Suriye'deki şiddetin çocuklardaki etkisi

Suriye'de şiddete tanık olan çocuklarda, konuşma kaybı ve otizm gibi hastalıkların görülmeye başladığı belirtildi.

Suriye'deki şiddetin çocuklardaki etkisi

Lübnan'daki Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü Suha Bustani, ''Suriyeli çocukların çoğu, komşu ülkelere sığınmadan önce birçok şiddet dolu sahneye tanık oldu. Bu durum bazı çocuklarda konuşma kaybı ve otizm gibi hastalıklara sebep oldu. Bazılarında ise şiddet eğilimi arttı'' diye konuştu.

Bazı çocukların, aile fertlerinin ölümüne şahit olduğuna dikkati çeken Bustani, şunları kaydetti:

UNICEF Sözcüsü Bustani

''Okul, aile ve arkadaş gibi sağlıklı bir hayatın tüm unsurlarını kaybeden bir çocuk, yaşıtlarından farklılaşıyor. Bu çocukların acilen yardıma ihtiyacı var. Zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren ailelerinin bu çocuklarla gerekli ölçüde ilgilenmesi zor.''

Lübnan'ın güneyindeki mülteci kamplarında, Suriye'deki yıkımın hafızalarında silinmez acı hatıralar bıraktığı çocuklar, şiddetin beraberinde getirdiği psikolojik rahatsızlıklar sebebiyle çeşitli sağlık sorunlarıyla mücadele ediyor. Otizm hastalığına yakalanan Suriyeli Halid (3), başka hiçbir çocuğu dahil etmediği dünyasında bir başına, toprak ve taşlarla oynayarak vakit geçiriyor.

Sığınmacı aileler, çocuklarının Suriye'deki olaylar patlak vermeden önce hiçbir problemi bulunmadığını ve son derece sağlıklı olduğunu belirtiyor. Hijyenden yoksun bir ortamda yaşamaları sebebiyle cilt hastalıklarına yakalanan çocuklar, çıplak ayaklarına aldırış etmeksizin oyun oynamaya devam ediyor ve devrim marşları seslendirerek, ''Halk, rejimin düşmesini istiyor!'' sloganları atıyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz