Sigarasız bir nesil için tütün satışı yasaklanmaya hazırlanılıyor. Sigara ve tütün yasağı, İngiltere'de kanserden ölümlerin başlıca nedenlerinden biri olan tütün satışlarının aşamalı olarak durdurulmasını amaçlıyor. Sigarasız bir nesil için sigara satışı yasaklanıyor!
Parlamento, ülkenin kamu tarafından finanse edilen Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) üzerinde büyük bir yük olan sigaraya bağlı hastalıklardan ölen insan sayısını azaltmak amacıyla hükümetin "dumansız" bir nesil yaratmaya yönelik "tarihi" planlarını Salı günü onayladı. Avustralya da 2024'ten itibaren tek kullanımlık elektronik sigara ithalatını yasaklayacak
Sigarasız bir nesil için sigara satışı yasaklanıyor!
Milletvekilleri, Tütün ve Elektronik Sigara Yasa Tasarısı'na ikinci bir okuma yapılması yönünde 383-67 oy kullanarak, devletin insanların yaşamlarına müdahalesine karşı çıkan iktidardaki Muhafazakar Parti'nin bir bölümünün sesli muhalefetinin üstesinden geldi. Şimdi yürürlüğe girmesi için Lordlar Kamarası'nın onayı gerekiyor. 790 üyeli Lordlar Meclisi'ndeki hiçbir parti genel çoğunluğa sahip değil, ancak Muhafazakarlar İşçi Partisi'nin 278-173'ünü geride bırakıyor.
Sigara ve Sağlık Eylemi adlı baskı grubunun genel müdürü Deborah Arnott, El Cezire'ye şöyle konuştu: "Parlamento artık sigarayı tarihin kül yığınına atma sürecini başlattı."
“Genel seçimlerden önce yasa kitabında yer almasının sağlanması için yasa taslağının yasalaşması hızlandırılmalıdır. Yasayı ezici bir çoğunlukla destekleyen kamuoyu da bundan daha azını beklemiyor” dedi.
İngiltere'nin yasağı neyi kapsıyor?
Tasarı, bu alışkanlığı suç saymak yerine, bu yıl 15 yaşına giren kişilerin ve daha genç olanların hiçbir zaman yasal olarak tütün satın alamamalarını sağlamayı amaçlıyor.
Şu anda 18 yaşın altındaki herkese sigara satmak yasa dışı. Hükümet, 1 Ocak 2009'dan sonra doğan herkese sigara satışını yasaklamayı planlıyor. Yasaya göre, 2027'den itibaren yasal yaş sınırı her yıl bir yıl artacak. Tüm nüfus için yasa dışı olana kadar.
Her şey planlandığı gibi giderse hükümet, gençler arasında sigara içmenin 2040 yılına kadar ortadan kaldırılmasını öngörüyor.
Yasağa nasıl bakılıyor?
Anketörler, Birleşik Krallık'ta insanların yaklaşık üçte ikisinin aşamalı bir sigara yasağını desteklediğini ortaya çıkardı.
Sağlık Bakanı Victoria Atkins Avam Kamarası'nda "bağımlılıkta özgürlük olmadığını" söyledi.
“Nikotin insanların seçme özgürlüğünü elinden alıyor. Sigara içenlerin büyük çoğunluğu genç yaşta başlıyor ve dörtte üçü, zamanı geri çevirebilselerdi sigaraya başlamamış olacaklarını söylüyor” dedi.
Hangi ülkelerde sigara yasağı getirildi?
Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, tütün her yıl sekiz milyondan fazla insanı öldürüyor; buna tahmini 1,3 milyonu sigara içmeyen ve ikinci el sigara dumanına maruz kalan kişi de dahil.
Önerilen yasağın, eski Başbakan Jacinda Ardern döneminde Yeni Zelanda'da uygulamaya konan ancak bu yıl yeni koalisyon hükümeti tarafından yürürlüğe girmeden önce iptal edilen benzer bir plandan ilham aldığı düşünülüyor. Beş milyonluk ülke, bir neslin sigara içmeye başlamasını engelleyerek yılda yaklaşık 5.000 önlenebilir ölümün önlenmesini umuyordu.
Mayıs ayında Portekiz, tütün satışlarını kısıtlayan ve sigara içme yasağını kapalı teraslar da dahil olmak üzere açık alanlara da genişleten bir yasa sundu. Ülke, 2040 yılına kadar tütünsüz bir nesil yetiştirmeyi umuyor. Hükümetin tahminlerine göre, nüfusu yaklaşık 10 milyon olan Portekiz'de 2019 yılında yaklaşık 13.500 ölüm tütün kullanımından kaynaklandı.
Geçtiğimiz yıl Meksika, dünyanın en katı sigara içme yasalarından birini yürürlüğe koyarak oteller, plajlar ve parklar da dahil olmak üzere halka açık yerlerde tam bir sigara yasağı uyguladı ve reklamları durdurdu. DSÖ'nün Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAWHO), sigaranın 128 milyon nüfuslu ülkede ölümlerin yüzde 10'undan fazlasına, yani yılda yaklaşık 63.000 ölüme neden olduğunu tahmin ediyor.
Yine geçen yıl Kanada, bireysel sigaraların üzerine basılı sağlık uyarıları koyan ilk ülke oldu . Mesajlarda "Her nefeste zehir" ve "Sigara iktidarsızlığa neden olur" ifadeleri yer alıyor. Tütün kullanımı, 39 milyonluk ülkede önlenebilir hastalık ve erken ölümlerin önde gelen nedeni olmayı sürdürüyor ve her yıl yaklaşık 48.000 kişinin ölümüne neden oluyor.
Hindistan'da 2002'den bu yana kamusal alanlarda sigara içme yasağı uygulanıyor, ancak kuruluşlar belirli sigara içme alanları oluşturabiliyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz