DİYARBAKIR-Çanakkale'ye giden 182 kız öğrenci, uzman rehberlerin eşliğinde Mecidiye Tabyaları, Şahindere Şehitliği, Seddülbahir, Şehitler Abidesi, 57. Alay Şehitliği, Yahya Çavuş Anıtı ve Conkbayırı'nı görme imkanı buldu.
Ellerinde Türk bayraklarıyla, rehberlerin anlattıklarını dikkatle dinleyen öğrenciler, Mecidiye Tabyaları'nda Seyit Onbaşı'nın 214 kilogramlık mermiyi sırtına alarak namluya sürmesi ve düşman gemisinin vurulmasıyla savaşın dönüm noktasının yaşandığını anlatan tiyatro gösterisini izledi.
Öğrenciler ayrıca Çanakkale Destanı Tanıtım ve Simülasyon Merkezi'nde 11 farklı odada üç boyutlu görsel anlatımlar eşliğinde bir saat boyunca adeta tarihe yolculuk yaptı.
"Özgürce nefes alıp gezebiliyorsak onların sayesinde"
Geziye katılan 8. sınıf öğrencisi Damla Kurt (13), Çanakkale'ye geldiği için çok mutlu olduğunu dile getirdi.
Şehitlikte olmanın gururunu yaşadığını ifade eden Kurt, "Burada dedelerimizin ne kadar büyük zorluklarla savaşıp bize bu vatanı emanet ettiklerini öğrendik. Rehberlerimiz bize dedelerimizin cesaretlerini anlattı. Başkaları olsa onların yaptığını yapamazdı. Buralarda özgürce nefes alıp gezebiliyorsak onların sayesinde. Onlara bu konuda minnet duymamız gerekiyor." diye konuştu.
Öğrencilerden Ayşe Yakar da Çanakkale'de olmanın heyecanını yaşadığını dile getirerek, "Atalarımızın, dedelerimizin savaştıkları yerleri görmeye geldik. Biz de gerektiğinde canımızı vermeye, kendimizi feda etmeye hazırız." dedi.
Gezi ekibinde görevli öğretmen Ayşegül Yıldırım ise Diyarbakır'dan öğrencileri getirerek kardeşlik duygularının gelişmesine destek olmaya çalıştıklarını bildirdi.
Yıldırım, "Bu vatanın bizlere emanet edildiğini onlara göstermek istiyoruz. Öğrencilerimiz bu bilinçle vatanlarına sahip çıkacak." ifadelerini kullandı.
Öte yandan, Diyarbakır'daki 6 bin 500 öğrenci, "Biz Anadoluyuz Projesi" kapsamında farklı illeri ziyaret edecek.
Kaynak: Diyarbakır Söz