Türkiye'de üniversite öğrencilerinin memnuniyetlerini ortaya koymak, üniversitelerin daha öğrenci merkezli olmasına katkı sağlamak amacıyla Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜniAr) tarafından 172 üniversitede öğrenim gören 26 bin 513 öğrencinin katılımıyla 2018 Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) hazırlandı.
Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Karadağ ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Yücel tarafından, Türkiye'de lisans düzeyinde öğrenim gören öğrencilerin deneyimlerini ve memnuniyetlerini anlama, üniversitelerin daha öğrenci merkezli üniversiteler olma yolunda ilerlemelerine katkı sağlama amacıyla hazırlanan Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) 2017 raporu tamamlandı.
- En geniş araştırma
109'u devlet ve 63'ü vakıf üniversitesi olmak üzere toplam 172 üniversitedeki 26 bin 513 öğrenciyle yüz yüze görüşülerek hazırlanan ve Türkiye yükseköğretim tarihinin en geniş katılımlı araştırması olan raporda, üniversitelerin eğitim ve öğretim kalitesi, yerleşkelerdeki yaşamın doyuruculuğu, öğrencilere sağlanan akademik destek ve ilgi, yönetim ve işleyiş, öğrenme imkan ve kaynaklarının zenginliği ile öğrencilere sundukları kişisel gelişim ve kariyer destekleri 6 ana başlıkta incelendi.
ÜniAR Direktörü Prof. Dr. Engin Karadağ, AA muhabirine raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, bu yıl TÜMA'yı hazırlarken rekor sayıda öğrenci ile yüz yüze görüşüldüğünü belirterek araştırmanın Türkiye'de bu alanda hazırlanmış en geniş çaplı çalışma olduğunu, öğrencilerin üniversitelerden memnuniyetlerinin A+, A, B, C, D ve FF şeklinde sıralandığını, A+ seviyesinde 17 üniversitenin bulunduğunu bildirdi.
- En iyi üniversiteler
Prof. Dr. Karadağ, araştırmada A+ seviyesinde Özyeğin, Koç, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Sabancı, Acıbadem Mehmet Ali Aydın, İhsan Doğramacı Bilkent, Abdullah Gül, İstanbul Teknik, Kadir Has, Gebze Teknik, Boğaziçi, Akdeniz, İstanbul Bilgi, İstanbul Şehir, Hasan Kalyoncu, Piri Reis ve Galatasaray üniversitelerinin bulunduğunu; A seviyesinde ise sırasıyla MEF, İstanbul, Yıldız Teknik, İzmir Ekonomi, Süleyman Demirel, Maltepe, İstanbul Bilim, Karadeniz Teknik, Ortadoğu Teknik, İstanbul Okan, Yeditepe, Işık, Bezmialem Vakıf, Antalya Bilim, Çukurova, KTO Karatay, İstanbul Kültür, İstanbul Katip Çelebi, Marmara, Çanakkale Onsekiz Mart ve Dokuz Eylül üniversitelerinin yer aldığını söyledi.
A+ seviyesindeki 17 üniversitenin öğrencilerin beklentilerini çok yüksek düzeyde karşıladığını ifade eden Prof. Dr. Karadağ, şöyle devam etti:
"Ülkemizdeki 172 üniversiteden 17'si çok yüksek düzey, 22'si üst düzey olmak üzere toplam 39 üniversitenin öğrencilerin beklentilerini üst düzeyde karşıladığını belirledik. Bu 39 üniversitenin öğrenciler ve veliler açısından gelecek kaygısının az olduğu, yaşam ve eğitim kalitesinin beklentilerin üzerinde karşılandığı mutlu bir üniversite kültürü sunmada oldukça öne çıktıkları anlaşılıyor. FF seviyesinde 46 üniversite var, bu üniversiteler de ise öğrencilerin memnuniyetinin çok düşük olduğunu görüyoruz."
- Genel memnuniyet sıralaması
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Yücel ise üniversitelerin genel memnuniyet sıralamasında ilk 10'da sırasıyla Özyeğin, Koç, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Sabancı, Acıbadem Mehmet Ali Aydın, İhsan Doğramacı Bilkent, Abdullah Gül, İstanbul Teknik, Kadir Has ve Gebze Teknik üniversitelerinin bulunduğunu dile getirdi.
Araştırmada devlet üniversitelerin genel memnuniyet sıralamasında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün ilk sırada yer aldığını onu Abdullah Gül, İstanbul Teknik, Gebze Teknik, Boğaziçi, Akdeniz, Galatasaray, İstanbul, Yıldız Teknik ve Süleyman Demirel üniversitelerinin takip ettiğini aktaran Yücel, vakıf üniversitelerin genel memnuniyet sıralamasında ise Özyeğin Üniversitesi'nin ilk sırada yer aldığını onu Özyeğin, Koç, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar, İhsan Doğramacı Bilkent, Kadir Has, İstanbul Bilgi, İstanbul Şehir, Hasan Kalyoncu, Piri Reis üniversitelerinin takip ettiğini anlattı.
Prof. Dr. Yücel, raporda öğrenciler en çok tıp, diş hekimliği, sağlık bilimleri fakültelerinden memnun olduklarının belirlendiğini, en yüksek memnuniyetsizliğin ise ziraat, fen-edebiyat, orman fakültelerinde okuyan öğrencilerde görüldüğünü vurguladı.
- 22 üniversite yüksek düzeyde tatmin edici
Eğitim ve öğretim kalitesi başlığında 22 üniversitenin yüksek düzeyde tatmin edici bulunduğuna işaret eden Yücel, şunları söyledi:
"Bu üniversiteler sırasıyla Sabancı, Koç, Özyeğin, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Boğaziçi, Piri Reis, İhsan Doğramacı Bilkent, Abdullah Gül, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar, İstanbul Teknik, Sanko, Bezmialem Vakıf, Galatasaray, Gebze Teknik, İstanbul Bilgi, Akdeniz, Kadir Has, İstanbul Şehir, İzmir Ekonomi, İstanbul Bilim, İzmir Katip Çelebi, KTO Karatay Üniversitesi. Bu 22 üniversitede öğretim elemanları oldukça üst düzeyde derslerini verimli işlemekte, öğrencilerle etkili iletişime geçebilmekte, değerlendirmelerinde objektif davranabilmekte ve öğrenciyi derste aktif hale getirebilmektedir. Yerleşkelerdeki yaşamın doyuruculuğu alanında 32 üniversite, öğrencilere sağlanan akademik destek ve ilgi alanında 24, yönetim ve işleyiş alanında 17, öğrenme imkan ve kaynaklarının zenginliği alanında 28, öğrencilere sundukları kişisel gelişim ve kariyer destekleri alanında ise 25 üniversite öğrencilerden tam puan aldı. Tüm alanlarda tam puan alan üniversite sayısı ise 14 oldu."
- Rektörlere ödül
Araştırmada bu yıl ilk kez rektörlere ilişkin veri toplandığını açıklayan Yücel, öne çıkan rektörleri ödüllendirdiklerine dikkati çekti.
Kaynak: Diyarbakır Söz