Türk şairlerden Filistin için "Küresel İntifa" çağrısı

Türkiye'de yüzün üzerinde şair, "Türkiye'den Sesleniyoruz Şairler Girişimi" başlığı altında Filistin için küresel intifada çağrısında bulundu.

Türk şairlerden Filistin için

Almanca, Arapça, Azerbaycan Türkçesi, Fransızca, İngilizce, Çince, Rusça, Boşnakça, Farsça ve Hintçe dilleriyle birlikte 24 dilde yayınlanan çağrıda, her tür savaşa karşı olduğunu belirten şairler, hangi örgüt, ordu ya da güç tarafından olursa olsun sivillere yönelik şiddet ve katliamları lanetlediklerini ifade etti.

Çağrıda İsrail'in 1948'den bu yana sistemli olarak sürdürdüğü ve Gazze'de doruk noktasına vardırdığı şiddet ve katliamların bir an önce durdurulması için bütün insanlık göreve çağrıldı.

"Her ölen insanda, insanlığın öldüğünü haykırmaya devam edeceğiz." sözleriyle başlayan çağrıda, "Haftalardır küçük bir kara parçasına, Gazze'ye havadan, karadan, denizden saldırıp duruyor İsrail. Dünya basını bu tek yanlı, tek güçlü, tek karar vericisi olan amansız yıkımı savaş olarak aktarmaya devam ediyor. Ortada bir savaş yok oysa. İnsanlık tarihinin en trajik yok etme planlarından biri devreye sokulmuş durumda. Kadınlar, yaşlılar ve çocuklar gözlerimizin önünde değil, gözlerimizin ta içinde yok oluyor! Evlerimizin odalarında, soframızdaki ekmekte, boğazımızdaki lokmada, hastane avlusunda oynayan çocukların çığlıklarında! Varoluşunu yalnızca yıkarak ve yok ederek sergileyen, merhamet duygusu harabeye dönmüş bir terör devleti, insan beyniyle beslenen mitolojik yaratıklar gibi her gün sayısız sivilin canını alıyor." ifadelerine yer verildi.

Katledilen insanların medyada sadece bir istatistik olarak kullanıldığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ruhlarımızı rakamlara asla teslim etmeyeceğiz. Her ölen insanda insanlığın öldüğünü haykırmaya devam edeceğiz. Vadedilmiş barbarlığın insanlığa karşı giriştiği bu büyük cürüm ve katliama karşı elbette şairlerin söyleyecek sözü var. Umudun karanlık tarafından yutulmasına müsaade etmeyeceğiz! Karşımızdaki, tarihin ender görülen vahşi güçlerinden biri de olsa, başta çocuklar, kadınlar ve yaşlılar olmak üzere, Gazze'nin insanlarının, kuşlarının, börtü böceğinin kendi yurtlarında özgürce yaşama hakkını savunmaya devam edeceğiz. Bu onların doğuştan kazanılmış haklarıdır ve hiçbir güç bu hakkı ellerinden alamaz. Bugün Gazze'de savaş teknolojisinin bütün imkanları kullanılarak, insanların kitleler halinde öldürüldüğüne tanık oluyoruz. Barbarlığın geldiği nihai noktadayız. Bu aynı zamanda insani açıdan yıkıma uğramış, hiçbir geçerliliği kalmamış dünya sisteminin de son fotoğrafı. Pek çok kirli savaşın gizli planlayıcısı olan dünya sisteminin bu fotoğrafını şairler olarak bilincimizle, ruhumuzla, sözcüklerimizle yırtıp atıyoruz. Biz şairler, Gazze'de ablukaya alınan insanlık onurunu ve varoluşunu korumayı bir ödev kabul ediyor ve katile 'dur' diyoruz. Bizler, en kısa zamanda Gazze'den bütün dünyaya çağrıda bulunmayı umuyoruz."

Çağrıya destek veren isimler arasında Tahir Abacı, Hüseyin Akın, Bircan Çelik, Mazlum Çetinkaya, Bestami Yazgan, Suavi Kemal Yazgıç, Ercan Yılmaz, Ali Ural, Nurettin Durman, Ali Ayçil, Beşir Ayvazoğlu, Hilmi Yavuz, H. Hüsrev Hatemi, Süreyya Berfe, Cahit Koytak, Abdülkadir Budak, Mustafa Ruhi Şirin, Haydar Ergülen, Birhan Keskin, Ömer Erdem, Asuman Susam, Şeref Bilsel ve Nilay Özer yer alıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz