Rusya, ABD ve Batıyı suçladı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ve Batı'yı, Suriye'deki terör saldırılarını meşru görmekle suçladı.

Rusya, ABD ve Batıyı suçladı

Moskova’da Kıbrıs Rum Kesimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli ile görüşen Bakan Lavrov, daha sonra basın toplantısı düzenledi. Batılı ülkelerin, Esad rejiminin kalbine düzenlenen bombalı saldırıyı kınamadıklarını savunan Lavrov, "Bir başka ifade ile söylersek, ‘BM Güvenlik Konseyi bizim istediğimiz yönde karar alıncaya kadar bu tür terör eylemlerini destekleyeceğiz’ demek istiyorlar. Bu, endişe verici bir pozisyon” dedi.

Avrupa Birliği'nin Suriye'ye yönelik tek taraflı yaptırım kararının Cenevre'de imzalanan sözleşmeye de aykırı olduğunu iddia eden Lavrov, "Biz tek yönlü yaptırımlara karşıyız. Biz tüm sorunların ortak istişare ile çözülmesinden yanayız. Suriye'de şiddetin durdurulması için hem hükümet ve hem de muhalefete eşit derecede baskı yapılması gerektiğini şimdiye kadar hep söyledik ve hâlâ bu görüşü savunuyoruz" diye konuştu.

Arap Birliği'nin Beşar Esad'ın geleceği konusunda aldığı kararla ilgili Rusya tarafına henüz bir bilgi verilmediğini belirten Lavrov, "Arap Birliği'nin Suriye konusunda şimdiye kadar aldığı kararlarda zaten birçok tutarsızlık bulunmakta. Ayrıca Suriye'nin geleceğine Suriye halkı, kendisi karar vermeli. Bu konuda daha önce Cenevre'de uzlaşmaya vardık. Rusya olarak Annan Planı'nın uygulanması için gerekli çabaları göstermeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Lavrov, “Türkiye, Suriye ile sınırı sizce neden kapattı” sorusuna, “Türkiye’nin aldığı bu kararı araştırıyoruz. Elimize ulaşan bilgilere göre sınır geçiş noktaları Suriye tarafından muhalif güçlerin kontrolüne geçmiş. Muhalif kavramı çok geniş. Bazı bilgilere göre sınırdaki bu grupların El Kaide yandaşları olabileceği söyleniyor” cevabını verdi.

Lavrov ayrıca son günlerde Suriye’nin Türkiye ile sınır bölgelerinde Türk araçlarının kundaklandığını ve malların yağmalandığını bildiklerini de sözlerine ekledi.

İHA

Kaynak: Diyarbakır Söz