündeminde her zaman kız çocuklarının okullaşması ve engelli çocuklarımızın nitelikli eğitime erişimleri önceliğini korumuştur. Bu konuda yapılan çalışmalar ve sivil toplum kuruluşlarıyla yürüttüğümüz projeler, bizlere önemli bir bilgi, birikim yanında çok önemi tecrübeler de kazandırmıştır. Bu tecrübelerden hareketle özel eğitim yönetmeliğimizi de bugünlerde değiştirerek, önümüzdeki günlerde çok daha etkin hizmetler sunabileceğimiz ikinci mevzuat düzenlemesi de yapmak üzereyiz.''

Dinçer, sloganıyla umutları tazeleyen ''Eğitim Her Engeli Aşar'' projesinin de önemli tecrübeler sağlayan ve sonuçlarıyla önemli katkılar getiren bir proje olduğunu belirterek, ''Kaynaştırma yoluyla eğitim, zorunlu öğrenim çağının dışına çıkmış engelli bireylerin okuma, yazma öğrenmesi, özel eğitim alanında toplumun bilinçlendirilmesi gibi birçok hedefe önemli katkılar sağlayan bu projeye emeği geçenleri kutluyorum'' dedi.

Ömer Dinçer, engellilerin sorunlarını kendi sorunları gibi benimseyen, bunların çözümü yolunda çalışmayı sadece bir görev değil, insanlık borcu olarak kabul edenlerin varlığının herkes için maddi kaynaklardan çok daha önemli ve değerli olduğunu vurgulayarak, ''Bizlere büyük güç veren bu desteğin her ne kadar proje bitmiş olsa da bundan sonraki eğitim süreçlerinde artarak sürmesi en büyük arzumuzdur'' diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz