Türk F-16’larının Suriye sınırında uçağını düşürdüğü Rusya’dan Suriye’deki varlığını ve hava hâkimiyetini savunmaya ve güçlendirmeye yönelik kritik adımlar ardı ardına geldi. Türkiye ile askeri iletişimi kesen Rusya Savunma Bakanlığı, önceki akşam S-300 füzeleri taşıyan ‘Moskva’ adlı kruvazörü Lazkiye kıyılarına sevk etti. Kruvazör dün Lazkiye kıyısında pozisyon aldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dün Lazkiye’deki Rus askeri üssüne S-400 karadan havaya füze sistemi yerleştirme emri verdi. Rusya’nın Türkiye sınırından sadece 50 kilometre uzaklıkta bulunan Himeymim hava üssüne yerleştireceği S-400’ler, Türk jetlerine tehdit oluşturacak.
Menzili 400 km’ye kadar çıkan S-400’lerle Rusya, Türkiye hava sahasının 350 kilometre içindeki uçakları bile vurabilecek kapasiteye sahip olacak. S-300’ler ve S-400’ler, Türkiye sınırında operasyon yapan Rus bombardıman uçaklarına koruma sağladığı gibi herhangi bir füze saldırısına karşı da cevap verebilecek. Rus savunma bakanlığı, önceki akşam Rus bombardıman uçaklarına, savaş jetlerini eşlik etmesi yönünde de karar aldı.
Rusya’nın en gelişmiş hava savunma silah sistemi olan S-400’ler özellikle F-16’lara, F-15’lere, AWACS erken uyarı uçaklarına, sinyal karıştırıcı uçaklara, balistik füzelere ve stratejik seyir füzelerine karşı
etkili oluyor.
RUSYA’NIN TÜRKİYE’YE KARŞI DİĞER YAPTIRIMLARI
Türkiye ile askeri kanallardan tüm irtibat kesiliyor.
Rus bombardıman uçaklarına avcı uçakları eşlik edecek.
Türkiye’nin güneyinde S-300 ve S-400’ler konuşlandırılacak.
Seyahat şirketleri Türkiye’ye turları askıya aldı.
Türk Akımı ve nükleer santral projesi gözden geçiriliyor.
SURİYE BARIŞ SÜRECİ ZORA GİRDİ
Dış basın, Türkiye-Rusya gerilimini manşetlerine taşırken, Rus uçağının düşürülmesinin Suriye’de Viyana süreciyle yeniden umut bağlanan barış çabalarına büyük darbe vurduğu yorumları yapıldı. Putin’in Türkiye’ye yönelik ağır sözleri de haberlerde öne çıktı.
TÜRKİYE RUSYA İLİŞKİSİ DÜNYA BASININDA
Spiegelonline (Almanya): Türk ve Rus dostluğu yanıyor. Ankara ve Moskova arasında Suriye krizi nedeniyle çoktandır kriz söz konusuydu, şimdi vurulan jet tansiyonu daha da yükseltiyor. Uzun yıllara dayanan, kârlı işbirliğinin sonu mu geldi?
New York Times (ABD): Türkiye, Rus uçağını vurdu; ortak Suriye girişimlerine darbe. Suriye iç savaşında farklı tarafları destekleyen iki büyük güç; Türk jeti, Rus uçağını düşürdüğünde birbirleriyle çatıştı. Çok az kişi askeri bir gerilim beklerken, ne Rusya ne NATO savaşa gitmek istemezken, mevcut durum, Rusya ve NATO’nun savaş uçaklarının aynı bölgede faaliyet göstermesinin diplomatik çözüm hamlesini nasıl zora soktuğunu gösteriyor.
CNN (ABD): Soğuk Savaş döneminde olsaydı, muhtemelen nükleer savaş riski artardı. Neyse ki o dönem değil. Nükleer kodları girmek yerine; NATO acil toplanırken, Putin, BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı. Papa Françesko, son terör saldırılarının 3’üncü Dünya Savaşı’nın parçası olduğunu söyledi. Suriye savaşı, yüzyılın savaşı olma yolunda dönüşüyor mu?
Daily Telegraph (İngiltere): Putin iyi bir ders aldı. Türklerin, Rusların, etnik müttefiklerine saldırmasına müsamaha göstermesi beklenmemeli. Ancak bu durum Türkiye ile Rusya’yı askeri olarak karşı karşıya getirebilir, bunun da NATO için sonuçları olur.
YÜZER SAVAŞ MAKİNESİ
Rusya’nın Lazkiye kıyılarına konumlandırdığı Moskva kruvazörü, S-300’lerin donanma versiyonu olan 64 adet Fort füzesine sahip. Kruvazördeki bu füzelerin menzili 150 km’yi buluyor. Bu, Türkiye’nin güney bölgesindeki kentlerin bu savaş gemisinin menzilinde olduğu anlamına geliyor. Moskva kruvazörü, 11 bin 500 ton ağırlığında ve 186 metre uzunluğunda. Moskva kruvazöründe diğer gemilere ve denizaltılara karşı etkili olacak füze ve torpidolar da bulunuyor.
RUS BÜYÜKELÇİ GERİ ÇAĞRILMAYACAK
Rusya Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı İlyas Umahanov, RIA Novosti ajansına yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi’ni geri çağırabileceklerini söylese de Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Moskova Büyükelçisini geri çağırma seçeneğini değerlendirmediklerini açıkladı.
Kaynak: Diyarbakır Söz