Bingöl Halk Eğitim ve Aile Destek merkezlerinde, kadınların vazgeçilmez aksesuarları arasında yer alan çanta üretimini yaygınlaştırmak ve dezavantajlı durumdaki kadınlara meslek edindirmek amacıyla açılan kurslarda, 30 kişi eğitim görüyor.
Kursiyerlere, tekniğe ve modele uygun kalıp hazırlama, kesme, biçme, dikme, çantayı süsleyip birleştirebilme eğitimi veriliyor.
Eğitimini tamamlayan kadınların, çeşitli işletme ve atölyelerde çalışabilmelerinin yanı sıra kendi ev ve iş yerlerinde üretim yaparak ekonomiye katkı sunabilmeleri amaçlanıyor.
İl Milli Eğitim Müdürü Kadri Engin, dezavantajlı kadınlara yönelik çeşitlik meslek edindirme ve el becerileri geliştirme eğitimleri verildiğini söyledi.
Ev kadınlarına yönelik açılan çanta yapım kursuna yoğun ilgi gösterildiğini belirten Engin, şunları kaydetti:
"Bu dönem üretime dayalı çalışmalara ağırlık verdik. Evdeki kadınlar gelip kurslarda eğitim gördükten sonra bu işi evlerinde de yapabilir. Kendi ailelerine katkı sunmak amacıyla ürünler ortaya çıkaracaklar. O nedenle bu yıl çantacılık üzerinde durduk. İlimizde ilk defa açılan bir kurs. Çantacılık, getirisi çok olan bir iş kolu olduğundan kadınlarımıza ek gelir kapısı olacaktır."
Engin, gümüş işlemeciliği kursu da açacaklarını bildirdi.
- "Atölye kurarak çanta üretmeye devam edeceğiz"
Kurs eğitmeni Gülten Erten de atölye ortamında teorik ve uygulamalı eğitim verildiğini ifade ederek, "Bu işi sadece kurs olarak görmüyoruz. Eğitimin ardından büyük bir atölye kurarak çanta üretimine devam edeceğiz. Ticari amaçlı yapacağız bu işi." diye konuştu.
Hazır çantaların birbirine benzediğine işaret eden Erten, kurs ortamında kendilerini geliştirerek daha özgün modeller üreteceklerini söyledi. Erten, eğitim sürecinde özel sipariş alabileceklerini dile getirdi.
Kursiyerlerden Kadriye Tümen ise boş zamanlarını değerlendirmek için kursa yazıldığını, yaptığı çantaları satıp aile bütçesine katkı sunacağı için mutlu olduğunu kaydetti.
Kaynak: Diyarbakır Söz