'Suriye'de Kürtler ikiye ayrılmış durumda'

Suriye Demokrat Partisi Genel Sekreteri Kürt muhalif Abdülhakim Beşşar, ''Suriye'deki Kürtler ikiye ayrılmış durumda bir kısmı Suriye'nin diktatör rejimini devirmek istiyor, diğer bir kısmı da diktatör yönetime destek veriyor'' dedi.

'Suriye'de Kürtler ikiye ayrılmış durumda'

Düzenlediği basın toplantısında konuşan Beşşar, bazı Suriyeli Kürt grupların Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ile ilişki içinde olduğunu dile getirerek, muhalefet olarak bundan rahatsız olduklarını belirtti.

Diğer Kürt grupların da Suriye yönetimiyle ilişkilerini kesmek için çaba göstermeleri gerektiğini kaydeden Beşşar, ''Suriye'deki Kürtler ikiye ayrılmış durumda bir kısmı Suriye'nin diktatör yönetimini devirmek istiyor, diğer bir kısmı da diktatör yönetime destek veriyor'' diye konuştu.

Beşar, Suriye Devlet Başkanı Esed'in bugün halka hitaben yaptığı konuşmasında, kendisini destekleyen bir Kürt grubunun olduğunu belirttiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

''Demokratik Birlik Partisi (PYD) adı altında silahlı güç bağlantısı olduğunu biliyorduk ve bugün Esed bunu herkese açıkça söyledi. Biz Kürtlere karşı herhangi olumsuz bir olayın olmaması ve kardeş kanı akmaması için bütün kapıları kapatacağız. Aynı zamanda bir Kürt ve Arap çatışmasının da çıkmasını önleyeceğiz. Bu grupla yönetim arasındaki bağı da koparmaya çalışacağız ve bu grubun silahlı kanadının halkımıza yararlı şekilde çalışması için ikna etmeye çalışacağız. PYD, Kürt siyasetçileri kaçırıyor. Özellikle Kuzey Irak'tan Suriye'ye giren bütün malzemelerden vergi alıyor. Suriyeli mültecilerin Irak'ın kuzeyine girmelerine engel oluyor.''

-Suriye ile Kuzey Irak arasındaki sınır açık-

Suriye ile Irak'ın kuzeyi arasındaki sınırın sürekli açık olduğunu kaydeden Abdülhakim Beşşar, ''Hergün yüzlerce Suriyeli mülteci bu bölgelere akın ediyor, fakat malzemelerin girmesi için her iki taraf arasında yasal bir sınır yok. Bu yasal sınırın açılması için Irak hükümetinin de onayının olması gerekiyor. Bu durumda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yönetimi bu talebi yaparsa Maliki bunu kesinlikle reddeder'' dedi.

IKBY yönetiminin Suriyedeki insanlık dramından dolayı Suriye'ye malzemelerin girmesi için izin verdiğini ifade eden Beşşar, ''PYD sınırda bu malzemelerin girişi için vatandaşlardan vergi alıyor, bu vergilerin alınması fiyatın artışına neden oluyor ve bu nedenle büyük zarar gören halk, ihtiyaçları olan malzemeleri alamıyorlar. IKBY hükümeti yardımın halka daha büyük fayda sağlaması amacıyla gönderilen yardımları kendi dağıtmak için hazırlık yapıyor'' ifadelerini kullandı.

Suriye Devlet Başkanı Esed'in daha önceki konuşmalarında Suriye halkına karşı savaş ilan ettiğini dile getiren Beşşar, şöyle devam etti:

''Bütün uzlaşma yollarını kapattı, barışçıl yollarla yönetimi de teslim etmeye karşı çıktı. Bugün de konuşmasında bu tutumunu yineleyerek, yönetimde kalma pahasına bütün Suriye halkını feda etmeye hazır olduğunu açıkça gösterdi. Esed'in bitkin olduğu konuşmasından belliydi, ortada cereyan eden olayların gerçeğini biliyor. Muhalefetin hem yurtta hem de dünyada başarılarını biliyor. Diktatörün başkenti terk etmesine çok fazla zaman kalmamış.''

Kaynak: Diyarbakır Söz