50 bin öğrenci kitapla buluşuyor!

Kayapınar ilçesinde, "Kayapınar Okuyor Projesi" kapsamında 100 Temel Eser'in de arasında olduğu kitaplar, ilkokul ve ortaokullardaki 50 bin öğrenciye dağıtılmaya başlandı

50 bin öğrenci kitapla buluşuyor!

Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde, "Kayapınar Okuyor Projesi" kapsamında 50 bin ilkokul ve ortaokul öğrencisine kitap dağıtımına başlandı.

Kayapınar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce hazırlanan ve Kalkınma Bakanlığınca Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında finanse edilen projeye göre, Türk ve dünya klasiklerinden oluşan 100 Temel Eser'in de içinde yer aldığı kitaplar, ilk ve ortaokulda okuyan yaklaşık 50 bin öğrenciye ulaştırılıyor. Okunan kitaplar öğrenciler arasında değiştirilecek. Her öğrencinin 3 yılda yaklaşık 300 kitap okuması planlanırken, bu kitaplarla hem dezavantajlı okullarda kütüphane kurulması hem de mevcut kütüphanelerin zenginleştirilmesi hedefleniyor.

Proje ile öğrencilere kitap okumayı sevdirme, velileri kitapla tanıştırma ve kitabı ailenin vazgeçilmezi haline getirme amaçlanıyor.

Bu kapsamda kitaplar belirlenen okulların öğrencilerine ulaştırılmaya başlandı. İlçe merkezindeki depodan İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Erdaş ve şube müdürlerince araçlara yüklenen kitaplar, Cumhuriyet Mahallesi'ndeki Süleyman ve Muazzez Sümer İlköğretim Okulu ile ilçe merkezindeki TOBB İlkokulu öğrencilerine dağıtıldı.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdaş, kitap alım gücü bulunmayan, kırsalda yaşayan dezavantajlı öğrencilere öncelik verileceğini ifade ederek, ilk etapta 10 bin 920 öğrenciye ulaşıldığını belirtti. Erdaş, proje süresince 50 bin öğrencinin kitapla buluşacağını söyledi.

ŞAİR VE YAZARLAR ZAMAN ZAMAN ÖĞRENCİLERLE BİR ARAYA GELECEK

Proje koordinatörü İsmail Yavuzkurt da proje kapsamında tanınmış şair ve yazarların da zaman zaman öğrencilerle bir araya geleceğini bildirdi.

Raflarda kalan kitapların kimseye fayda sağlamayacağına işaret eden Yavuzkurt, okuma alışkanlığı kazanan öğrencilerin eğitimde ve kişilerle iletişimde daha başarılı olduklarının gözlendiğini söyledi.

Yavuzkurt, şunları kaydetti:

"TEOG'a da soruların büyük çoğunluğu okumaya, anlamaya ve yorumlamaya yöneliktir. Bakıyorsunuz çocuk soruyu biliyor ancak yorumlayamıyor. Kitap okuyarak bu konudaki başarıları artacak, hayal güçleri zenginleşecek. Çocuklar, televizyon izleyerek ve internete girerek zaman zaman zararlı içeriklerle karşı karşıya kalabiliyorlar. Çocukları kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmak, kitap okumayı hobi haline getirip hayal dünyalarını geliştirmek istiyoruz."

Çocukların "gelecek" olduğunu vurgulayan Yavuzkurt, onların topluma ve millete faydalı bireyler olması için çaba harcadıklarını aktardı. Yavuzkurt, "Türkiye'nin geleceği, toplumun geleceği inşallah sağlam temeller üzerinde yükselsin istiyoruz." şeklinde konuştu.

"PERİYODİK OLARAK TAKİP EDİLECEK"

Okullara Türk ve dünya klasikleri ve 100 Temel Eser'den oluşan 240 farklı kitap dağıtılacağını dile getiren Yavuzkurt, şunları söyledi:

"Her öğrenci okuduğu kitabı özetleyecek ve paylaşacak. Kitabını bitirdikten sonra bir sonraki kitaba geçecek. Haftada öğrencilerimizin durumuna bağlı olarak iki kitap hedefliyoruz. 3 yıl boyunca bunlar periyodik olarak takip edilecek. Mezun olana kadar bu 240 kitabı okumuş olacak. Yeni kitapların takviyesi de zaman zaman yapılacak. Dünya ve Türk klasikleri ve Milli Eğitim Bakanlığınca onanmış 300'e yakın kitabı öğrencilerimize okutmak istiyoruz."

ÖDÜLLENDİRİLECEKLER

Yavuzkurt, okuduğu kitapları özetleyecek öğrencilerin çeşitli etkinlikler ve gezilerle ödüllendirileceğini kaydetti.

8. sınıf öğrencisi Melisa Yaşlı, okumayı çok sevdiğini, kırsalda yaşayan çok sayıda ailenin çocuklarına kitap alamadığını, yeni kitaplarla buluştukları için mutlu olduğunu söyledi.

Öğrencilerden Ceylan Çetin de kitap okuyarak kişinin hem bilgi sahibi olduğunu hem de anlama yeteneğinin geliştiğini ve eğitiminde başarısını yükselttiğini anlattı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler