Rusya: Batı, Esad'ın önerilerini dikkate almalı

Rusya, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın önerilerinin Suriye muhalifleri tarafından reddedilip, Batının sert eleştirilerine hedef olsa da, ülkedeki iç savaşın sona ermesi için uluslararası toplum tarafından dikkate alınması gerektiğini savundu.

Rusya: Batı, Esad'ın önerilerini dikkate almalı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, BM Arap elçisi İbrahimi ile ABD ve Rus diplomatların bu hafta Suriye’deki krize çözüm yolları aramak için bir araya geleceğini söyledi. Bakanlık, Suriye’deki iç savaşa bir son vermek için Esad tarafından söylenen ‘bazı fikirlerin’ kabul edilmesi gerektiğini de belirtti.

Bilindiği gibi geçen Pazar Esad, Şam’da yaptığı konuşmada çeşitli alternatif planlarını açıklamıştı. Ancak muhalif gruplar tarafından reddedilen bu açıklamalar, ‘O, orada olduğu sürece’ savaşı sürdüreceklerini açıkladı.

Esad’ın teklifi muhaliflerin yanı sıra, ABD, İngiltere ve diğer batı ülkeleri tarafından da kınandı.

İbrahimi, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns ile beraber Cuma günü Cenevre’de Suriye konusunu tartışacaklar.

Rusya, Esad’a baskı oluşturma amaçlı BM’nin bir çok kararına bloke koymuştu. Son haftalarda bazı Rus yetkililer, Esad’ın artık güç kaybetmeye başlamasından dolayı istifa edebileceğini dile getirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz