Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Diyarbakır ve Mardin'e yerleşen Suriyeliler, Kurban Bayramı'nı buruk geçiriyor. Fırat Kalkanı Harekatı'na destek veren Suriyeliler, savaşın sona ermesi durumunda ülkelerine dönmeyi istiyor.
Diyarbakır'da yaşayan Suriyeli Cuma Berken, Cerablus'un Karakuyu köyünden 3,5 yıl önce Türkiye'ye geldiğini söyledi.
Annesi, babası ve kardeşinin Cerablus'ta yaşadığını dile getiren Berken, "Köyümüz 20 gün önce çok sıkıntı içindeydi. Ailemi her gün arıyordum. Ailem korku içindeydi, nereden, ne zaman, hangi örgüt tarafından bomba atılacağı korkusunu yaşıyorlardı. Suriye'de savaş ve ölüm varken biz burada mutlu bir bayram geçiremiyoruz.'' diye konuştu.
Fırat Kalkanı Harekatı ile Cerablus'ta kontrolün sağlandığına işaret eden Berken, şunları kaydetti:
"Bunun için sevinçliyiz. Halk orada bir nebze de olsa huzurlu gezebiliyor. Türk ordusu Cerablus'a girdikten sonra ailemi aradım. Ailem, durumlarının yerinde olduğunu söyleyince sevindim. Türkiye ikinci vatanımız, Türkiye'den memnunuz. Hükümete çok teşekkür ediyoruz. Türkiye bize kapılarını açtı ve iyi şekilde yaşıyoruz. Bu, inşallah Türkiye'de son bayramımız olur. Tam anlamıyla Cerablus'ta savaş biterse ve orada güvenlik sağlanırsa, dönmeyi düşünüyoruz."
- "Halk Cerablus sokaklarında rahat gezebilecek"
Suriye'nin Humus şehrinde bilgisayar öğretmenliği bölümünü bitiren 4 çocuk babası Mohammed Cercenazi (37) ise yaklaşık 3 yıl önce ülkesindeki savaştan kaçarak Diyarbakır'a gelmek zorunda kaldığını ifade etti.
Diyarbakır'da geçici eğitim merkezlerinde öğretmenlik yaptığını bildiren Cercenazi, Türkiye'nin kendilerine birçok imkan sunduğunu ve güvende olduklarını vurguladı.
Fırat Kalkanı Harekatı'nın önemine dikkati çeken Cercenazi, "Halk yine Cerablus sokaklarında rahat gezebilecek. Türkiye sayesinde, buraya gelen Suriyeliler de Cerablus'a dönebilir. Güven ve huzur ortamı sağlandıktan sonra bizler geri gideriz. Orası bizim memleketimiz." dedi.
Cercenazi, 4 bayramdır Suriye'den uzakta olduklarını ve büyük özlem yaşadıklarını kaydetti.
Humus Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Ahmed Cercenazi de Türkiye'ye yaklaşık 1 ay önce geldiğini ve eğitimini tamamlamak istediğini söyledi.
Bayramı ülkeleri ve yakınlarından uzakta geçirmek istemediklerini anlatan Cercenazi, "Terör grupları bizleri ülkemizden etti. Orada huzur ortamı oluşursa ülkemize dönmek isteriz.'' şeklinde konuştu.
- "Bayramı ülkemde geçirmeyi isterdim"
Mardin'de hayırseverlerin verdiği evde 4 çocuklarıyla hayatlarını sürdüren Suud çifti de Kurban Bayramı'nı vatanlarından uzakta geçirmenin burukluğunu yaşıyor.
Bel fıtığı nedeniyle çalışamayan baba Abdulkuddus Suud, savaşın bir an önce bitmesini ve ülkelerine dönmek istediklerini söyledi.
Suud, "Şam'da inşaat işçisi olarak çalışıyordum. Rejimin uçakları yaşadığımız mahalleye sürekli bomba yağdırıyordu. Bombalardan kaçmak zorunda kaldık. 4 yıldır Mardin'deyim. 8 bayramdır ülkemden ayrıyım." dedi.
Cerablus'un teröristlerden temizlenmesinin sevincini yaşadıklarını belirten Suud, "Şimdi oranın halkı akın akın gidiyor. Çok güzel oldu. Keşke Haseke ve diğer yerlerde de böyle olsaydı. 3 milyona yakın Suriyeli burada. 300 bine yakın insan geri dönecek. Bu çok güzel bir şey." ifadelerini kullandı.
Türkiye'de yaşamaktan mutlu olduğunu vurgulayan Suud, "Recep Tayyip Erdoğan'dan Allah razı olsun. Bize sahip çıktı. Ülkenin kapılarını bize açtı. Kendisinden memnunuz." diye konuştu.
Anne Amel Nasan ise "8 bayramdır ülkemizden uzaktayız. Şu an ülkemde olup bayramımı orada geçirmeyi isterdim. Akrabalarımızdan uzaktayız. İstiyorum ki memleketime döneyim." dedi.
Şam'daki arkadaşlarını özlediğini dile getiren Suud'un 8 yaşındaki oğlu Abdulvahap Abdulkuddus da savaşın bir an önce bitmesini istedi.
Kaynak: Diyarbakır Söz