Mardin Artuklu Üniversitesi'nde, 56 öğretim üyesinin 3 aday için oy kulllanacağı rektorlük seçimi yapılıyor. Divanın oluşturulmasını ardından konuşan Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, yök'ün rektörlük dahil tüm sistemini eleştirerek; temizlik personeli, öğrenci ve idari personelin de rektörlük seçimlerinde oy kullanması gerektiğini söyledi.
2008 yılında kurulan ve ilk rektörlüğünü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay'ın yaptığı Mardin Artuklu Üniversitesi'nde bugün rektörlük heyecanı yaşanıyor. Vali Kılıçlar Konferans Salonu'nda yapılan rektörlük seçimi, divanın oluşturulması ile başladı. Divan başkanlığını Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Kadri Yıldırım'ın yaparken, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay yaptığı konuşmada yök sistemini sert bir dille eliştirdi.
"BASIN ÜZERİNDEN YÖK'E BAZI RAHATSIZLIKLARI AKTARMAK İSTİYORUM"
4 yıllık çalışmaları değerlendiren Rektör Prof. Dr. Omay, "Seçim sürecine geçmeden önce ezber Bozan bazı rahatsızlıkları vermek istiyorum. Sizlere değil de basın mensupları üzerinden yök öğretim kamusuna, bu duygu ve düşüncelerimi aktarmak istiyorum. Ben 4 yıl boyunca yüksek öğretimi hayalimde olduğu gibi daha özgür, daha demokratik, herkesin kendi kimliği ile kendi inancı ile kendi dini ile temsil edilebildiği bir üniversite yaratmak istedim. Bunda ne derece başarılı oldum, tabii kamuoyunun ve sizlerin takdiridir. Bugünkü seçimimiz, ne yazıkki 2547 yök yasası gereği üniversitenin kadrolu öğretim üyeliği, bu salonda bulunup şu anda oy kullanabiliyorlar. Ama üniversite sadece bizden ibaret değil. Burada temizlik işçisinden başlayıp, rektörüne kadar, aradan gelen öğretim görevlileri, idari personel, öğrenci temsilcilerimiz, okutmanlarımız, uzmanlarımız, hepsi olması gerekirdi" dedi.
"SİSTEM KUTUPLAŞMAYA YOL AÇIYOR"
seçim sisteminin bütün üniversitelerde kutuplaşmaya yol açtığına dikkat çeken Prof.Dr. Omay, "Bu herhalde rektör seçimi ve atanma sürecinin en önemli eksikliklerinden birisidir. Üniversitenin olmazsa olmaz, diğer paydaşları ne yazık ki burada temsil edilmiyor. Ayrıca hali hazırdaki seçim sisteminin getirdiği üniversite içindeki kutuplaşmalara yol açan bir süreç var. Belki şu anda bunu yaşamıyoruz. Yeni kurulan bir üniversite olarak ama ileriki dönemlerde böyle bir tehlikenin Allah korusun bizi de beklediğini çok iyi biliyorum. Umarım hali hazırda hazırlanan yeni yök kanunu taslağında, bu problemler izole edilmiş ve daha modern, daha çağdaş, daha adil, daha akademik, daha hür bir sisteme adım atmış oluruz. Önümüzdeki yıllarda, Allah nasip eder inşallah" diye konuştu.
Kaynak: Diyarbakır Söz