Ailelere eğitim!

Milli Eğitim Bakanlığı ve Canda Özür Olmaz Derneği’nce uygulanacak proje, ailelerin engelli çocuklarıyla daha rahat iletişim kurabilmesi ve hakları konusunda bilinçlenmesini amaçlıyor.

Ailelere eğitim!

Milli Eğitim Bakanlığı, Özel  Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Canda Özür Olmaz Derneği  tarafından hazırlanan proje kapsamında, zihinsel engelli çocuk sahibi olan  ailelere eğitim verilecek.

Proje, ailelerin engelli çocuklarıyla daha rahat iletişim kurabilmelerini  ve hakları konusunda bilinçlenmelerini amaçlıyor. Eğitim programı sonunda  ailelere, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü onaylı sertifika  verilecek.

Canda Özür Olmaz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Öztürk,  ailelerin, engelli çocuklarıyla daha sağlıklı  iletişim kurmalarını sağlamayı amaçlayan eğitimin, büyük bir ihtiyacı  karşılayacağını belirtti.

Projeyi, Milli Eğitim Bakanlığı ve Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri  Genel Müdürlüğü ile hazırladıklarını anlatan Öztürk, eğitim programının tamamen  bilimsel verilere göre oluşturulduğunu bildirdi. Kursa zihinsel engelli çocuk  sahibi bütün ailelerin ücretsiz katılabileceğini ifade eden Öztürk, engelli çocuk  sahibi ailelerin yalnız bırakılmaması gerektiğini, ailelere her alanda destek  verilmesi için çalışmalar ve projeler yürüttüklerini kaydetti.

ZİHİNSEL ENGELLİ AİLELER

Öztürk, proje kapsamında ilk etapta zihinsel engelli ailelere eğitim  verileceğine değinerek, ”Çünkü zihinsel engelli aileler, bu konuda en çaresiz  kesimdir. Aileler ne yapacaklarını bilemez durumdalar. Zihinsel geriliği olan bir  çocukla başa çıkmak kolay değil. Zihinsel engellilerin, davranış bozukluğu için  mutlaka dışarıdan yardım almaları, eğitilmeleri gerekmektedir. Ayrıca zihinsel  engellilerin sayısı 2 milyon civarında, bu sayı oldukça fazladır” diye konuştu.

PSİKOLOJİK DESTEK EĞİTİMİ

Mustafa Öztürk, ailelerin, engelli çocuklarıyla yaşadıkları en büyük  sıkıntının iletişim olduğuna işaret etti.

Ailelerin, çocukları hayata nasıl hazırlayacakları, çocuklarını nasıl  daha iyi anlayacaklarını bilmediklerini özellikle de ailenin eğitim seviyesinin  düşük olduğu durumlarda yaşanan zorlukların arttığını vurgulayan Öztürk,  sözlerini şöyle sürdürdü:

ÇOCUKLARIN İYİLEŞMESİ

”Aileler hem haklarını hem de çocuklarının gelişim sürecinde ne  yapacaklarını bilmiyor. Hayatlarında hiç engelli görmemiş aileler, ilk defa  kucaklarında engelli bir çocuk buluyor. Biraz şaşkınlık, biraz kabullenememe,  biraz isyan gibi karışık duygular yaşıyorlar. Sonra şuursuzca çare arayan aileler  şaşkındırlar ama aynı zamanda umutludurlar. Ancak zamanla umutları tükenir ve  yalnızlaşırlar. Çocuklarının iyileşemeyeceğini anlayan aile, nasıl bu halde  büyüteceklerini düşünmeye başlar. İşte biz de onlara bu eğitimle, yavrularını  hayata nasıl hazırlayacaklarını öğreteceğiz. Bu aşamada ailelere psikolojik  destek eğitimi de verilecek.”

AİLELERİN KABULLENMESİ

Öztürk, ailelerin çocuklarının özürlü olduğunu kabullenmesini,  çocuklarının durumunu objektif olarak değerlendirmesini sağlamayı amaçladıklarını  da kaydetti. Ebeveynleri çocuğun zihinsel, fiziksel ve psikolojik durumu  konusunda bilgilendireceklerini belirten Öztürk, şöyle konuştu:

”Aileleri, devletin ve yerel yönetimlerin engellilere tanıdığı sosyal  hizmetler ve hukuksal haklardan, maksimum düzeyde yaralanmalarını sağlamak için  bilgilendireceğiz. Aileyi aktif olarak çocuğun bireysel eğitim programına  katacağız. Evlerin daha verimli bir eğitim ortamı haline getirilmesi gerekiyor.  Bireyi, bireyin yakın çevresinden başlayarak tam bağımsız yaşam becerilerini  kazanmasını ve bu en yakın çevrede eğitim almasını sağlamak amacıyla ailenin  öğretim sürecine katılması şart. Yönlendirici bir programla aile üyelerinin yeterli derecede engelli çocuğuyla ilgilenmelerini sağlayacağız. Her yaşın  gelişim özelliğine göre, çocukları tanımalarına ve eğitimlerine katkı  sağlamalarına yardımcı olacağız.”

Proje sorumlusu Nermin Akkan da başvuruları almaya başladıklarını,  projenin daha geniş kitlelere yaygınlaştırılması için, kurum ve kuruşlardan  destek beklediklerini belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz