Uzman Pedagog Sevil Yavuz, çocuklara kitap sevdirme yöntemlerini ve doğru kitap okuma ortamını sorduk. Can Çocuk Yayınları Editörü Mehmet Erkurt ise yaz ayları boyunca çocuklarınıza gönül rahatlığıyla okutabileceğiniz kitapların listesini yazdı.
"KİTAPLARI, OKUL STRESİNİN PARÇASI HALİNE GETİRMEYİN"
-Anne babalar, çocuklarına yaz boyu okunması gereken kitap sayısı belirlemeli mi? Belli bir hedef vermek çocuklarda baskı oluşturabilir mi?
Anne babalar tüm dönem boyunca akademik performansa çok önem verdiği için kitap sevgisinin okul stresinin bir parçası gibi algılanmaması için bu konuda biraz dikkat etmeliler. Bu duruma dönem boyunca da dikkat etmek gerekir. Çocuk kitabı sevdiği için okumalı, okul başarısı için ya da anne babası istediği için değil. Bu nedenle anne babalar çocuklarda kitap sevgisini geliştirmeye odaklanmalıdır.
Kitap sayısını çocuklar birlikte belirleyebilirler. Aslında okuyacağı kitapları birlikte seçebilirler. Çocuk seçtiği kitapları zaten okuyacaktır. Ama anne baba 'Al bu kadar kitap, bu kitaplar bu yaz bitecek' derse çocuk kitap okumak istemez.
KİTAP OKUMAYI ÖDÜL AVCILIĞINA DÖNÜŞTÜRMEYİN
Yavuz, en büyük problemin ise kitap okumanın ödüllendirmeye dayalı olması sonucu çocuğun kitap sevgisi değil ödül hırsı edinmesi olduğunu söylüyor. Çocuğun kendi isteği ile okuması gerektiğini ve bu isteğin, sevginin küçük yaştan itibaren verilmesi ile oluşacağını vurguluyor. Dr. Yavuz, ödül kullanmadan nasıl çocukları teşvik edebiliriz sorusunu ise şöyle yanıtlıyor: "Küçük yaştan itibaren çocuğun yaşına uygun kitapları anne baba çocuğa okumalı. Arkasından kendi okumaya başladığında her ay bir kitap seçmesi istenebilir ve kitap hediye edilebilir. Okuması takdir edilebilir ama çok işi ödüle döndürmemek gerekir."
-Aileler, kitap listesi oluştururken nelere dikkat etmeli?
Aileler çocuklarıyla kitap seçerken yaşına uygun kitapları tercih etmeli. Okuduklarının ruh sağlığına etki ettiğini unutmamak gerek. Kitap seçiminde öğretmenden destek alabilirler. Çünkü öğretmen o yaş grubunun okuması gereken kitapları daha iyi bilir ve anne babayı ona göre yönlendirir.
BİR GECE LAMBASI ÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİREBİLİR
Çocukların kitap okumayı bir alışkanlık haline getirmeleri için ortamında önemli olduğunu söyleyen Sevil Yavuz, "Bir okuma köşesi ya da yataklarının yanında bir gece lambası olması çok şeyi değiştirebilir." dedi. Dr. Yavuz'a göre, çocukların bu anlamda tıpkı bir yetişkin gibi konforlu bir ortamda bulunmaları ve bu muameleyi görmeleri kitap okumayı bilinçli şekilde sevmelerini sağlayabilir.
ANNE BABALAR KİTAP OKUMUYORSANIZ, DİKKAT!
-Evet, çocuklarımız kitap okusun istiyoruz ama ya bizde okumuyorsak?
Kitap okuma konusunda model olmak çok önemli fakat anne baba o alışkanlığı kazanmamışsa bile çocuğunda kitap okuma alışkanlığı kazandırabilir. Bunun için evde kitap okuma saati düzenleyebilir. Her gece yatağında 15 dakika kitap okuma saati yapılabilir. Ona özel kitap okuma lambası alınabilir. Bunun dışında bir kukla sahnesi kurulup kitap saati yapıp evin halkına gösteri yapar gibi kitabı sesli okuma etkinliği yapılabilir. Kitap fuarları ziyaret edilebilir. Kitap okuması sık sık takdir edilebilir. Bütün bunlar çocukta kitap okuma alışkanlığını kazandırır. Dikkat edilmesi gereken en önemli şey kitap sevgisi okul stresinin bir parçası haline getirilmemelidir. Eğer bu hale getirilirse çocuk kitabı sadece okul sorumluluğunun bir parçası görür ve isteksizce görevi yerine getirmek için okur. Bu nedenle kitap okul sorumluluklarından bağımsız eğlenceli bir etkinlik gibi çocuğa sunulmalıdır.
HER ÇOCUĞA ÖZEL BİR KİTAP VAR
Can Çocuk Yayınları Editörü Mehmet Erkurt, yaz sezonunu iyi değerlendirmek isteyen anne baba ve çocuklar için farklı türlerden birkaç kitap önerisi yazdı: "Yaz zamanı macera zamanıdır diyen çocuklar için Delal Arya'nın 'Pera Günlükleri' ve 'Yedi Denizlerde' dizilerini ve Yeşim Armutak'ın tüm kitaplarını bu listeye ekleyebilirim. Yaz tatilinin zaman bakımından ferahlığını fırsat bilip kendilerini romanların derinliğine kaptırmak İsteyen çocuklar, Sevim Ak'ın 'Gazete Fısıltıları' ve 'Domates Saçlı Kız”' kitaplarını okuyabilirler. Masal sevenler, Behçet Necatigil çevirisiyle 'Andersen Masalları' ve Cemil Kavukçu'nun 'Masal Kurma Oyunu'. Öykü seven çocuklar, elbette Zeynep Cemali'nin kitaplarını hemen ön sıraya koymalılar. 100. yaşını kutladığımız Roald Dahl'ın kitapları, geride bırakılan okul döneminden sonra mizah dolu bir ruh soluklanması yaratacaktır. Cressida Cowell'ın 'Korkunç Gıcık III. Hıçkıdık'ıyla ve Jon Scieszka'nın 'Zamanda Gezinen Üç Kafadar'ıyla kahkaha atmak herkese iyi gelecektir."
Kaynak: Diyarbakır Söz