Aile desteği seçmede önemli

Psikolojik Danışmanı Nevzat Özer, LYS sonuçlarının açıklandığını hatırlatarak, öğrencilerin yapacağı tercihlerde ailelerinin de destek olması gerektiğini söyledi.

Aile desteği seçmede önemli

Yanlış ve iyi hazırlanmayan bir tercih listesi ilerideki yaşamı olumsuz, doğru ve istikrarlı bir listesininse olumlu etkileyeceğini vurgulayan Özer, "Anne ve baba olarak çocuklarınıza, çocuklarınız da size güven vermeli, bunu bir ölüm kalım savaşı yapmamalısınız. Yaşamda içinizde kalanları veya çocuğunuzun yeteneğine uymayan bir alanı yazması için asla zorlamamalısınız. Ömür boyu sürecek bir uğraş alanı olacak. İsteyerek, severek yapılan bir uğraş, onun psikolojik dünyasını da, verimini de, potansiyelini de açığa çıkarmasını olumlu etkileyecek. Tercihler konusunda uzman olmayan kişiler ve her kafadan çıkan söylemler yerine, evladınızı iyi tanıyan hocalarınızdan ve rehberlik servisinden yardım almanız yerinde olacaktır." diye konuştu.

ÖRNEK TEŞKİL EDER

Mesleklerin beş yıl önceki ve sonraki durumları tahlil edilerek tercihlerin buna göre yapılması gerektiğinin altını çizen Danışman Özer, "Bugün ülkemizde ve bütün dünyada öne çıkan bazı meslek alanları var. Öğrencilerin, alanları ve çalışma olanaklarını bilmesi önemli. Bazı meslekler de var ki eski prestijini yitirmiş veya o alanda doyuma ulaşılmış. Öğrencilerin, tercihlerinde mesleklerin geçmişini, bugününü ve yarınını analiz etmelerinin yararlı olacağı kanaatindeyim. Meslekler, eğitim programları ve çalışma yaşamı hakkında bilgi verici kaynaklara ulaşmaya, dikkatle izleyip değerlendirmeye çalışmalı, girmeyi düşündükleri bölümlerde verilen eğitim hakkında bilgilenmek için mümkünse oralarda okuyan gençlerle konuşmalı, o alanlardaki eğitimin kendisine sağlayacağı yararlarla kendisinden beklenenleri karşılaştırmalıdır. Bu araştırmayı çok yönlü yapmalı, birkaç kaynağa takılıp kalmamalı, başkalarından duyduklarının doğruluğunu resmî kaynaklara başvurarak sınamalıdır." dedi.

ÖĞRETMEN KARARLILIĞI

YÖK'ün, son bir kararla öğretmenlik alanlarının ikinci öğretimleri kapattığını vurgulayan Nevzat, "Öğretmenlik bölümlerinde kontenjan düşüklüğü yaşanacak. Böylece pastadan ayırılan dilim de azalacak. Bu yüzden bu sene öğretmenlik taban puanlarının yükseleceği aşikâr. Öğretmenlik alanında yığılmanın ve bekleyenlerin çok sayıda olduğu unutulmamalı, tercihler ona göre yapılmalı." şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz