Suriye çözümü Türkiye'den geçer

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Suriye'de yaşanan olaylara ilişkin, Devlet Başkanı Beşşar Esed'in, uluslararası güçlerin önemli olduğunu, ancak çözümün Türkiye'den geçtiğini çok net bir şekilde ifade ettiğini belirterek, ''O nedenle Türkiye gerçekten Suriye'deki akan kanın durmasında çok önemli rol oynayabilir'' dedi.

Suriye çözümü Türkiye'den geçer

Atıcı, partisinin il başkanlığında, Suriye'ye gerçekleştirdikleri ziyarete ilişkin düzenlediği basın toplantısında, AK Parti hükümetinin Suriye ile tüm bağlarını kopardığını, iki ülke halkı arasındaki bağlantıyı şu anda sadece CHP'nin sağladığını söyledi.

 

CHP Heyeti Esed’i anlattı

CHP olarak, hükümetlerin değişebileceğini, ancak Türkiye halkı ile Suriye halkı arasındaki asırlardır devam eden kardeşliğin devam etmesi gerektiğini düşüncesiyle hareket ettiklerini ifade eden Atıcı, ziyaret sırasında Lazkiye'ye, oradan da Şam'a gittiklerini, burada yetkililer ve Devlet Başkanı Beşşar Esed ile görüştüklerini kaydetti.

Görüşmenin yaklaşık 2 saat sürdüğünü, sordukları sorulara Esed'in içtenlikle cevap verdiğini anlatan Atıcı, şöyle konuştu:

''Suriye halkının kardeş Türk halkıyla ancak CHP üzerinden bağlantı kurabildiğini, kardeşliğin CHP üzerinden devam etmesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti. Suriye'de terörün arttığını, daha önce birkaç terörist grup varken şu an ülkede 23 uyruktan terörist gruplar olduğunu söyledi. Bunların çoğunun Ürdün ve Türkiye sınırından ülkesine girdiğini söyledi. Suriye'ye giren teröristlerin Türkiye'nin bilgisi dahilinde olduğunu ve desteklendiklerini ifade etti.''

El Kaidenin rolü nedir

Esed'in, ülkenin kuzey sınırlarını koruyamadıklarını, bu sınırların yüzde 75'inin El Kaide'nin, yüzde 25'inin ise PKK'nın elinde olduğunu söylediğini aktaran Atıcı, şöyle devam etti:

''Çözüme odaklanmak istediğimizi söyledik. Esed de çözüm noktasında umudunu hiç bir zaman yitirmediğini söyledi. Biz de, dünya kamuoyunda, (Rusya ile ABD otursun, kendi çıkarlarına baksınlar sonra bu iş çözülür) algısı olduğunu, buna nasıl baktığını sorduğumuzda da, bunun kesinlikle doğru olmadığını, uluslararası güçlerin önemli olduğunu, ancak çözümün Türkiye'den geçtiğini çok net bir şekilde ifade etti. O nedenle Türkiye gerçekten Suriye'deki akan kanın durmasında çok önemli rol oynayabilir. Bu açından durumun değerlendirilmesi lazım. Şu anda gitmesinin mümkün olmadığını, çünkü Suriye'nin fırtınada kalmış bir gemi olduğunu, kendisinin de kaptan olarak gemiyi terk etmeyeceğini söyledi. Ancak gemiyi limana yaklaştırdıktan sonra atılacak demokratik adımlarla, özgür seçimlerle parlamentonun yeniden şekilleneceğini, bu durumda da kendisinin emekli olmayı arzu ettiğini bizlere ifade etti.''

Çözüm Türkiye’den geçiyor

CHP'nin, Suriye'de akan kanın durması gerektiğini, Esed'in de sivil insanlara hiçbir şekilde şiddet uygulamaması gerektiğini söylediğini, söylemeye de devam edeceğini dile getiren Atıcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Hiçbir şekilde bizim CHP olarak Esad rejimini desteklemek üzere gittiğimizi kimse söylemesin. Başbakan bizim gitmemizden çok huzursuz oldu. (ne işleri var orada) gibisinden yaklaşımlarda bulundu. Bu kendi nevi şahsına münhasır bir yaklaşımdır. Elbette ki Başbakan başta olmak üzere oradaki kargaşadan nemalananlar hoşlanmayacaklardı, bunu biz çok iyi biliyoruz. Hiç kimse, CHP'nin Esad rejiminin yanında olduğunu, Esad rejimini desteklemek üzere yola çıktığını algılamasın, düşünmesin. Bizi ilgilendirmiyor oradaki rejim. Bizi oradaki halk ve dökülen kan ilgilendiriyor. Bu nedenle CHP milletvekilleri orada olmaya devam edecektir.''

Kaynak: Diyarbakır Söz